Kalandparkok jó időre, játszóházak rossz időre

Itt a gyereknap, közeledik a nyári szünet, úgyhogy el kell gondolkodni, hogy milyen jó programokkal kedveskedhetünk a gyereknek és persze magunknak is.

Ha le akarod fárasztani szemed fényét, vagy egy jó kis kalandra vágysz, ahol próbára teheted ügyességedet és bátorságodat a gyerekeddel együtt, akkor látogass el egy jó kis kalandparkba! Szerte az országban már számos lehetőség áll rendelkezésedre, hogy saját ízléseteknek, határaitoknak megfelelő helyen próbáljátok ki magatokat. Ha viszont az időjárás nem kegyes, és a négy fal közé szorít, akkor sincs ok a pánikra, hiszen már számos olyan játszóház is várja a látogatókat, ahol a játékon kívül a tanulás és a tudás is középpontba kerül, de nem az iskolai módon: sokkal inkább játszva, felfedezve.
A cikkben felsorolunk öt kalandparkot és öt játszóházat, amiket felkereshettek jó, illetve rossz időben.

Kalandparkok


Magyarország lassan kalandpark-nagyhatalommá növi ki magát szépen csendben. Már több mint hatvan ilyen jellegű hely van az országban, természetesen változatos felszereltséggel. Van, ahol csak egy drótkötélpályából áll a kínálat, de olyan is akad, ahol kötélpályák, lengőhidak, csúszdapályák, tanösvények, erdei labirintus, íjászat, ládaépítés, rodeó bika, paintball, quadpálya, légvárak, csúszdák állnak a kalandorok rendelkezésére.
A sielok.hu 65 kalandparkot gyűjtött össze az elérhetőségükkel, erre a linkre kattintva érhető el a felsorolás. Mi ezekből válogattunk ki ötöt, igyekeztünk Budapest közeli helyeket is betenni, illetve a legfelszereltebb parkokat is bemutatjuk.

 

Bókay Kalandpark - 1181 Budapest, XVIII. kerület, Szélmalom utca 33.
Nyitvatartás:
Hétfő-Péntek 10:00-18:00
pénztárzárás 17:30
Szombat-Vasárnap 10:00-18:30
pénztárzárás 18:00
http://www.bokaykalandpark.hu

 


A kalandparkban alpintechnikai, kötéltechnikai akadályokkal, játékokkal felszerelt pályákat építettek ki. 2016-ban számos új felfedezésre váró kalanddal, akadállyal, 200 m lesiklással várják a kalandorokat Budapest egyik legújabb és legnagyobb kalandparkjában.

 

 

A Kalandpark a 16 hektáros Bókay Kert területén található, mely zöld szigetként kiváló helyszín az aktív pihenést keresők számára. Itt próbálhatjátok ki majd Magyarország első Óriáscsúzliját! Egyéni védőfelszerelés (testhevederzet, védősisak) - melyet a kalandpark biztosít - használata kötelező! Kesztyűt hozni ajánlatos!!

Dunakaland Kalandpark, Göd - 2131 Göd, Jósika utca 14.
http://www.funnycar.hu/

 

 

 

Ebben a kalandparkban kötélpálya és csúszópálya is található, de ami még ennél is érdekesebb, és amiért a gyűjtésünkbe is bevettük, az a sárkányhajózás lehetősége. Mivel a kalandpark Budapest mellett, a Dunakanyar egyik legszebb szakaszán, a gödi-váci Duna szakaszon helyezkedik el, fantasztikus élménnyel gazdagodhatunk egy-egy ilyen evezés alkalmával. Ezen kívül indítanak quad és terepjárós túrákat is, természetesen előre egyeztetett időpontokban.


