Könyvek a csizmába

Ha a Mikulás a kiscsizmába édességek helyett (vagy mellett) könyvet szeretne rejteni, akkor ajánlunk néhány olvasmányt a Pagony népszerű kiadványai közül.

Dániel András: Pofánka és a szörmöncök (a szerző illusztrációival)

Kiknek? 0 és 3 éves kor közöttieknek

A kuflizást nem lehet elég korán kezdeni! Most a legkiseb-beket hívogatják az elhagyatott rétre, ahol segíthetnek Pofánkának kiszínezni a szomorkodó, szürke szőrmöncöket! A kufli-lapozók új kötetében a színekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek, Pofánka segítségével.

Harcos Bálint: Szofi és a Mikulás (Cristina Quiles illusztrációival)

Kiknek? 2 és 5 éves kor közöttieknek

Igazi modern klasszikus a bölcsis, kisovis korosztálynak, Harcos Bálinttól. A mesében Szofi eldönti, hogy ő bizony nem alszik el, és csak azért is megvárja a Mikulást. Egy igazi dacmesében pedig meg is valósul az elhatározás! Harcos Bálint Szofi és a Mikulásában Szofi elcsípi a Mikulást, majd krampusz lesz belőle, és végkimerülésig borzolja a szakállas öregúr kedélyét: egyszerűen átveszi az irányítást az éjszaka történései felett. Szerencséjére a krampuszkodás Szofi módra igen fárasztó mulatság. A kislány egy idő után kimerül, és végül a Mikulás szakállába bújva alszik el.

Julia Donaldson: Bot Benő (Axel Scheffler illusztrációival)

Kiknek? 2 és 6 éves kor közöttieknek

Csodálatos mese Bot Benő története: a felelősségteljes Bot apukáé, aki csak kocogni indul, de egy kutya elragadja, és játszani kezd vele. Hiába mondja, hogy ő Bot Benő, és várja otthon a családja, senki nem figyel rá. Kézről kézre jár, és egyre messzebb kerül a feleségétől és a gyerekeitől, akik szomorúan reménykednek, hogy Benő visszatér még. Végül egy szerencsés véletlennek köszönhetően Bot Benő segítséget nyújt a Mikulásnak, aki hazajuttatja a családjához. Katarzis a mese vége, ahogyan azt Julia Donaldsontól megszokhattuk.

Annie M.G. Schmidt: Janó és Janka – Itt a Mikulás! (Fiep Westendorp illusztrációival)

Kiknek? 2 és 5 éves kor közöttieknek

Janó és Janka kedves történetei sok gyerek kedvencei lettek az utóbbi években. Szerepükbe a különleges illusztrációknak köszönhetően bárki könnyen belehelyezkedhet, a lényegre szorítkozó történetmesélés pedig teret enged az olvasók fantáziájának. Ez a rész a Mikulásvárásról szól: Megismerteti a gyerekekkel a holland hagyományt, miszerint a cipőbe répát és szénát kell tenni, és a mesék hangulata mindannyiunkban kellemes emlékeket ébreszt. Az ilyenkor felmerülő kérdéseket pedig mindannyian jól ismerjük: mikor tehetjük már ki a cipőt? Vajon a Mikulásnak ki ad ajándékot? A két kis rosszcsont mindig összeveszik valamin, de végül mindig kibékülnek: együtt izgulni, játszani sokkal jobb mulatság, mint veszekedni, a szülők pedig a háttérből ugyan, de mindig a jó megoldás felé vezetik őket.

Megumi Isawa: Szeretettel üdvözöl: Pingvin (Jörg Mühle illusztrációival)

Kiknek? 5 és 8 éves kor közöttieknek

Megumi Isawa könyve Japánban sok iskolába ajánlott olvasmány. Nem véletlenül. A könyv egyszerűen, humorosan, mégis nagyon lírai módon mutatja be egy barátság megszületését. A történet elején megismerjük Zsiráfot, aki akár elégedett is lehetne. A szavannán otthon érzi magát és mindig van elég ennivalója. De valami mégis hiányzik neki. A napjai egyhangúan telnek, ezért úgy dönt, levelet ír: „Add oda annak az állatnak, akivel a látóhatár túloldalán találkozol!” – mondja Pelikánnak, aki éppen nyitott egy postát. Így jut el a levél Pingvinhez, aki messze-messze, a Bálna-tengeren él. Igazi levélbarátság alakul ki kettejük között, sőt egy nap Zsiráf úgy dönt, személyesen is ellátogat újdonsült barátjához! A gyerekek a mese közben megtudhatják, milyen egyszerű barátra lelni, milyen érzés levelet írni, várni, kapni, és hogy az unalom néha nagyon hasznos is lehet.

Berg Judit: Rumini Tükör-szigeten (Kálmán Anna illusztrációival)

Kiknek? 6 és 12 éves kor közöttieknek

Mikuláshoz ugyan nem kötődik, de melyik 6-12 éves gyerek ne örülne egy vadonatúj, még ropogós Rumini-kalandnak? Pedig a könyv így kezdődik: Elég a kalandokból! Hiszen amikor a Szélkirálynő legénysége megpihen a Gyöngy-lagúnában, és békésen fagyizgatva napoznak és úszkálnak, egészen biztosan úgy érzik, hogy most egy ideig végre nyugalom lesz körülöttük. De persze nem is lenne ez egy igazi Rumini-könyv, ha a számításaikat nem húzná keresztbe néhány ártalmatlannak tűnő, ám annál veszélyesebb higanyhidra, aminek a mérgétől Sajtos Rozi nemcsak gondolatolvasó lesz, de ha nem tesznek valamit sürgősen, az egész teste ezüstté fog válni… Állítólag az ellenszer egy bizonyos Tükör-szigeten található. Csakhogy a térképen jelölt helyen két egyforma sziget áll! Az egyik a másiknak tükörképe, és mindkettő nagyon veszélyes! De vajon melyik az igazi, és hol rejtőzik a gyógyszer? Minden titokra fény derül a Rumini kilencedik részéből, még arra is, mi rejtőzik a tükör mélyén!

+1 Szabó T. Anna: Adventi kalendárium (Rofusz Kinga illusztrációival)

Kiknek? 0 és 99 éves kor között mindenkinek

Szeretnél advent minden napján valami aprósággal készülni az elkövetkezendő meghitt időszakra, de nem akarsz könnyen eldobható, felesleges mütyüröket? Szabó T. Anna varázslatos, ünnepváró verseskötete 24 gyönyörű verset tartalmaz karácsonyig. Ha türelmesek vagytok, minden napra jut egy vers a dalolászásról, a mikulásvárásról, a cinegékről, a latyakos télidőről és más hétköznapi apróságokról, amik csak az év ezen időszakában bírnak jelentőséggel, és amik az ünnepvárás nélkülözhetetlen velejárói.