Így neveld a szobaszörnyed

A Deák 17 Galéria virtuális szörnytárlatához kapcsolódóan múzeumpedagógiai foglalkozást is ajánl a kicsiknek, méghozzá elég izgalmasat. Nem elég, hogy megtanultunk szörnyet űzni, most még arra is fény derül, hogyan nevelhetünk cuki szobarémet otthon.

Április 15-én nyílt meg a Deák 17 Galéria virtuális szörnytárlata, amit itt tudtok megnézni. A kiállítás középpontjában a kortárs magyar gyermekkönyvek szörnyképei és az Én kicsi Szörnyem című rajzpályázat gyerekalkotásai állnak. A tárlat lehetőséget ad közös gondolkodásra arról, hogy belső félelmeik vizualizálása miképpen segít a gyermek szorongásainak leküzdésében. A szörnyek ábrázolása meddig szorongásoldó és mettől kezdve szorongáskeltő jelenségek? Miképpen kapcsolódnak a mai szörnyek az emberiség kollektív emlékezetében tárolt megannyi, archaikus képzeletbeli szörnyhöz?

Ha ti is kedvet kaptatok a csodálatos lények tartásához, most készíthettek magatoknak egy izgő-mozgó példányt. A Deák17 Galéria honlapjáról letölthető segítségekkel létrehozhattok egy saját fenevadat otthonra, tulajdonságait, kinézetét pedig egy játék segítségével a véletlenre is bízhatjátok.

Röviden, hogy mire számíthattok:

1. Egy játék segítségével kideríthetitek, milyen külső jegyei vannak a szörnyeteknek.
Ehhez a kártyákat (és a sablonokat) itt találjátok.

2. Elkészíthetitek a szörny testét, amit majd tovább díszíthettek.
Ehhez a leírást itt találjátok.

3. Ha elkészül a szörnyed, adhatsz neki nevet, és más tulajdonságokat is!

4. Ha van kedved, küldd el a szörnyedről készült fotót emailben a muzeumpedagogia@deak17galeria.hu címre, vagy töltsd fel instagramra és használd hozzá a #szobaszörny hashtag-et.

Időigény: 60-90 perc
Korosztály: 7-12 év, de segítséggel kisebbeknek is ajánlható

Amire szükséged lesz:

­ 1 egész és 1 fél wc-papírguriga
­ színes papírok
­ színes ceruza, filctoll
­ olló, ragasztó, cellux
­ hurkapálca
­ fonal, madzag
­ drót vagy zseníliadrót
­ gyöngy (kisebb vagy nagyobb is jó)
­ opcionális: filc, dekorgumi, tűzőgép

Fejleszthető kompetenciák: kézügyesség, tárgyalkotás, kreatív gondolkodás, asszociációs készség, önismeret, önkifejezés, személyiségfejlesztés, térlátás, tervezés

Jó szörnynevelést!