Kalanderdő Szilvásvárad
http://kalanderdo.hu/
https://www.facebook.com/Kalandpark-Szilv%C3%A1sv%C3%A1rad-134915279886525/

 


A Bükk legnépszerűbb kalandparkja rengeteg outdoor programmal, legyen szó baráti, családi szórakozásról – így hirdetik magukat, és tényleg: ha valaki a városi forgatagból végre kiszakadna, és jó messzire menne, annak a szilvásváradi kalandparkot ajánljuk. A Bükk csodás fáinál keresve sem találunk szebbet, és a kalandpark számos lehetőséggel várja a nagyérdeműt: kalanderdő, kötélpálya, mászófal, trambulin, lézerharc, íjászat, euro-bungee, monsterroller túrák színesítik a kínálatot.

 

Zemplén Kalandpark
http://www.zemplenkalandpark.hu/
Nyitvatartási idő 2019. május 1-től:
Hétköznapokon: 10:00-19:00 óráig
Hétvégén és ünnepnapokon: 09:00-19:00 óráig
Libegő teljes kör jegy 18:00 óráig váltható
Átcsúszó-és kabinos kötélpálya jegy 17:30-ig váltható
Pénztár zárás: 18:30

 

 

Az ország talán legismertebb kalandparkja Sátoraljaújhelyen van, ahol nyolcvannal száguldhatunk le a több mint egy kilométer hosszú kötélpályán a Szár-hegy és a Magas-hegy között, amihez ráadásul GoPro kamerát is bérelhetünk, hogy megörökíthessük a kalandot. Magyarországon szintén egyedülálló a több mint egy kilométer hosszú libegő, ami a tetőn található kilátóhoz visz fel. Ezek mellett természetesen különböző nehézségű hagyományos kalandpályákon is végigmehetünk, bobozhatunk, viszont a jégcsarnok 2019. május 1-től nem üzemel.

 

Sobri Jóska Bakonyi Kalandpark
http://www.bakonyikalandpark.hu/

 


Az élménypark nyitva tartása a saját honlapjukon egy egészen részletes, napra lebontott táblázat, amit mindenképpen böngésszünk át, mielőtt nekiindulnánk a nagy kalandnak. Az ország egyik legjobban felszerelt parkjával van dolgunk: A Bakonyban, Kislődön található, a falu egy háromszög alakú völgyben fekszik. 3D karika, bobpálya, drótkötélpálya, ejtőgép (!), gokart, jetski, hófánk, mászófal, kisvasút és még egy sor már különleges eszköz és pálya áll a vállalkozó kedvűek rendelkezésére.

És akkor nézzük, mi tévők legyünk, ha rossz az idő!

Interaktív, tudományos játszóházak

Csodák Palotája
Cím: 1036 Budapest, Bécsi út 38-44. | Buda EG Bevásárlóközpont
Nyitvatartás: H-V: 9:00 – 19:00
Az óbudai tudományos szórakozás fellegvára
www.csopa.hu

 


A Csodák Palotája Magyarország első interaktív tudományos játéktere, mely 21 éve fogadja a hozzá érkező és játszva tanulni vágyó látogatóit minden korosztályból. A Csopa egész napos programot kínál, hiszen több, mint 250- fizikai jelenséget bemutató játék és eszköz, az Öveges professzorról elnevezett előadóteremben napi 4 izgalmas előadás és kísérletbemutató, látványos 5D, 9D és Körmozi Élményvetítések és változatos programok várják a látogatókat. 

 

Futura – Mosonmagyaróvár
Nyári nyitvatartás
2019. március 28-tól
2019. november 3-ig:
minden nap 10:00-18:00
http://www.futuramoson.hu/

 

 

Magyarország legnagyobb tudományos játszóháza egy 300 éves műemlék magtárban kapott helyet. A FUTURÁ-ban felfedezhetjük a négy őselem – a Víz, a Föld, a Levegő és a Tűz – titkait, a Szigetköz növény- és állatvilágát. A hely négyféle szórakozást kínál: tudományos játszóház,
látványos kísérleti bemutató, planetáriumi előadás és villám generálás. A tériszonyosok a függőhídon való átsétálással feszegethetik határaikat, de van egy okos homokozó a technikai újdonságok iránt érdeklődőknek, a beltéri vizes játszótéren hangokkal és fényekkel szórakozhattok. 

 

Mobilis – Győr
9026 Győr, Vásárhelyi Pál u. 66.
Nyitva tartás:
hétfő - péntek: 15:30-18:00
szombat: 9:00-18:00
vasárnap: szünnap
http://mobilis-gyor.hu/interaktiv-kiallitasi-kozpont

 


A természettudományos élményközpontban a látogatók felfedezhetik a hétköznapok rejtelmeit és napjaink legújabb technológiáit. Az interaktív kiállítótérben közel 70 játékra ösztönző kiállítási eszközt lehet kipróbálni a szélcsatornától a tükörlabirintuson át az áramvonalas karosszériáig. Emellett látványos kísérleti bemutatók kápráztatják el a gyerekeket egy egyetemi auditóriumhoz hasonló térben. Az élményközpont egyik része a MobilITy digitális élményközpont, ahol hétköznaponként iskolai osztályok és szombatonként családok, egyéni látogatók (előzetes bejelentkezés alapján) alkothatnak, játszva tanulhatnak, felfedezhetik és kipróbálhatják a legújabb infokommunikációs és digitális eszközöket. A Diáklaborban pedig a természettudományos dolgokkal kerülhetnek közelebbi kapcsolatba a gyerekek, így a legérdekesebb kísérleteken keresztül szerettetik meg velük a biológiát, kémiát, fizikát és egyéb tárgyakat.

 

Agóra Tudományos Élményközpont – Debrecen
Egyetem tér 1., 4032
Nyitvatartás
Szerda-péntek: 13-tól 18 óráig
Szombat, vasárnap: 10-től 18 óráig
Hétfő, kedd: szünnap
Jegyeladás: 17:00, pénztárzárás: 17:30
www.agoradebrecen.hu

 


A háromszintes modern épület laboratóriumaiban a látogatók bepillanthatnak a fizika, kémia, orvosbiológia, hidrobiológia, botanika, környezettudomány és a robotika rejtelmeibe; a csillagdában tanulmányozhatják az égi jelenségeket.

Az Interaktív térben több mint negyven tudományos játékot, illetve interaktív eszközt lehet kipróbálni: találkozhatunk Öveges professzor Heki kutyájával, megfejthetjük jó néhány illúzió titkát, próbára tehetjük reflexeinket, vagy utat kereshetünk a végtelennek tűnő Tükörlabirintusban.

 

Labor - JátechTér - Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed
Pécs, Felsővámház u. 52, 7626
Nyitvatartás: május 1-tőszeptember 31-ig: hétfő–vasárnap: 10.00–18.00-ig
www.zsolnaynegyed.hu/latnivalok/labor

Harminc évnyi videójátékot – az 1985-ös Nintendo megjelenésétől napjaink csúcstechnológiájáig – mutat be és kínál kipróbálásra a Játechtér. 

A középpontban a játékkonzolok világa áll, az ország legnagyobb játékgyűjteményének kedvenc darabjait felvonultatva. A látogatók kipróbálhatják a játékprogramokat és a hozzájuk tartozó eszközöket, ami egyben játéktörténeti kalandozás is, hiszen az elmúlt 30 év legjelentősebb játékai szerepelnek itt, mint például a Super Mario, a Sonic vagy a Doom. Kipróbálhatók PC-k, konzolok, kinect eszközök, Xboxok, szimulátorok és a résztvevők óriásképernyőn is versenyezhetnek arcade programokkal. Tematikájukat tekintve változatos a kínálat: ügyességi, logikai, sport, akció, és stratégia játékok közül válogathatnak a látogatók.

Emellett technikatörténeti kiállítás mutatja be az eszközök fejlődéstörténetét, a szórakoztatóelektronika egyes darabjait és a 3D-s grafika változását, ahogyan az első játékok kezdetleges animációjától eljutottak a vizuális effekteken keresztül a 3 dimenziós képalkotásig.