Lezárult az Országos Erdészeti Egyesület népszerű vetélkedője

„Bennünk az erdő” – idén ez volt a témája a „Fedezd fel az örökséged” erdőismereti vetélkedőnek. 64 középiskolás csapat versenyzett határon innen és túl, ezúttal bizonyítva az ember és erdő közötti kapcsolat fontosságát.

A „Fedezd fel az örökséged” vetélkedőt immár hatodik alkalommal rendezte meg az Országos Erdészeti Egyesület. Célja, hogy a diákok évről évre új perspektívából ismerjék meg hazánk erdőségeit és a környezettudatos, fenntartható életmód fontosságát. 2022-ben egy különleges téma bejárására invitálta a diákokat az egyesület. A „Bennünk az erdő” elnevezés ember és erdő közti kapcsolat jobb megismerésére hívta a diákokat, és arra, hogy saját magukban is felfedezzék ennek jelentőségét: az ő kötődésüket az erdőhöz. Ennek a kapcsolatnak a megismerése és erősítése különösen fontos a felnövő generáció számára.

Arra voltak kíváncsiak, hogyan él az emberben az erdő? Hiszen nem csupán fizikai, hanem szellemi életünk, kultúránk, művészetünk természetes bölcsője. A csapatok felfedezték a Kárpát-medence erdeiben lezajlott történelmi eseményeket, az itt született mondákat és azt, hogyan mozgatta meg az
erdő íróink, költőink, művészeink fantáziáját.

 

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület

 

A március 21-én, az Erdők Nemzetközi Napján induló vetélkedőnek most is nagy sikere volt, idén Erdélyből és Felvidékről is jelentkeztek természetrajongó diákok. A megmérettetés 3 fordulóban zajlott, ami során felkészítő tanárok segítették a csapatokat: egy 30 kérdésből álló feleletválasztós kvízt, egy maximum 3000 karakterből álló esszét, valamint egy terepi, fotós feladatot kellett teljesíteniük 4 hét alatt. A kvíz az ember és az erdő közös történelmére és annak fontos szereplőire, az esszé a társadalom és az erdő XXI. századi kapcsolatára koncentrált, míg a fotópályázatban a fiatalok megmutathatták, ők hogyan látják az erdőt és a velük való kapcsolatot. Az általuk készített fotók a @oeefedezdfel Instagram oldalon, illetve a #bennünkazerdő tag alatt találhatók.

További információkat és a nyertesek névsorát az Országos Erdészeti Egyesület honlapján találjátok!