A Magvető szeptemberi újdonságai

Mutatunk pár könyvet, ami gyógyír lehet a rövidebb nappalokra.

Efrajim Kishon: Ige-mige
A világhírű humorista legelső könyve

Efrajim Kishon, a világhírű izraeli humorista Hoffmann Ferenc néven született Budapesten. Túlélte a vészkorszakot, a háború után a Ludas Matyi munkatársa volt, majd 1949-ben emigrált a frissen megalapított Izraelbe.

E kis könyvéből, amely Magyarországon most jelenik meg először, a vadonatúj izraeli lakos minden keservét megismerjük a fiatal államban, ahol igyekszik megküzdeni a mindennapok ezernyi akadályával, amit a gyerekcipőben járó ország az új bevándorló számára tartogat: nincs lakása, ezért eleinte a nagybácsija erkélyén lakik, balra a fikusz tövében; nem megy neki az ivrit (lásd Kishon egykorú apróhirdetését a helyi magyarok lapjában, az Új Keletben: „Héber nyelvtanárt keresek. Héber nyelvtudás szükséges”), aztán ott az állásvadászat, a protekció keresés, a takarékossági megszorítások, a bolyongás a hivatalok és a házszámtáblák nélküli, nemrég felhúzott városrészek útvesztőiben… és így tovább, mindez a szerző saját rajzaival illusztrálva, a pesti kávéházak, Karinthy, Molnár Ferenc és Rejtő nyelvén elbeszélve, ivrit szavakkal és politikai viccekkel vegyítve, a kötet végén bőséges szöveg magyarázatokkal, hogy legyen min nevetnünk, és legyen miből tanulnunk.


Rakovszky Zsuzsa: Vita élő időben
„Csak a boldogság pillanatai / készülnek az Örökkévalóság anyagából”

Rakovszky Zsuzsa egyszerre érzéki, tárgyszerű és elvont, metafizikus költészetének alighanem az idő az egyik legfontosabb témája. A Visszaút az időben című verseskönyve és Az idők jelei című történelmi regény után az új kötetben is az idő kérdése és válasza foglalkoztatja: egyre apokaliptikusabb korunk élő jelen és vészjósló jövő ideje. „Új nincs: a korszaknak mind a százhatvanöt / csatornáján csak ismétlések mennek. / Minden volt már, semmi sem működött, / de mert fut az idő, és helyben járni nem enged, / jönnek megint…” A roppant erős kötetben két nagy ciklusban is találkozhatunk a költő másik fontos motívumával: a képekkel. Míg a Fortepan kötetben fényképeket hívott elő, itt festményeket ír át költészetté Rakovszky Zsuzsa.

Könyvbemutató: Rakovszky Zsuzsával Szegő János beszélget a könyvről szeptember 30-án 13 órakor a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Millenárison a Kner teremben (D. épület).


Mosonyi Aliz – Háy Ágnes: Mesék Budapestről
Budapest titokzatos helyei és lakói

Miért búsul szerdánként a budai várban rekedt három török vitéz? Mit csinál a sárkány, ha nincs hol laknia, de nem is akar végtelenül sok villamosjegyet vásárolni? Miért lopja el Kovács úr az Operaházat? Merre csalinkázik Hüjerádai, az elszabadult falrafirka? Vajon kire vár a hajótörött a Margitszigeten? Milyen betűkkel írták be az intőt Petőfi Sándornak az iskolában? (…és melyikben?) Mosonyi Aliz régóta hiányolt klasszikusa Budapest nevezetes pontjaira kalauzolja olvasóit. Az illusztrációkat Háy Ágnes készítette, és ő tervezte meg szöveg és rajz látványvilágát.
Megjelenés: 2023. szeptember 22.

Ali Smith: Nyár
Hogyan lesz valakiből a saját élete hőse?
Fordította: Mesterházi Mónika

Grace házassága tönkrement, lánya mindennapjait a klímaszorongás tölti ki, fia pedig előszeretettel provokálja környezetét a jobboldali politika populista szólamaival.

Amikor két ismeretlen kopogtat az ajtajukon, a család úgy dönt, csatlakozik hozzájuk, hogy megtaláljanak egy bizonyos Danielt, és visszajuttassák neki egy értékes szobor egyik darabkáját.

