A Magvető februári újdonságai

Rövid hónap rövid könyvajánlója.

Oravecz Imre: A megfelelő nap
A nyolcvanéves költő köszöntése

A megfelelő nap Oravecz Imre életművében félúton van a Halászóember (1998) költői szintézise és a Távozó fa (2015) című időskori remekmű között. Egyfajta zajlás, átrendeződés figyelhető meg: a Töredékpótlás ciklus mintha a Halászóember kiegészítése lenne, egy másik ciklus, a Madárnapló motívumai pedig a Távozó fa természetmegfigyeléseire rímelnek.

A kötet verseiben mindennapos élethelyzetek kapnak egzisztenciális kereteket. Leírások, naplójegyzetek, töprengések váltakoznak a kötet lapjain, hol lírai nagyításokkal, hol epikus távlatokkal. Ez a kettősség teremti meg a kötet egyszerre realista és metafizikus jellegét: az élet és a halál ebben a költészetben mindennapos valóság és filozófiai probléma. A hangoltság alapvetően elégikus, mindezt a költőre jellemző szikár önirónia ellensúlyozza.

A Magvető Kiadó A megfelelő nap kiadásával köszönti a nyolcvanéves Oravecz Imrét.

Könyvbemutató: Oravecz Imrével Szegő János beszélget a születésnapi kötetről február 16-án 17 órakor a Magvető Caféban (1073 Budapest, Dohány u. 13.). A kötetből Bezerédi Zoltán olvas fel részleteket. A szerzőt barátai, pályatársai köszöntik.
Megrendelhető


Grecsó Krisztián: Lányos apa
Családos történetek

Családi történetek olvashatók ebben a könyvben: a szülőkről, akik nevelnek minket, vagy épp a szülőkről, akikké válhatunk. Hogyan határozzák meg a saját gyerekkorunk történetei a felnőttkori választásainkat? Meg lehet-e szakítani a rossz mintákat, meg lehet-e őrizni a jókat? Hogyan lehet érvényesen elmesélni, mekkora boldogság – minden nehézség ellenére – apává válni? Grecsó Krisztián történetei mindig egy apróságból indulnak – legyen az egy játszótéri séta a kislányával vagy egy kamaszkori emlék –, ám rendre olyan távlatot keresnek, amelynek segítségével nemcsak a szerző, de az olvasó is megértheti saját sorskérdéseit. A nehéz témák elmesélésén is átüt a derű, a boldogság keresése, amely minden ellenkező híresztelés ellenére nagyon bonyolult állapot.

Könyvbemutató: Grecsó Krisztiánnal Szabó T. Anna beszélget a Lányos apa című kötetről február 21-én és 22-én 19 órakor a Radnóti Miklós Színházban (1065 Budapest, Nagymező u. 11.). A könyv írásaiból Porogi Ádám olvas fel. A két estre minden jegy elkelt.

Megjelenés: 2023. február 14.
Megrendelhető