Ismét orangutánbébi született a Budapesti Állatkertben

Az augusztus elején született Móric féltestvére október közepén jött a világra. Az apróságot egy kis szerencsével már a nagyközönség is láthatja.

Újabb örvendetes családi esemény történt a Fővárosi Állat- és Növénykertben lakó szumátrai orangutánoknál (Pongo abelii). Alig tíz héttel azután, hogy a Lia nevű nőstény augusztus 5-én életet adott Móricnak, az azóta már közönségkedvenccé vált orangután-kisfiúnak, egy másik nőstény, Jula is bébivel örvendeztette meg a városligeti intézmény közönségét.

A jövevény október 10-én, szombaton hajnalban született.

Az állatkerti szakemberek úgy látják, hogy a mostani bébi valamivel nagyobb, mint az augusztusi születésű Móric volt világra jövetelekor. A gondozók azt gyanítják, hogy az egyhetes apróság is kisfiú. Nevet várhatóan most is a közönség segítségével, internetes szavazás útján keresnek majd neki.

Újabb orangután bébi született! Szombat hajnalban világra jött Móric féltestvére, így a Budapesti Állatkert újabb...

Közzétette: Fővárosi Állat- és Növénykert – 2020. október 15., csütörtök

A két orangutánanyuka, a 18 éves Jula és a 19 éves Lia apai féltestvérek. Együtt érkeztek Budapestre 2013 márciusában a Müncheni Állatkertből. És mindketten voltak már anyukák korábban is, 2014-ben. Az akkori ellések időpontja még közelebb volt egymáshoz: Jula november 24-én hozta világra AnnaHannát, Lia pedig mindössze 24 nappal később, december 18-án Lonét. Így mindkét anyukának van egy-egy nagyobbacska, 6 éves lánya is a közelmúltban született kölyke mellett. S mivel mindegyik gyereknek Chuij, a 24 éves, Hamburgból érkezett hím az apja, ezért az ugyanazon anyától született kicsik édestestvérek, az egyazon évben született gyerekek pedig apai féltestvérek.

A nőstény orangutánok az utódnevelés fortélyait általában úgy tanulják el a természetben is, hogy még anyjukkal vannak, amikor ő már a kistestvérükről gondoskodik. Így igen természetszerű, hogy a két anya lányainak az Állatkertben is lehetőségük van figyelemmel kísérni kistestvérük cseperedését és a róluk való anyai gondoskodást. Az első napokban az anyák általában tolakodónak tartják idősebb utóduk közeledését, akiknek pedig azt kell megszokniuk, hogy anyjuk most már a kistestvérrel foglalkozik többet. De ezután általában hamar feloldódnak a kezdeti feszültségek, így a nővérek igazi jó testvérként érdeklődnek a legfiatalabb jövevények iránt.

Újabb kép az egyhetes orangután bébiről Ahogy nemrég írtuk, már két orang bébi is cseperedik Állatkertünkben, hiszen az...

Közzétette: Fővárosi Állat- és Növénykert – 2020. október 17., szombat

Az orangutánok egyébként nagyon szeretnek játszani. Az egy-, illetve 11 hetes bébi persze még kicsi az ilyesmihez, de a két hatéves állat, sőt az idősebbek is jó néven veszik, ha gondozóiktól érdekes, izgalmas, sokféle játéklehetőséget kínáló tárgyakat kapnak.

Már az állatok kifutója, illetve fűtött belső férőhelye is úgy van berendezve, hogy sokat mászhassanak, összetalálkozhassanak, de akár félre is vonulhassanak (hiszen az orangutánok a természetben jobbára magányosan élnek).

Remek vackot szoktak építeni maguknak fagyapotból, és a kartondobozokkal, műanyag dézsákkal is sok mindent tudnak kezdeni. Például alábújnak úgy, hogy a látogatók néhány percig csak a lefordított dézsát látják jönni-menni a belső csarnokban.


(via Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya)