Mucsi Zoltán világsztárok bőrébe bújt

Október 4-től tekinthetik meg az érdeklődők Marosi Viktor MUCSI12X + A TÖBBI című fotókiállítását a Freyler Art Galériában. A Covid járvány időszakában készült különleges sorozatban napjaink egyik legnépszerűbb hazai színésze, Mucsi Zoltán állt modellt, ismert emberekről készült ikonikus felvételeket megidézve.

A sorozatban a politikusokon (Che Guevara, Sir Winston Churchill, Donald Trump), színészeken (Charlie Chaplin, Marilyn Monroe, Lugosi Béla, Woody Allen) és előadóművészeken (David Bowie, Mick Jagger, Harry Houdini) kívül képzőművészek (Frida Kahlo, Salvador Dalí, Pablo Picasso), divattervező (Karl Lagerfeld), fizikus (Albert Einstein), vizionárus (Steve Jobs) vagy éppen kitalált, filmes karakterek (Joker, Rambo) is helyet kaptak.

Forrás: FreylerArt Galéria és Stúdió

A tizennyolc portré a már korábban megjelent, azonos című fotókönyv kibővített tartalma – amit Kapa és Viktor eredetileg edukatív, online fotósorozatnak szánt – egyben tisztelgés azok előtt, akik a jelenlegi világunk esztétikai és morális alapelveit erősen befolyásolták. Miután az anyag elkészült, az Európa Kiadóval gondolkodtak közösen a könyvformátumon. Így született meg a Mucsi 12x című öröknaptár, majd a fotókiállítás, amit a fotós szülővárosában, Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban mutattak be először.

A fotókiállítással először jelentkező Freyler Art Galéria falain a kiadványban megjelent képek mellett werkfotók is láthatók, olyan pillanatokat megörökítve Kapa megszemélyesítésben, mint hogy Marilyn Monroe Nemzeti Sportot olvas, Churcill a madaras üzletláncos reklámzacskót tart a kezében, vagy Einstein kiöltött nyelvvel középső ujjával be is mutat a szemlélőnek egy sportautóban ülve.
Mucsi Zoltán Jászai Mari-díjas, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Pályája elején a Bárka Színház, később a Krétakör Színház a tagja volt. Népszerűségét Jancsó Miklós Nekem lámpást adott az Úr Pesten (1999) című filmjével szerzettkésőbb a kontroll című film ellenőreként vált ismert filmszínésszé, azóta is a magyar filmek egyik állandó kulcsfigurája.

Forrás: FreylerArt Galéria és Stúdió

„Színpadon vagy filmben a szerző mondatokat ad nekem, és azok a mondatok találkoznak a sorsommal, a személyiségemmel, az alkatommal, megszületik valaki, aki nem 100%-ig az, akit a szerző megírt, de nem is én vagyok, hanem a kettő ötvözete. Nem elég csak a fejtartását gyakorolni valakinek, lelket is kell adni neki, különben üres báb lesz – ez hol jobban sikerül, hol kevésbé.”

Marosi Viktor médiaalkotó, fotós, autodidakta módon kezdett el fényképezni. Fő területe a protréfotózás. Korábban L.A. Analogue címmel Los Angelesben készített streetfotóiból nyílt kiállítása, Macropolis című tárlatán a világ több nagyvárosában készült portréit mutatta be, de nagy sikert aratott a hazai politikosok portréiből álló sorozata is.

Forrás: FreylerArt Galéria és Stúdió

„Az egész úgy kezdődött, hogy a világra kitették a »Zárva« feliratot, mi meg kitaláltuk, hogy Kapa bújjon bele ismert, valós és kitalált karakterekbe, így hozva létre kulturális és történelmi reflexiókat, az év tizenkét hónapjára. Három hosszú napra összebútoroztunk egy fotóstúdióban, aztán a harmadik nap végén nem akartunk hazamenni. Mert jó volt együtt gondolkodni, vitázni, alkotni, főleg egy olyan időszakban, amikor az alkotás öröme luxuscikknek számított.

Éppen négy éve, hogy a világunk nem a szokásos arcát mutatja, hol a természet, hol az emberi hülyeség és önzés állítja újabb kihívás elé a civilizációt. A mi dolgunk mindeközben, hogy ügyeljünk az alapértékeinkre és erre emlékeztessük utastársainkat is. Állítólag kultúra nélkül két év alatt kihalna az emberiség. Talán alkotás nélkül még hamarabb. De ha nem találunk magunk mellé olyan embereket, akik velünk együtt hisznek egy ügyben; ha csak egyvalaki másfelé húzná a szekeret, ezek a képek is egy memóriakártyán süllyednének a digitális feledésbe. A Freyler Art Galériában bemutatjuk azokat a fotókat is, amik végül nem kerültek be a könyvbe vagy a korábbi kiállításokba, valamint néhány olyan kép is előkerül, ami közös interpretációnk, játékos reakciónk egy- egy karakterre.”

Forrás: FreylerArt Galéria és Stúdió

A kiállítás kapcsán limitált példányszámban egy exkluzív díszdoboz is megjelenik, mely - a galériában látható felvételek mellett további képekkel kiegészítve - 35 művészeti nyomat mellett a Mucsi 12x című albumot, valamint Kapa egy a vásárló számára készített rajzát tartalmazza.

A tárlat 2024. november 3-ig nyitvatartási időben ingyenesen látogatható.