Idén lesz külön CINEMIRA a kamaszoknak is

A Skam című tinisorozat sztárjaival és dupla programmal érkezik októberben a gyerekfilmfesztivál.

Idén ősszel negyedik alkalommal rendezik meg a Cinemira Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivált, amely a 4–12 éves korosztály mellett most először külön célozza a 13+-os kamaszokat is. A tinédzsereknek szóló Cinemira TEEN-t október 8. és 10. között rendezik meg, a budapesti Akvárium Klubban. A Cinemira TEEN versenyfilmjei olyan, a kamaszok mindennapjait érintő témákat dolgoznak fel, mint az első csók, a gimivégi búcsú a barátoktól, az útkeresés, az anorexia, a videójáték-függőség vagy épp a szülőktől való függetlenedés kérdése.

Először lesz látható Magyarországon a Disco című, többszörösen díjnyertes norvég film, ami zenéről, táncról, hitről és radikalizmusról szól, lenyűgöző vizualitással. Az élet Sara Amat nélkül című díjnyertes, spanyol kamaszdráma az első szerelem témáját boncolgatja, de vetítik Visky Ábel Mesék a zárkából című filmjét is, mely idén elnyerte a legjobb film díját a BIDF – Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon.

Mesék a zárkából. Forrás: Cinemira Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál


A fesztivál ráadásul interaktív, hiszen a szervezők fontosnak tartják, hogy a gyerekek és kamaszok a filmnézés mellett maguk is alkossanak. Így a fiatal közönség betekintést nyerhet a filmgyártás rejtelmeibe, sőt kipróbálhatják magukat filmesként is. A filmszínészet felé kacsingató fiatalok pedig igazi castingon vehetnek részt a fesztivál teljes ideje alatt. A Cinemira TEEN filmes előadásain ezenkívül nemzetközi sorozatok sztárjaival is találkozhatnak a rajongók. Budapestre érkezik a fiatalok körében népszerű norvég sorozat, a Skam (Szégyen) sztárja, Josefine Frida (Noora) és a széria alkotója, Julie Andem is, akikkel közönségtalálkozót és kerekasztal-beszélgetést is tartanak.

Lehetőség nyílik továbbá neves hazai alkotókkal is találkozni: Herendi Gábor, Nagypál Orsi, Horvát Lili és az Oscar-díjas Deák Kristóf fognak arról beszélgetni, hogyan lettek filmrendezők. Az animáció iránt érdeklődők a nemzetközi animációs és videójáték-gyártásban élenjáró Digic Pictures képviselőit ismerhetik meg, míg a jól működő TikTok-videók titkaiba magyar TikTok-sztárok avatják be az érdeklődő kamaszokat.


(via CINEMIRA Press)