Van művészi vénád?

A tavalyi évhez hasonlóan a Ludwig Múzeum idén is meghirdeti a Van művészi vénád? nemzetközi kortárs művészeti pályázatot középiskolásoknak. Az idei téma: A választás szabadsága.

Milyen terméket vegyünk le a boltok polcairól? Hogyan foglaljunk állást egy vitás kérdésben? Felemeljük-e a szavunkat egy szituációban? Közbelépjünk-e, ha valakit bántanak mellettünk? Mit tehetünk az emberiséget érintő kérdésekben? Mennyiben járul hozzá a mi választásunk az egész világ működéséhez?

A választás szabadsága bármennyire is alapvetőnek tűnik, nem adatott meg mindenkinek, és nem is olyan könnyű dolog. Választásaink ugyanis felelősséggel is járnak, hiszen nemcsak ránk, de környezetünkre is hatással vannak. A döntések a hétköznapi élet mellett a művészet világát is átszövik, alakítják és befolyásolják.

A 2019/2020-as év egyik kiállító csapatának munkája. Forrás: Szabó Zsófia / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum


Az egyéni választások egy művész esetében a téma, a technika, a kifejezésmód és a művek kommunikációja terén is megjelenhetnek. Beemelni a hétköznapi használati tárgyakat alkotásaikba, felhasználni a testüket egy üzenet közvetítésére, felvállalni egy kényes kérdést műveikben mind-mind választás kérdése volt, amelyek nagyban befolyásolták a művészet történetét.

A pályázatra min. 2 és max. 6 fős, 15 és 19 év közötti diákcsoportok jelentkezését várják. Előzetes művészeti tapasztalatok vagy tanulmányok nem szükségesek. A pályázat célja, hogy a középiskolások a képzőművészet segítségével minél intenzívebb diskurzusra lépjenek azzal a világgal, amelyben élnek. S nem mellékesen új ismeretekkel, készségekkel, tapasztalatokkal gazdagodjanak.

Jelentkezési határidő: 2021. október 1., éjfél
Felkészítő alkalmak: 2021. október 13. és 14., 14.00 és 15.30 között, online felületen. Az alkalmon elhangzottakat rögzítik, így a későbbiekben vissza is nézhető, de a közös gondolkodást biztosító foglalkozáson érdemes élőben részt venni.
A projektek feltöltési határideje: 2022. január 15., éjfél
Döntő: 2022. március 11.

A kiválasztott projektek prezentációja a tervek szerint a Ludwig Múzeumban, majd a díjátadó és kiállításmegnyitó a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában lesz. A kiállítás 2022. március 12. és április 9. között lesz megtekinthető. Jelentkezni ide kattintva lehet, további információt pedig itt találunk.


(via Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum)