Szárnyas hírek a Debreceni Állatkertből

Tovább színesedett az intézmény récés tava, ezenkívül hollónászra is készülnek az állatkertben.

A debreceni intézmény nemrég újabb, korábban sosem tartott fajok képviselőivel gyarapodott, miután

két pár foltoscsőrű réce érkezett hozzájuk a csehországi Plzeňből és egy amazonasiréce-tojó a Dortmundi Állatkertből.

A jövevények már birtokba vették a tavat, ahol a látogatók is megtekinthetik őket rokonaik, többek között a tavasszal érkezett karolinai, mandarin- és vörösvállú récék, valamint a mocsári és ékszerteknősök társaságában. A színpompás lakók mellett azok környezetét is érdemes megcsodálni, hiszen a tó immár buja vízparti növényzettel, csobogóval és költőodúkkal kiegészülve ad otthont különleges réceállományának, a remények szerint elősegítve a közeljövőbeli sikeres szaporulatot is.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.


A Dél-Amerika középső és keleti részének síkvidéki esőerdőiben, füves pusztáin és cserjéseiben, tavak vagy mocsarak közelében őshonos amazonasi réce (Amazonetta brasiliensis) nemének egyetlen ma élő faja. Az egyaránt világosbarna tollazatú gácsért és tojót legkönnyebben csőrük színe alapján különböztethetjük meg egymástól – az előbbié piros, az utóbbié szürke –, emellett fejük mintázata is eltérő. Jellegzetessége, hogy szárnyának evezőtollai impozáns fémes zöld színűek, ez azonban csak kitárt állapotban csodálható meg.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.


A foltoscsőrű réce (Anas poecilorhyncha) Pakisztántól Indián és Mianmaron át egészen Vietnámig és Dél-Kínáig előfordul sűrűn benőtt tavak környékén és lápvidékeken. Nevét jellegzetesen sárga csőrvégéről és a csőrének tövén található vöröses foltról kapta; ez utóbbi a gácsérnál jól látható, míg a tojónál jórészt vagy akár teljesen hiányzik. Bár egyelőre mindkét faj vadon élő populációi népesek, az élőhelyvesztés és a vadászat miatti egyedszámcsökkenés következtében szerepelnek a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.


A Debreceni Állatkert nemcsak számos, korábban sosem tartott fajjal gyarapodott, hanem több lakó is potenciális társat kapott, így a látogatók új állati szerelmek kibontakozásának is tanúi lehetnek. A nagy szőröstatuk, majd a szarvcsőrű madarak egymásra találása után legutóbb a hazánkban őshonos élővilág jeles képviselőjéhez, Klárihoz, az intézmény hollójához érkezett egy daliás fiatal hím a hollandiai Vogelpark Avifaunából. A leendő pár már közös röpdéjében ismerkedik, és a remények szerint a jövő évi költési időszakban szaporulattal is megörvendeztetik majd gondozóikat és a látogatókat.


(via Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.)