Könyvek karácsonyra a legkisebbeknek

A Pagony idén megjelent, legkisebb gyerekeknek szóló kötetei biztosan örömet szereznek majd a család legifjabb tagjainak.

Axel Scheffler: Pipp és Polli – A barátságos csiga

A barátságról való mesélést nem lehet elég korán elkezdeni. A Graffaló és további számos, klasszikussá vált mese illusztrátora, Axel Scheffler Pipp és Polli sorozatában egy kisnyuszi (Pipp) és egy kisegér (Polli) kedves és vicces történetein keresztül mutatja be a barátság számtalan aspektusát, a különböző konfliktushelyzetek kezelését és természetesen az önfeledt játék adta örömöt.

Pipp és Polli (csakúgy, mint bármelyik gyerek) sokszor összekap kisebb apróságokon, amelyek az adott pillanatban elképesztő súlyú konfliktushoz vezetnek, ám szerencsére mindig hamar kiderül, hogy mindenre van megoldás. Amilyen hirtelen merülnek fel ezek a problémák – Axel Scheffler remek meglátásainak és okos ötleteinek köszönhetően –, épp olyan gyorsan sikerül el is simítani ezeket.

0 és 3 éves kor között ajánlott!


Kiss Judit Ágnes: Ki brummog a barlangban?

Kiss Judit Ágnes könyve olyan lapozó, amelyben összekeveredtek a képek. A kettévágott oldalak tetején egy vers, alján egy kép található – így az olvasó gyerekek lapozva fejthetik meg, hogy a verses találós kérdésekre melyik kép adja a megfejtést. A szerzőnek ugyanis minden, a kötetben olvasható verse egy-egy találós kérdés, amikre a választ a képeken találjuk.

A könyvben minden benne van, ami a 2–5 éves korosztály nyelvi készségeinek fejlesztéséhez elengedhetetlen. Hiszen a legkisebbek nyelvi kompetenciájának fejlesztésében igen nagy szerepe van a verseknek, mondókáknak és találós kérdéseknek. Bölcsődés és óvodás korban egyaránt meghatározóak a ritmusos, könnyen tanulható, játékos nyelvi szerkezettel bíró versikék, melyeket előszeretettel ismételgetnek a kicsik. A Ki brummog a barlangban? színes, egyszerű, gyermekrajzokra emlékeztető kedves rajzai (Kismarty-Lechner Zita alkotásai) miatt a kötetet érdemes lehet már baba kortól forgatni: akár első képeskönyvnek is szuper választás lehet.


Inkpen Mick: Kippi álmos és Kippi játékosdoboza

Kippi kutyus, eredeti nevén Kipper történeteiért a világ minden táján rajonganak a gyerekek. A kutyus kalandjai Mick Inkpen képeskönyvein alapulva filmes formában szereztek igazán nagy hírnevet gyerekek és szülők körében egyaránt. Kippi meséi a gyerekek legalapvetőbb igényeire reflektálnak: az otthon melegéről, a barátságról, szeretetről szólnak. Megnyugtatóan hatnak a kicsikre, ha éppen zaklatottak, megértéssel és szeretettel fordulnak a problémáik felé.

Habár minden kötet valamilyen konfliktushelyzetet mesél el, a konfliktusok feloldásával boldogságot és kiegyensúlyozottságot közvetítenek. A Kippi álmos című rész egy nagyon ismerős helyzetet mutat be a gyerekeknek: amikor hiába próbálnak bekuckózni, hiába fészkelődnek, csak nem kényelmes sehogy sem a pihe-puha ágyikó! A Kippi játékosdoboza című kötetben pedig Kippi észreveszi, hogy valami kirágta a dobozkájának a sarkát.

2 és 5 éves kor között ajánlott!


(via Pagony)