Az út során régi nyarak emléke mosódik egymásba, két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket, és Albert Einstein és Lorenza Mazzetti alakja is megidéződik.

Évszak-kvartettje befejező részében Ali Smith ismét jelenünk legégetőbb kérdéseit vizsgálja, miközben a világ lassan karanténba zárul. A Nyár lírai regény ajándékba kapott időről, választott és fogadott családról, és arról, hogyan lehet az ember a saját élete hőse.
Megjelenés: 2023. szeptember 20.

Daróczi Ágnes: Hosszú az út előttem
Egy roma értelmiségi életútja

A kötet az elmúlt fél évszázad hazai és nemzetközi roma emancipációs törekvéseinek egyik legjelentősebb személyiségét, Daróczi Ágnest mutatja be Kóczé Angéla interjúsorozatára támaszkodva, fényképekkel és a korszak néhány markáns, ritkán látott szöveges dokumentumával illusztrálva.

Daróczi Ágnes személyes története összefonódik a roma politikai követelések mozgalmával. Versmondó, népművelő, kultúraszervező, aktivista, újságíró-szerkesztő, kisebbségkutató és legfőképpen emberjogi harcos, aki gyengeségeivel és tévedéseivel együtt a különböző ideológiai rezsimeken keresztül következetesen küzdött a romák „nemzetiségi elnyomása” ellen. Életműve, politikai hagyatéka megkerülhetetlen azok számára, akik meg akarják érteni a rendszerváltó roma értelmiség évtizedes ellenállását és megpróbáltatásait, önéletrajza pedig újabb adalék és reflexió a rendszerváltás roma szempontú társadalomtörténetének megértéséhez.

Könyvbemutató: Daróczi Ágnessel és Kóczé Angélával Veiszer Alinda beszélget október elsején 14 órakor a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Millenárison a B. épület galériáján.
Megjelenés: 2023. szeptember 20.

Sándor Iván: Tiltott terület
A jól feltett kérdések regénye

A Napfény Panzió a nyugalom otthona a forró nyárban. Tópart, ősfák, árnyas sétautak, napozó erkélyek, nyaralók. Három szobájában:dolgoznak. A fiatal Helytörténész a Ház százéves múltját kutatja. Az orosz–ukrán frontról szerzett élményeit összegező Haditudósító a háború okairól-előzményeiről készít beszámolót. A Művészettörténész klasszikus festmények elemzéséről írja tanulmányát arról,hogy milyen szörnytettekre is képes az ember. Élők és holtak, a hatalom megszállottai, szolgálói és kiszolgáltatottjai közös időtérben találkoznak.

Sándor Iván ezúttal is egyéni regényformát talált a személyes sorsok, a világállapot, a szellemi-művészi törekvések egységére. Alakjai felismerik a sötét erők embert nyomorító térnyerését, azt, hogy miben élünk.

Könyvbemutató: Sándor Ivánnal, Bazsányi Sándorral és Deczki Saroltával Szegő János beszélget a regényről szeptember 26-án 17 órakor az Írók Boltjában.
Megjelenés: 2023. szeptember 21.


Yasmina Reza: Serge
Három testvér szemben a múlttal
Fordította: Kiss Kornélia

A Serge egy magyar származású francia zsidó család története, három testvéré, akik elvesztették idős édesanyjukat. Amikor egyikük lánya felveti, hogy utazzanak el Auschwitzba, a megkeseredett Serge, a középső gyerekek minden diplomáciai készségével megáldott Jean és húguk, Nana kénytelen szembenézni a családi múlttal, amiről soha egyikük sem kérdezte az anyjukat. Az út során kiderül, hogy Nana fia máshogy képzeli a jövőjét, mint ahogy Serge bácsi elrendezte neki, és kitör a testvérviszály.

Yasmina Reza tragikomédiája hatalmas empátiával, pontos megfigyelésekkel és fekete humorral ábrázolja a testvéri kapcsolatok dinamikáját, az emlékezés természetét és az életközépi válság magányát, és teszi fel az örök kérdést: mi is a család.
Megjelenés: 2023. szeptember 25.

Jó olvasást, kellemes őszt!