Kuglóf, a kislajhár és a digitális állatkert

Bár a vírushelyzetre való tekintettel a Fővárosi Állat- és Növénykertnek is be kellett zárnia, a kapuk mögött nem állt meg az élet. Nem is állhatna, hiszen rengeteg ottlakó állat és növény várja a napi gondoskodást, amit maradéktalanul meg is kapnak az állatkert dolgozóitól. Pillantsatok be a mindennapokba!

Ugyan a személyes találkozás még valószínűleg jó darabig kizárva, de természetesen nem hagy titeket cuki állatos hírek nélkül az Állatkert. Rögtön itt is van egy kisvideó Kuglófról, a nemrégiben született lajhárbabáról, aki mamáján csimpaszkodva falatozik gondtalanul. A lajhárok nemcsak nagyon érdekes, és egyúttal a nagyközönség körében is igen népszerű állatok, hanem rendszeresen szaporodnak is a parkban. A legutóbbi jövevény megszületéséről már korábban hírt adtak, sőt mi több, nevének kiválasztására szavazást is hirdettek. A végül Kuglófnak elnevezett lajhárbébit most ti is megleshetitek.

De bepillanthattok az állatkerti állatorvos munkájába is, és a kamera segítségével dr. Sós Endrével tarthattok. A kisfilmből kiderül, hogyan kell vért venni egy szélesszájú orrszarvútól, hogyan kell kezelni egy komodói varánuszt, sőt még azt is, hogyan zajlik egy mentett rétisas műtét utáni átkötözése altatásban.

Már közel egy évtizede annak, hogy nemcsak képeket és cikkeket, hanem az Állatkert életét és lakóit bemutató kisfilmeket is rendszeresen közzétesz az intézmény. Most azonban a szokásosnál is gyakrabban szeretnének ilyen filmeket bemutatni, hogy arra az átmeneti időszakra, amíg a koronavírus-járvány miatt zárva kell tartani a kapukat, legalább az interneten keresztül hozzáférhetővé tegyék az állatkerti élmények egy részét. A honlapon külön aloldalt hoztak létre az ilyen típusú tartalmaknak.

Azt is fontosnak tartják, hogy ismeretterjesztő tevékenységüket is tovább végezzék. Bár most nincs mód arra, hogy tanulmányi csoportokat fogadjanak, de a felületeiken rendszeresen tesznek közzé olyan tartalmakat, amelyek éppúgy pótolni igyekeznek a tanulmányi célú látogatásokat, mint a digitális munkarend a tantermi oktatást. Első körben a háziállatokkal ismerkedhetünk, akik nélkül elképzelhetetlen lenne az életünk. De vajon hogyan háziasítottuk őket? Miként formálták a történelmet és hogyan vesznek részt mindennapjainkban? Digitális zoopedagógia 1.

Addig is, amíg nem találkozhattok újra kedvenceitekkel élőben, böngésszétek az állatkert honlapját, Youtube-csatornáját és Facebook-oldalát! Megéri!