Felkavaróan „változatos” Madame Tussauds budapesti múzeuma

London, Párizs, Amszterdam és Bécs után Budapesten is megnyílt a hírességek viaszfiguráit felvonultató Madame Tussauds Múzeum. Megnéztük, mit nyújt a kiállítás a 14 ezer forintos belépőjegy ellenében.

A túra kimondottan ígéretesen indul: a jegypénztárnál Bud Spencer vigyorog ránk, figurája pedig olyannyira hiteles, hogy az őt illető kritikákra bármikor visszavághatna egy „mondtál valamit, Csücsörikém?”-mel, netán egy csicskalángossal. A múzeum előcsarnoka sem ad okot aggodalomra: Will Smith, Tom Hanks, George Clooney és Peter Falk – aki természetesen a legendás „még egy utolsó kérdés” testhelyzetben látható – karakterei egyaránt több mint reálisak.

A szürrealizmus azonban a következő teremben óhatatlanul kiharcolja magának az őt megillető helyet, még ha nem is feltétlenül a hiteltelen emberábrázolás okán. Hszi Csin-ping és Donald Trump kapcsán a „Micimackó és Malacka”- analógia csupán azért nem állja meg a helyét, mert a kéz-a-kézben póz helyett rideg, 3-4 méteres távolságban állnak egymástól. Ellentétben a velük szemben közös sajtótájékoztatót tartó Ronald Reagan – Mihail Gorbacsov párossal. Bár a „keleti és nyugati blokk anno és nemrég” koncepció kissé sántít, de érteni véljük – azt azonban már kevésbé, hogy Ferenc pápa mit keres utóbbi két karakter közvetlen közelében, és minként asszisztál jó 30 évvel később a hidegháború lezárásához.

Majd a következő helyiségben a magyar történelem kerül terítékre, és sajnos nem ússzuk meg nagybőgőbe beugrós – csengeri violás giccscunami nélkül. A naplementében, kereszt előtt feszítő Szent István ábrázolásán joggal merenghetnénk (pláne, ha készült volna róla hiteles portré), csakhogy a társaságában lévő csodaszarvas(!) szuggesztivitása igencsak megnehezíti ezt. Corvin Mátyás esetében a háttérként funkcionáló templomüveg már kevésbé vonja el a figyelmet, annyit azonban biztosan megállapíthatunk, hogy a Helyei László által szinkronizált egyed még csak nem is hajazott rá. A történelmi Drakul(a) fejedelem és Mátyás kapcsolata közismert, de arra bármikor mérget veszünk, hogy a terem végében kísértő Lugosi Béla – akit egyébként jól elkaptak az alkotók - hiteltelen lenyomata a havasalföldi uralkodónak. És hogy a totális eklektika hiányát sérelmező látogatók se távozzanak csalódottan, Lugosi közelében Harry Houdini és Karády Katalin is helyet kapott.

A következő terem koronaékeként végre egy olyan király simogatja a magyar néplelket, akinek külső megjelenésével nemcsak hogy egy egész ország volt tisztában, de a közbeszéd részévé is vált. Más kérdés, hogy

a Tussards-féle Zámbó Jimmy leginkább Balázs Pali és Pintér Tenya szerelemgyermekére emlékeztet.

Emellett pedig eltörpül a sokkhatás, amit az a felismerés okoz, hogy Jimmyt konkrétan Freddie Mercuryval szemben helyezték el. Szerencsére a múzeumtúra hátralévő része már jóval kevesebb zaklatott pillanatot tartogat, Madonna, Beyonce, Rihanna után újra Hollywood felé vesszük az irányt: Spielberg, Chuck Norris és Bruce Willis egytől-egyig makulátlan, pláne, hogy utóbbi mellett ott hever a legendás „4 gallonos” robbanószerkezet. Az utolsó helyiség a sport tematikára épül, Messi, Cristiano Ronaldo és Papp Laci mellett többek közt feltűnik Hosszú Katinka is, aki vélhetőleg már átélte az önmagával való szelfizés gyönyörét.

 

(Borítókép, képek: Port.hu)