Könyv

Daróczi Ágnes: Hosszú az út előttem

Millenáris
2023. október 01. (vasárnap) 14:00

Helyszín:

Millenáris
1024 Budapest, II. kerület, Kis Rókus utca 16-20.

Daróczi Ágnessel és Kóczé Angélával Veiszer Alinda beszélget a Tények és Tanúk sorozat új kötetéről a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenárison a B. épület galériáján.

A kötet az elmúlt fél évszázad hazai és nemzetközi roma emancipációs törekvéseinek egyik legjelentősebb személyiségét, Daróczi Ágnest mutatja be Kóczé Angéla interjúsorozatára támaszkodva, fényképekkel és a korszak néhány markáns, ritkán látott szöveges dokumentumával illusztrálva.
Daróczi Ágnes személyes története összefonódik a roma politikai követelések mozgalmával. Versmondó, népművelő, kultúraszervező, aktivista, újságíró-szerkesztő, kisebbségkutató és legfőképpen emberjogi harcos, aki gyengeségeivel és tévedéseivel együtt a különböző ideológiai rezsimeken keresztül következetesen küzdött a romák „nemzetiségi elnyomása” ellen. Életműve, politikai hagyatéka megkerülhetetlen azok számára, akik meg akarják érteni a rendszerváltó roma értelmiség évtizedes ellenállását és megpróbáltatásait, önéletrajza pedig újabb adalék és reflexió a rendszerváltás roma szempontú társadalomtörténetének megértéséhez.

Az esemény a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programjaként valósul meg.

Ajánlók és kritikák: