Kecskeméti kincsek

Értékes és időtálló karácsonyi ajándék lehet bárki számára A Kecskeméti Katona József Múzeum Kincsei címmel megjelent, legújabb, időtálló értéket képviselő könyvünk. A 123 éve fennálló Kecskeméti Katona József Múzeum Magyarország egyik legnagyobb, legjelentősebb közgyűjteménye. Éppen ezért meglepő, de Kecskemét városának egyik – nemzetközileg is ismert – kulturális zászlóshajójáról korábban még sohasem jelent meg reprezentatív, a múzeum egészét bemutató kiadvány. Egészen mostanáig.

Forrás: Kecskeméti Katona József Múzeum


A műfaját tekintve leginkább albumnak nevezhető, ismereterjesztő – de tudományos újdonságokat is tartalmazó, szakmailag magas színvonalú – 200 oldalas, nagyméretű (24×32 cm) könyvben elsősorban a Kecskeméti Katona József Múzeum egyes gyűjteményein, s azon belül azok kiemelkedő jelentőségű alkotásain, műtárgy-csoportjain van a fő hangsúly.

Forrás: Kecskeméti Katona József Múzeum


A könyvben az intézmény történetét, alapítását bemutató bevezető tanulmány után, a múzeum jelenleg is működő gyűjteményeit (képzőművészeti és iparművészeti, magyar naiv művészek, néprajzi, orvos- és gyógyszerészet-történeti, régészeti és numizmatikai, Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely / játéktörténeti, történeti) mutatjuk be ABC sorrendben kétnyelvű (angol és magyar) ismertető szövegek és képaláírások, illetve természetesen több száz színes reprodukció segítségével. A könyv legvégére pedig az egyes gyűjteményekre vonatkozó fontosabb kiadványok, tanulmányok listáját tettük azok számára, akiket még részletesebben érdekel egy-egy gyűjtemény, múzeumban őrzött műtárgy.

Forrás: Kecskeméti KAtona József Múzeum


A könyv szerkesztője ifj. Gyergyádesz László, szerzői Bezsenyi Ádám, ifj. Gyergyádesz László, Hajagos Csaba, Kalmár Ágnes, Mészáros Ágnes, Dr. Rosta Szabolcs, Sáfár Anna, Wilhelm Gábor. Az angol fordítás szintén egy munkatársunkat, Osztényi Éva Gizellát dicséri. A PRINT 2000 Nyomdában kivitelezett kiadvány grafikai tervezője pedig Balanyi Károly, a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének elnöke.

A könyv megvásárolható kedvezményes, 5.500 forintos áron a Cifrapalota pénztárában nyitvatartási időben, keddtől vasárnapig, 10–17 óra között.