Kiállítások a kanapén és a kanapén túl

Talán már mindenkinek hiányzik egy jó kiállítás, a múzeum élménye, amiben sajnos mostanában nem nagyon van részünk. Ajánlunk pizsamában nézhető tárlatokat, de lesz olyan is, amihez kiöltözhetsz, és elmehetsz a helyszínre ellenőrizni, hogy tényleg ott vannak-e a képek a falakon.

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

 

A Magyar Nemzeti Múzeum a 4iG Nyrt. Mensor3D üzletágának támogatásával nyitotta meg a Seuso-kincs – Pannónia fénye 3D virtuális kiállítást. Az ingyenes online tárlaton a lézerszkennelt és nagy felbontással digitalizált tárgyak mindeddig sohasem látott közelségből, 3D-ben tekinthetők meg. Szemfülesek még tárlatvezetésen is részt vehetnek.

Forrás: Műcsarnok

 

A 125 éves Műcsarnok elmúlt hét évének 150 kiállításán is elmerenghettek, ha besétáltok a Hét év – 150 kiállítás | 125 éves a Műcsarnok című tárlatba.  A tárlat célja, hogy az évforduló alkalmával reprezentatív módon bepillantást engedjen az elmúlt hét év kiállítási és társművészeti programjaiba. Az installációs elemek és a térben megjelenő műtárgyak a tematikus és műfaji sokszínűséget hivatottak bemutatni. A kiállításhoz készült egy nagyszabású áttekintő kötet, mely ünnepi album és forráskiadvány is egyszerre.

Forrás: Műcsarnok

 

Hogy ne kelljen "messzire menni", a Műcsarnokban folytatódik a "túra".  Az Egy időben - Stúdiólátogatások című tárlat keretei között több művész műtermébe is bekukkanthattok. Ez a negyedik ilyen típusú tárlat. Az idei válogatásban kilenc különböző művészetfelfogású, más-más alkotói koncepcióval rendelkező művész állít ki. 

Forrás: Műcsarnok

 

A zenekedvelő múzeumlátogatóknak Kőbányai János fotóit ajánljuk. A Beat ünnep az 1970-es és 80-as években készült mintegy 10.000 fotóból nyújt válogatást, megidézve a tabáni koncertek hangulatát éppúgy, mint a Beatrice együttes, a csöves és a korai punk nemzedék színrelépését. 

Forrás: Szépművészeti Múzeum

 

Koncert után rövid séta következik a tér túloldalára. A Szépművészeti Múzeumban őrzött, mintegy kilencezer lapot magába foglaló rangos nemzetközi rajzgyűjtemény gazdag és változatos szegmense a korai német rajzok együttese. A tárlat az internacionális gótika világától a reneszánsz korszakon át a manierizmus időszakáig ívelő két évszázadban német nyelvterületen készült művekből válogat. Lapozgassatok kicsit!

Forrás: MKE

 

Most készítsetek egy forró teát, elő a termoszt, kesztyűt, sapkát, sálat és irány a belváros. A Titkosan kezdődött című tárlat otthonról is megnézhető, de végigjáthattok egy sor belvárosi helyszínt a személyes élmény érdekében. A kiállítás  január 15-iglátható Budapest belvárosában, galériák, vendéglátóhelyek és színházak kirakataiban, az Astoria, a Kálvin tér és a Ráday utca sétaútvonalon.

Maurer Dóra alkotása

 

Maurer Dóra kihagyhatatlan az ünnepi válogatásból. XEK 22 (2019-2020) című sorozatával korábbi munkáihoz hasonlóan a látogatóra az aktív megfejtő szerepét osztja, amikor a kiállított hatrészes sorozat lezáratlanságának felmutatásával újabb lehetőségek továbbgondolására biztat. Alapvető matematikai, kombinatorikai érzéke mutatkozik meg, amikor a műcsoport alapjaként vörös, kék és sárga színmezőkből felépített rendszert hoz létre, amelyben az egyes elemek sorrendjének változtatásával és rétegzésével új struktúrákat alakít ki. 

Forrás: Ferenczy Múzeum

 

Ferenczy Noémi képeit nézegetve mindenkit megcsap az ünnep szele. Most ezt se kell nélkülözni, és nem is kell messzire menni, hogy a csodákban gyönyörködjünk. A kiállításon az életmű nagyobb egységeinek áttekintése mellett nyomon követhetitek az alkotómunka folyamatát és egyes fázisait.

Forrás: Resident Art Fair

 

Képzőművészeti vásárokat is lehet online látogatni. Még ajándék ötletet is meríthettek. 2020-ban immár 10. alkalommal rendezik meg a PATRON-t - a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület karácsonyi műtárgyvásárát és kiállítását. Az idei rendhagyó évet egy rendhagyó online vásár zárja. Itt lehet nézelődni. A Nemdebárban december 11-től egy hétnapos képzőművészeti kiállitás és vásár nyílik. A téli időszak páratlan művészeti seregszemléje, a Resident Art Fair közel 120 művésztől kiállított 330 műalkotással várja az érdeklődőket a Palotanegyedben.

És ha már úgyis elhagytátok a bázist, jöjjön pár kiállítás, amit teljes pompájában, élőben meg lehet nézni - persze a járványügyi szabályok betartásával.  

Forrás: INDA Galéria

 

Czene Márta december 31-ig látható kiállításán kedvenc gyerekkori meséjének, Babits Mihály Barackvirág című történetének felelevenítésével indul el a gyerekkori emlékei közötti ’nyomozásban’, az Inda Galériában.  A személyes közelség megteremtésével ugyanakkor mintha a technikaiszorításból, feszességbőlis engedne a művész. Legújabb művei nemcsak önreflektív önismereti folyamatában, de képépítésének módjában is újabb állomást képeznek. Czene Márta installatív kompozícióin keverednek a festmény, a grafika és a fotó műfajai, valamint lazább, absztrakt foltok, firkálások tűnnek fel.

Alexander Tinei: Partly sunny, mostly cloudy

 

A Király utcától csak egy ugrás a Mozsár utca, ahol a Deák Erika Galéria nagy várakozással mutatja be évadzáró kiállításán a moldáv származású Alexander Tinei legújabb műveit.  Petrányi Zsolt művészettörténész "zártkapus" megnyitóbeszédéről készült videofelvételt és a kiállítás 3D dokumentációját, valamint teljes képanyagát a galéria weboldalán, illetve közösségi oldalain is megnézhetitek. De ha már kiszabadultatok kicsit a töltöttkáposzta és a rácponty fogságából, úgy élőben is láthatjátok a tárlatot, nyitvatartási időben, (szerda-péntek: 12:00-18:00), a kellő biztonsági előírásokat betartva.

Igazi tárlattal most nem állunk túl jó, az online felsorolást még sokáig lehetne folytatni, de ez most csak egy afféle kiemelés. És bár határzár van, még ki tudja meddig nem tudunk kijutni a nappali-konyha-fürőzoba bermudaháromszögből, azért virtuálisan betekinthettek világ nagy múzeumaiba is. Irány London, Firenze, Vatikán, Amsterdam, Párizs.  Lássuk meg a jót a rosszban: nem kell útlevél, nincs csomagolás, izgalom, járatlekésés. Minden a nappaliba költözött, tehát a beiglit sem kell elengedni, és veled lehet a cicád is.

Jó nézelődést, víg karácsonyt, fejeket fel! "The earth without art is just eh!"