Húsvét alkalmából új lakókat köszönt a Debreceni Állatkert Nyuszifalván

A zárva tartás ellenére az intézmény hagyományaihoz híven idén húsvétkor is a tapsifüleseké a főszerep, különösen mivel a napokban négy lógófülű kosorrú törpenyúl érkezett az ország egyik legnagyobb nyuszisimogatójába.

A két-két bak és nőstény társaikkal együtt már a hosszú hétvégén birtokba vette Nyuszifalvát, ahol az újranyitást követően a látogatók testközelből is megismerkedhetnek majd velük. A Debreceni Állatkert Nyuszifalva új lakóinak érkezése kapcsán különösen fontosnak tartja felhívni a figyelmet a felelős állattartás fontosságára, hiszen a húsvét sajnos sokakat sarkall meggondolatlan nyúlvásárlásra.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

A nyúltartás mindenekelőtt hosszú távú elköteleződést jelent, mivel a jól tartott nyuszi akár a 10 éves kort is megélheti. Társas természetük ellenére a nyulak tarthatók egyedül, a napi törődést azonban igénylik. Ha több füles kedvenc tartásában gondolkodunk, érdemesebb két azonos nemű állatot választani; ha pedig egy nőstényt és egy hímet szeretnénk házi kedvencként, ajánlott valamelyiküket ivartalanítani, ugyanis a közhiedelem nem téved a nyulak szaporaságát illetően.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

Leggyakrabban ketrecben szokás nyulat tartani, melynek ajánlott minimális hossza 80-90 cm, szélessége pedig 50-60 cm. Természetesen a minél nagyobb és változatosabb mozgástér jót tesz kedvencünknek, ezért

érdemes rendszeresen kiengedni a kertben vagy akár lakásban

megfelelő felügyelet és a játéktér szökésbiztossá tétele mellett.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

A hobbiból tartott nyulak étrendjének alapját a teljes értékű (és egyben a fogak koptatására is szolgáló) táp képezi, ezt egészíti ki a rostban gazdag széna, valamint a különféle növényzöldek és zöldségek. Itatás szempontjából ajánlott, ha a nyúl folyamatosan hozzáfér a vízhez,

amit biztosíthatunk jól rögzített itatótálban vagy önitatóban. Ha valaki mindezek alapos mérlegelése után úgy dönt, mégsem vállalkozna nyúltartásra, akkor sem kell kimaradnia nyuszikkal való találkozás élményéből, hiszen Nyuszifalva lakói az újranyitást követően mindenkit nagyon várnak, és akár jelképesen örökbe is fogadhatók.


(via Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.)