Országszerte ingyenes múzeumpedagógiai programokkal várják a gyerekeket

A legnagyobb járványok történetét, az ágyúkészítés folyamatát, a Seuso-kincs titkát és a Sub Rosa rejtélyt is megismerhetik a diákok a Magyar Nemzeti Múzeum Lázár Ervin Programjának keretein belül. A színes múzeumpedagógiai programok országszerte ingyenesen elérhetők a múzeum intézményeiben.

A Lázár Ervin Program 5. és 7. osztályos diákoknak, valamint két kísérőjüknek ingyenes múzeumpedagógiai programokat kínál, melyekre a pedagógusok önállóan jelentkezhetnek. Az intézmények egészen a tanév végéig, 2022. június 15-ig várják a programban részt vevő osztályok jelentkezését.

Választható intézmények és programok:

A Magyar Nemzeti Múzeum épületében az alábbi vezetett foglalkozásokon vehetnek részt a tanulók: Az őskor – Vértesszőlősi Sámuel és utódai, Élet az ókori Pannóniában, A Seuso-kincs, Honfoglaló mindennapok – A végső állomás, Lovagkor – A páncélba zárt úriember, Mátyás király országa, Török kori mindennapok, Élet a barokk mesevilágban, valamint a Hadbahívó.

A MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban kiderül, melyek voltak a Ragályos kórok – nagy járványok a történelem folyamán. A foglalkozás a pestistől a spanyolnátháig több, a történelmet befolyásoló nagy járványt mutat be. A diákok nemcsak a különböző kórok érdekes történetét ismerhetik meg, hanem a múzeum kiállításában lévő műtárgyakat is felfedezhetik.

Háborús mindennapok során érdekességeket hallhatnak az I. világháború történetéből: az első világháború mindennapjai sok küzdelmet tartogattak nemcsak a fronton harcoló katonáknak, hanem az otthon maradt lakosságnak is. Hogyan étkeztek? Mit fogyasztottak tea helyett? Mivel közlekedtek? Hogyan tartották a kapcsolatot szeretteikkel? Ezekre és más kérdésekre is választ kapnak a múzeumpedagógiai órán. Előzetes eseménytörténet ismerete az órán való részvételhez nem szükséges.

„Földre köpni tilos!” – A tbc története: A századfordulón a legtöbb áldozatot szedő betegség az emberek mindennapi életének számos területére volt hatással. A múzeumpedagógiai órán nemcsak a betegség történetét és annak gyógyítási folyamatait járják körbe, hanem olyan érdekességeket is, hogy milyen hatással volt a tbc az étkezésre, az életmódra vagy a divatra. A foglalkozást a „Lélegzet metsző tűzben” c. időszaki kiállítás teszi élményszerűbbé.



Az MNM Esztergomi Vármúzeumának 60 perces ifjúsági tárlatvezetésén a fiatalok megismerkedhetnek az esztergomi vár történetével, az egykor benne élő emberek mindennapjaival és szokásaival. A vár három nagyobb korszakába (középkor, reneszánsz, kora újkor) nyernek betekintést informatív és szórakoztató módon. Remek program a formális oktatás kiegészítéséhez, elmélyítéséhez, hiszen lehetőség van arra, hogy a fentiek közül a csoport számára leginkább megfelelő témára koncentráljanak a programon.

Az MNM Mátyás Király Múzeumában, Visegrádon megtudhatják, milyen volt az élet a királyi palotában, valamint megtekinthető a „Mátyás király menyegzője” című interaktív előadás, egy fegyverbemutató vagy lovagi torna a Salamon-toronynál.

Az MNM Rákóczi Múzeumában, Sárospatakon feltárul a Rákócziak dicső kora. A diákok betekintést kapnak a Rákóczi korabeli főúri élet mindennapjaiba: pompás bútorok, viseletek, ötvösmunkák, Sub Rosa rejtély. A kalligrafikus múzeumpedagógiai foglalkozáson gyakorolhatják a barokkos írást tintával és régi tollal. De kalandozhatnak a fegyvertörténetben is több korból származó megtapintható fegyvermásolatokkal és felpróbálható sisakokkal. A legbátrabbak I. Rákóczi György ágyúöntő mestereinek titkát is felfedhetik, megismerhetik az ágyúkészítés folyamatát, rejtelmeit, az Európában egyedülálló, eredeti alapokra emelt épületrészben.

Az MNM Vay Ádám Muzeális Gyűjteményében, Vaján megismerhetik a Rákóczi-szabadságharc szatmár-beregi eseményeit, valamint megtudhatják, hogy néztek ki a főúri bútorok a 16–18. században.

Az MNM Kubinyi Ferenc Múzeumában valódi kisrégészekké válhatnak a gyerekek. A régészeti kiállítás megtekintése után a „régész ládákban” lévő kincseket is megtalálhatják. A cserépválogatás és ragasztás után a talált kincsekről történetet mesélhetnek. De egy igazán különleges módon, a kuruc-labanc „zoknicsatával” csatajelenetet játszhatnak, ugyanis a Rákóczi-szabadságharc egyetlen Nógrád megyei csatája Romhányban volt. Emellett Rákóczi elveszett kincsére is rábukkanhatnak kalandjáték formájában. Aki pedig inkább a szellemek után nyomozna, azt várja az eltűnt palotahölgy legendája kalandjáték.

Az MNM nyírbátori Báthori István Múzeumában a „Nincs egy rongyom!” programon a tanulók megismerkedhetnek az egyes társadalmi rétegek öltözeteivel, a reneszánsz kor öltözködési szabályaival. A múzeum ruhamásolatainak felpróbálásával közvetlen tapasztalatokat gyűjthetnek a kor viseleti szokásairól. A nagylánykor színes, eseménygazdag időszakába is betekinthetnek. Mindenekelőtt el kellett sajátítani a későbbi asszonyi munkákat, maradt azonban idő a szórakozásra és az udvaroltatásra is. A férjhezmenetel központi kérdés volt minden tekintetben. Egy letűnt korszak magyar falusi lányainak életét idézik meg – képekkel, feladatokkal – összehasonlítva a modern kor lányainak életével, kihívásaival.

A Báthory emlékév keretében Báthory István örökségének ápolása és minél szélesebb körű megismerése a cél. Akik pedig inkább kétkezi munkára vágynak, megismerhetik a középkori és újkori céhek – mesterek, legények, inasok – életét. Szerepjáték keretében azt is kideríthetik, milyen feltételekkel lehetnek inasok a nyírbátori vegyes céhben.

A szervezők kérik, az érdeklődők közvetlenül a kiválasztott intézménnyel vegyék fel a kapcsolatot, ahol megbeszélhetik az egyéni utazás részleteit és a kedvezmények igénybevételének lehetőségeit.

Bővebb információt a programokról és a jelentkezésről ide kattintva elérhető!