Megújult a Már tudok olvasni-sorozat

Minden olvasó emlékszik az első olyan könyvre, amit egyedül olvasott el, arra az érzésre, amit akkor érzett, amikor olvasás után becsukta a kötetet…

Ezt az élményt szeretné a Móra Kiadó eljuttatni a gyerekekhez, segíteni őket abban, hogy

az olvasás ne nyűg legyen az életükben,

hanem egy olyan, életkoruknak megfelelő eszközökkel, szövegekkel alátámasztott élmény, ami végigkíséri őket egy varázslatos világon.

A megújított Már tudok olvasni-sorozat azoknak a gyerekeknek szól, akik most barátkoznak az önálló olvasással és az egyedül végigolvasott könyv élményére vágynak, vagy magabiztosabban fognak bele egy rövidebb könyvbe, ami több illusztrációt és viszonylag kevesebb szöveget tartalmaz. A kortárs magyar szerzők és illusztrátorok tréfás, könnyen érthető művei három olvasási szinten érhetőek el, és sok olyan szórakoztató, játékos részletet, feladatot, matricát tartalmaznak, amelyek az olvasáshoz való viszonyt erősítik, a jártasság megszerzésének szórakoztató formáját biztosítják.

Forrás: Móra Kiadó


Az első szinten könnyen követhető történet, 1–3 sor oldalanként, ismétlődő, rövidebb szótagolt szavak találhatóak nagy betűmérettel, több rajzzal és kevesebb szöveggel. A második szinten fejezetekre tagolt történet, 4–10 sor oldalanként, egyszerű és bővített mondatok, hosszabb szavak, a nehezebb szavak szótagolása, szómagyarázat és azonos rajz-szöveg arány található minden kötetben. A harmadik szinten már hosszabb, bonyolultabb történet, de maximum 17 sor oldalanként, bonyolultabb mondat- és szószerkezet, szómagyarázat és több szöveg, kevesebb rajz található, mely ajtót nyit az olvasás világába.

A sorozat elkészítésekor a kiadó munkatársai szakemberekkel közösen gondolták át és alakították ki a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelő történetek korosztályhoz illő szövegszerkezetét, a nehezen kiolvasható szavak szótagolt megjelenítését. Fontosnak tartják, hogy a szövegek lehetőséget nyújtanak a differenciálásra, felzárkóztatásra is. A Móra a pedagógusok munkáját is segíteni szeretné, így honlapjukon letölthető segédanyagokat is találunk a kötetek feldolgozásához.


(via Móra Kiadó)