Múzeumpedagógia krízishelyzetre szabva

Bezártak az iskolák, bezártak a múzeumok, de az élet nem állt meg, csak új keretek közé kényszerült. A Ludwig Múzeum múzeumpedagógusai sem tétlenkednek, digitális keretek között hozzák el nekünk a múzeumi élményt, és igen, a legkisebbekre is gondoltak.

Keress és alkoss!

Múzeumpedagógiai foglalkoztató feladat 6-10 éveseknek. Ez a játék egyszerű elemekből építkezik, de összetett élményt kínál. Képrészletek segítségével kell nyomozómunkát végezni a gyerekekkel, s majd a megtalált művekhez további feladatok tartoznak, részben elméleti, részben gyakorlati feladatok.

Pedagógiai cél: A játékos keresőfeladat a digitális gyűjteménnyel való ismerkedésre, a motiváció és a figyelem fenntartására, a vizuális jelenségek differenciálására, továbbá a (kortárs) képzőművészet színes világának szemléltetésére szolgál. A feladat a különböző műalkotások közös témájának felismertetésével olyan intellektuális készségeket is támogat, mint a szintetizálás, általánosítás.
A kereső feladathoz kapcsolódik egy önálló képzőművészeti alkotómunka, amelynek témáját a megkeresett művek adják, ezzel példát szolgáltat a műalkotások továbbgondolására, azok formakészletének elsajátítására, kreatív újrahasznosítására.

A feladat ide kattintva pdf formátumban letölthető.

Mejegyzés: A feladat szülői segítséget igényelhet!

 

Lakaliti rajzfüzete

Lakaliti rajzfüzete elsősorban 7–10 éves gyerekeknek és családoknak készült a Westkunst – Ostkunst. Állandó kiállítás a Ludwig Múzeum gyűjteményéből című kiállításhoz. Lakaliti kikötött a világhálón! Most ez az otthona, de nagyon hiányzik neki a múzeum. Szerencsére a rajzfüzete, mint mindig, most is nála van.

Pedagógiai cél: A füzet nemcsak egy történet részeseivé teszi a gyermeket, de az emberábrázolás és a rajztechnikák széles választékát is bemutatja.

Ha megnyitjátok a rajzfüzet oldalait, Lakaliti bemutatkozik nektek, és a segítségeteket kéri, hogy közösen töltsétek ki a füzetet. Így fel tudja idézni, mennyi izgalmas dolgot látott a kiállításon, mert sajnos nem emlékszik tökéletesen, hogyan is néztek ki a műtárgyak. Az újrarajzolást csinálhatjátok akár számítógépes programmal is, a kiállítás műtárgyait pedig meg tudjátok nézni a honlapon.

Lakalati rajzfüzete JPG letöltés | 1. oldal | 2. oldal | 3. oldal

Lakaliti rajfüzete PDF letöltés

 


Free Ostástka kifestő

A Ludwig Múzeum és Medve Zsuzsi együttműködése.

A múzeum és FREE OSTÁSTKA kooperációjaként a korábbi csészesorozatot követően elkészült az a vadonatúj letölthető színező, amelynek darabjaira a gyűjteményben található kilenc alkotó (Gerhes Gábor, Gulyás Gyula, El Kazovszkij, Roy Lichtenstein, Pablo Picasso, a Tehnica Schweiz duó, Jean Tinguely, Andy Warhol és Tom Wesselmann) műveinek „ostástkás” átirata került.

Ide kattintva letölthető a teljes színező!

Jó szórakozást!