Kis Online Kortárs 2.0

Még tart a kiállítási kényszerszünet, viszont mi újra híreket hozunk az INDA Galéria házatájáról. A galériával dolgozó művészek elmúlt bő egy évben elért sikereit elevenítjük fel.

A mostani kör Ábel Tamás, Lovas Ilona és Philip Pocock tavalyi évének legfontosabb szakmai eseményeit idézi fel röviden.


Ábel Tamás
Az INDA legfiatalabb művésze tavaly hat külföldi és négy budapesti kiállításon vett részt. Egyedüli magyarként állított ki a Corning Museum of Glass New Glass Now című nemzetközi csoportos kiállításán, Németországban a Glasmuseum Lette - Coasfeld csoportos tárlatán mutatkozott be, és a Pekingi Magyar Kulturális Intézet szervezésében, Pekingben megvalósult Innovation in Art kiállítás művészei között is helyet kapott. Szintén az Egyesült Államokban, a Museum of Glass, Tacoma kiállításán is részt vett, a régióban pedig Ukrajnában a 11th International Blown Glass Symposium meghívottja volt, valamint a Beauty and His Beast című kiállításon szerepelt Wroclawban.
Az INDA Galériában megrendezett, Supermoon című egyéni kiállításán túl az Ybl Budai Kreatív Házban, a Tér-Kép Galériában és az Art Market Budapesten is találkozhattak munkáival Budapesten.
Művei két közgyűjteményben kaptak helyet tavaly: a németországi Glasmuseum Lette – Alter Hof Herding és az ukrán Glass Museum in Lviv gyűjteményeiben.

Idén a szentendrei MANK Galériában, a budapesti Art and Antique vásáron és a Beauty and His Beast kiállítás következő állomásán, szintén Lengyelországban is bemutatták műveit. Utóbbiról a Neues Glas magazin is hírt adott, többek között Ábel Tamás alkotását kiemelve.

 

Lovas Ilona
Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett művész az elmúlt bő egy évben főként külföldön állított ki. 2019-ben a közönség két ízben is láthatta műveit Rómában: a Ludwig Múzeum és a Római Magyar Akadémia közös szervezésében megvalósult Az áthágás technikái című csoportos kiállításon, valamint a Szentendrei Szabadtéri Tárlat római vendégkiállításán a Via dei Cappellarin. Ezeken kívül Londonban is bemutatták egy művét a hamarosan Budapesten is megnyíló Q Contemporary kiállításán. 2019 decemberétől idén januárig volt látható a Collegium Hungaricum Berlin csoportos kiállítása, amelyen Lovas Ilona szintén a kiállító művészek között szerepelt.
A hazai közönség tavaly az Ybl Budai Kreatív Ház és az Art Quarter Budapest csoportos tárlatain találkozhatott Lovas Ilona alkotásaival.

Az idei Kossuth-díjhoz a Magyar Közlöny március 15-i számában közölt méltatás szerint: "Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során létrehozott, a szakrális tradíciót kortárs minimalista eszközökkel ötvöző, örök érvényű emberi kérdéseket feltáró, karakteres alkotásai, egyetlen műfajba sem besorolható, egyedi alkotóművészete elismeréseként" kapta a rangos elismerést.

 

Philip Pocock
A Berlinben élő, kanadai klasszikus Pocock Mauerkrankheit című egyéni kiállítása 2018 novemberében nyílt meg az INDA Galériában, de sajtóvisszhangja 2019 elejéig kitartott. A kiállítás anyagáról készített videóinterjú-sorozatot szintén a tavalyi év elején tettük közzé YouTube csatornánkon. Pocock nem sokkal később komoly sikerrel szerepelt a 2019-es Photo London vásáron: 1982-es berlini fotósorozat kapcsán a The Guardian közölt nagyinterjút a művésszel.

Pocock operatőrként dolgozott a 2017-ben több, mint 200 helyszínen nagy sikerrel vetített Nothing to hide című dokumentumfilmen, amely az Európai Parlamentben vitanapot is kapott. Idén már a film második részén dolgozik a stábbal.

A művész New York-i fotósorozatát a bizonytalan ideig elhalasztott Paris Photo New York vásáron is láthatják majd az érdeklődők, ahol az INDA Sylvia Plachy műveivel együtt állítja ki.