„Alkotóművészek home office-ban” – pályázat borsod megyei amatőr és profi művészeknek

Rendhagyó pályázatot írt ki a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. Arra kéri az alkotókat, mutassák be a járványhelyzettel kapcsolatos gondolataikat, érzéseiket. A művészetről ugyanis ebben a helyzetben nemcsak hogy nem mondhatunk le, hanem egyenesen létfontosságú gyógyír a pandémia által okozott sebekre. A beérkezett pályázatokat neves művészekből és művészettörténészekből álló szakmai zsűri bírálja el. A zsűri által beválogatott pályaművek alkotói közül, két fő lehetőséget kap önálló kiállításon való bemutatkozásra.

Műfaji és technikai megkötések nélkül, képző- és iparművészeti alkotásokkal, hivatásos és nem hivatásos alkotók jelentkezését egyaránt várja a Miskolci Kulturális Központ. Egy művész összesen két önálló művel szerepelhet, melynek mérete nem haladhatja meg a két négyzetmétert.

Első körben az alkotások fotóit várják a palyazat@miskolcikulturaliskozpont.hu e-mail címre, 2020. augusztus 14-ig. A zsűri által beválogatott művészek munkáinak fotóit album rendszerben a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. facebook felületein folyamatosan nyilvánossá teszi.


Akik a pályázatokat elbírálják: Dr. Hajdú Ildikó a Herman Ottó Múzeum muzeológusa, Kákóczki András a Herman Ottó Múzeum művészettörténésze valamint Czifrák László restaurátor, üvegművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem szilikátrestaurátor specializáció vezetője. 

A kiválasztott művészek munkáiból 2020. szeptember 10-én kiállítás nyílik a Művészetek Házában. Emellett a közönség is részt vesz majd az értékelésben: a legnépszerűbb pályamű alkotója közönségdíjban részesül, megajándékozzák egy négy főre szóló középkori élménnyel a Diósgyőri várban. A vár népének kíséretében személyre szóló tárlatvezetésben lehet részük, ahol sok izgalmas titkot, intrikát, középkori pletykát is kikotyognak majd a lovagok és udvarhölgyek. Emellett érdeklődésüknek megfelelően megismerkedhetnek a középkori betűvetéssel, elmélyedhetnek a középkori harcászat rejtelmeiben, vagy a korabeli öltözködési szokásokban. És hogy az időutazás még inkább emlékezetes legyen, lehetőség lesz arra is, hogy korhű ruhát öltsenek és fotón örökítsék meg az itt töltött pillanatokat.

A részletes pályázati kiírás megtalálható a www.miskolcikulturaliskozpont.hu weboldalon, valamint a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. facebook oldalán, valamint az eseménynél. Alkotásra fel!