Két disztópia a nagyobbaknak

Az utóbbi évek talán egyik legnépszerűbb műfaja a disztópia. A jövő torz társadalmáról szóló young adult disztópiákat ajánl a nagykamasz és a fiatal felnőtt olvasók figyelmébe a Tilos az Á Kiadó.

Morshuis Marloes: Radovár árnyai

Marloes Morshuis holland író a Tilos az Á Kiadó gondozásában most magyarul is megjelent regényében egy fiktív ország, Radovia fővárosának, Radovárnak a világába csöppen az olvasó, ahol a családok pontozásos rendszerben élnek: ha megfelelnek a kormány által felállított szabályoknak, előnyökhöz jutnak, ha viszont ellenszegülnek, akkor komoly szankciók várnak rájuk. De vajon mi történik, ha egy egész társadalmat próbálnak szigorú keretek közé szorítani?

Jona Berger családjával a Csillagfényben, Radovár egyik legnagyobb épületében lakik. A Csillagfény szabályai szigorúak: mindenki állandó megfigyelés alatt áll, az épületet elhagyni tilos, és egy pontozásos rendszer alapján juthatnak feljebb a családok a társadalmi ranglétrán. Aki szabálykövető, pontokat kap, aki viszont bármilyen hibát, rendbontást követ el, lejjebb zuhan a tabellán. Az ott élő emberek szinte olyanok, mint a beprogramozott robotok.

A lány egyre nehezebben viseli az élete minden területét szabályozni akaró rendszer szorítását. Jona, miközben megpróbál beteg nagymamáján segíteni, találkozik egy fiúval, Kiliánnal, aki megmutatja neki Radovár igazi arcát. Jona úgy dönt, hogy csatlakozik az ellenálláshoz, a változáshoz azonban a fiataloknak mindent kockára kell tenniük. Jona, Kilián és a többi fiatal bátorsága és vakmerősége kell ahhoz, hogy az elnyomó rendszer megroppanhasson, és legalább a lehetősége megteremtődjön egy boldogabb életnek.

A Radovár árnyai letehetetlenül izgalmas, összetett és elgondolkodtató, fordulatokban gazdag regény kamaszoknak és a disztópiát kedvelő young adult olvasóknak egyaránt. Az események filmszerűen pörögnek, ugyanakkor lassan, lépésenként tárulnak fel a rendszer működésének egyre nyomasztóbb részletei, így az olvasó Jonával együtt fedezi fel a Csillagfény titkait.

14 éven felülieknek ajánlott!
Beleolvasó itt.


Rojik Tamás: Árulás – Szárazság 2.

Rojik Tamás regénye, az Árulás a tavaly megjelent Szárazság folytatása. A könyv a climate-fiction műfajába tartozik, ami egy egészen friss műfaj, létrejöttének szomorú apropója a klímaváltozás egyre fenyegetőbb valósága. A szerző olyan aprólékosan, minden részletre kiterjedően, bátran és kreatívan nyúlt a témához, hogy egyértelmű volt: ebben a történetben bőven van még egy kötetre való izgalom.

A 2050-es évek Budapestjén az élet merőben más, mint napjainkban: a friss élelmiszer szinte megfizethetetlen, a vízhasználatot súlyosan korlátozzák, az emberek szeparálva élnek. Az előző regényből, a Szárazságból megismert Dani és Anikó mégsem találja a helyét. Az Árulás a vízhiány okozta krízis utáni időszakban indul, amikor úgy tűnik, az élet végre visszatér a megszokott kerékvágásba, a hullámok elcsitultak. A két kamasz élete azonban nem sokkal könnyebb: pontosan tisztában vannak a propagandagépezet működésével, így alig akad egy-egy lopott pillanat, amikor nyíltan tudnak beszélni egymással anélkül, hogy folyamatos megfigyelés alatt állnának.

Túl sokat láttak és túl sokat tudnak ahhoz, hogy a rendszer megfeledkezzen róluk. A tanév kezdetén pedig újra nagyot fordul velük a világ. A kormány bevezeti a kötelező honvédelmi képzést a Környezetvédelmi Gimnáziumban. Szerencséjükre Áron, az új osztálytárs pont egy katonai iskolából érkezett hozzájuk. Aztán a dolgok elkezdenek rosszra fordulni... a peremről érkező hírek egyre aggasztóbbak, a periférián élő emberek megelégelték eddigi sorsukat és változást követelnek. Vajon kiben bízhat Dani és Anikó? Kinek a pártjára álljanak? Kibírja-e szerelmük az újabb próbatételt?

Rojik Tamás ismét nagyon fontos kérdéseket feszeget:

a perifériára szorult, jogfosztottként élő emberek sorsát, az állam hatalmát az emberek gondolkodása felett, de természetesen a klímaváltozás kérdése továbbra is központi szerepet kap.

14 éven felülieknek ajánlott!
Beleolvasó itt.


(via Tilos az Á Kiadó)