39 éves korában meghalt Futaki Attila képregényművész

Az alkotó a magyar képregény egyik legfontosabb alakja volt.

Nem sokkal 39. születésnapja után, 2024. január 2-án méltósággal viselt, gyors lefolyású betegségben

elhunyt Futaki Attila, a magyar képregényvilág egyik legfontosabb, nemzetközi szinten is ismert alakja.


A Békéscsabáról indult művész a Magyar Képzőművészeti Egyetemen és a firenzei nemzetközi képregényiskolában tanult. Első magyar nyelvű könyve Spirál címmel 2009-ben jelent meg a Magvetőnél, amit itthon a Budapest angyala (2017), a 10 – A Puskás (2021), A kivarrt (2022), valamint a művészeti vezetőként jegyzett Magyar Rocktörténet (2023) követett; de a kétezres években több antológiában, illetve lapban is feltűntek a munkái.


Futaki rajzaival többek közt a New York Times, a The Atlantic, a GQ, a Forbes, illetve a Frankfurter Allgemeine Zeitung hasábjain is feltűnt. Nemzetközi karrierjének két fontos központja Franciaország és az Egyesült Államok volt: előbbi országban három (Hypnos 1-2, Le Tatoeur), utóbbiban pedig hét fontos munkája jelent meg, köztük három Percy Jackson- és egy Conan-kötet, de a Severed 1-7, valamint a The Nameless City is az ő nevéhez kötődik.

Pályáját egyebek mellett 2013-ban az SND Award legjobb sport témájú művéért járó díjával (2013), egy SND Award of Excellence-szel (New York Times, 2016) és az ADC Germany Awarddal (Frankfurter Allgemeine Zeitung, 2018) ismerték el. Futaki Attila műveiről, illetve többi díjáról és jelöléséről a halálhírt elsőként közlő Prae.hu oldalán találunk egy teljes listát.


(via 24.hu)


Nyitókép forrása: YouTube / HAJÓGYÁR