Süveges Rita lett az Esterházy Art Award Közönségdíjasa

Az idén fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Esterházy Privatstiftung Esterházy Now elnevezésű kortárs képzőművészeti programjának célja az Esterházyak mecénási tradíciójának folytatása és egyben kortárs aktualizálása. A program részeként az Esterházy Privatstiftung 2009 óta kétévente hirdeti meg az Esterházy Art Award képzőművészeti díjat, a három díj odaítéléséről nemzetközi zsűri dönt. Idén először a közönség is kiválaszthatta kedvencét.

A szavazásra a kiállításban volt lehetőség, több mind négyezren éltek ezzel a lehetőséggel. Az Esterházy Art Award Szólj bele! Közönségdíj nyertese Süveges Rita festőművész. A kismartoni Esterházy-kastély Fehér-termében 2024. április 14-én nyílik a díjazottak, Horváth Gideon, Kortmann-Járay Katalin és Mendreczky Karina művészpáros, Süveges Rita és Trapp Dominika kiállítása. Az Esterházy-kastély díszlépcsőjének idei installációjának elkészítésére Horváth Gideont kérte fel Vitus Weh kurátor.

A 2023-as Esterházy Art Award-díjhoz kapcsolódó Breaking the Frame – Making Future című kiállítás december 14-től még március 3-ig látogatható a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban. A közönségnek a kiállítás kiállítóterében február 22-én déli 12 óráig volt lehetősége kedvenceire szavazni. Több mint négyezren döntöttek úgy, hogy hallatják hangjukat, és részt vesznek a Szólj bele!
Közönségdíj odaítélésében, kinyilvánítva saját véleményüket, felvállalva döntésükért a felelősséget.

Dr. Ottrubay István, Süveges Rita és Vitus Veh (fotó: Kerekes Zoltán), Forrás: Ludwig Múzeum

A legtöbb szavazatot a kezdetektől fogva, fej-fej mellett haladva, a zsűri által eleve díjazott Kortmann-Járay és Mendreczky páros mellett Süveges Rita kapta. A közönség kedvencei közé tartoztak még Király Gábor, Lőrincz Áron, Bede Kincső, Vékony Dorottya, Pap Gábor és Ember Sári alkotásai.

A díjátadón a vendégeket Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, majd Vincze Máté, a Kulturális és innovációs Minisztérium helyettes államtitkára köszöntötte. A Szólj bele! Közönségdíj oklevelét és a vele járó meghívást az április kiállításra Ottrubay István, díj alapítója, az Esterházy Privatstiftung elnöke, valamint Vitus Weh, kurátor, az Esterházy Privatstiftung művészeti tanácsadója adták át Süveges Ritának.