Londont is megjárták az autizmussal élő fiatalok rajzai - Designmárka autizmussal élőktől

Autizmussal élő fiatalok rajzaival díszített designtárgyak mutatkoztak be a hétvégén Londonban. A Balassi Intézet által szervezett reTHINK Hungary and the V4 rendezvénye keretében a WAMP design vásáron kaptak helyet az Autistic Art márka jótékony célú termékei. A noteszeken, borokon, csokis dobozokon található grafikák az Autistic Art Alapítvány művészeti foglalkozásán születtek. A termékek eladásából az alapítvány 10 autista fiatalokat ellátó lakóotthont támogat és egy egyedülálló művészetterápiás programot is fenntart.

November 18-án a WAMP design vásár keretében Londonban mutatkozott be autizmussal élő fiatalok rajzainak felhasználásával dolgozó márka, az Autistic Art. A Balassi Intézet által szervezett reTHINK Hungary and the V4 dizájnfesztiválon harminc hazai tervező márkájával várták a helyi divat- és design rajongókat. A rendezvény az újragondolás, újrahasznosítás témáját mutatta be különböző nézőpontokból: dizájnvásáron, divatbemutatókon, kerekasztal-beszélgetésen és a magyar gasztronómián keresztül.

Az Autistic Art Alapítvány 10 hazai civil fenntartású autista lakóotthont támogat, hat otthonban pedig egy különleges művészetterápiás programot is fenntart. Ennek keretében születnek azok a rajzok is, amelyek megjelennek az Autistic Art designmárka termékein. A grafikák felhasználásával később selyemsálak, noteszek, borosüvegek, csokoládék, naptárak, teák és pulóverek készülnek.

Rajzból designtárgy
Az Autistic Art egyik célja, hogy megmutassa: autizmussal élő fiatalok közreműködésével is készülhetnek minőségi, művészi értékkel bíró termékek. A különleges művészeti foglalkozások pedig terápiaként és egyedi forrásteremtésként is működnek.

A program az országban egyedül biztosít olyan művészetterápiás foglalkozást kortárs művészeti szemlélettel, amely mindenben megfelel az autisták igényeinek. A foglalkozásokra nagy szükség van, hiszen az autizmussal élő emberek jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. 40 százalékuk például egyáltalán nem beszél. Azok a fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában.
Bella Viktória, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője elmondta: „Mára minden 68. ember autizmussal él, és ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Nekik nyújt segítséget az Autistic Art Alapítvány immár 10 éve”.

Az otthonokban több mint 200 fiatalt látnak el, akik önálló életvitelre nem képesek. Az otthonokban azonban közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően. A lakók számára ezek az otthonok jelentik a biztonságot és sokszor a második családot is.

Az Autistic Art Alapítványról
Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és designtermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont. Mindezek mellett, az országban egyedül az Autistic Art Művészeti Program biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, mely az autista személyek belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja. A művészeti foglalkozásokon születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatják be, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art design divatmárka termékein, sálain, noteszein, pulóverein.