A Magvető a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Rakovszky Zsuzsa új, egyszerre érzéki és tárgyszerű verseskötetét, Madách Imre klasszikusát Nádasdy Ádám fordításával és a Tények és Tanúk sorozat Daróczi Ágnes életútjáról szóló kötetét mutatja be a Magvető Kiadó a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Rakovszky Zsuzsa: Vita élő időben

Rakovszky Zsuzsa metafizikus költészetének az idő az egyik legfontosabb témája. Új, Vita élő időben című verseskötetében is az idő kérdése és válasza foglalkoztatja: egyre apokaliptikusabb korunk élő jelen és vészjósló jövő ideje.

A roppant erős kötetben két nagy ciklusban is találkozhatunk a költő másik fontos motívumával: a képekkel. Időről, festményekről és versekről beszélget Rakovszky Zsuzsával Szegő János szeptember 30-án, szombaton 13 órakor a Millenáris D épületében a Kner teremben. A kötetből Tóth Ildikó olvas fel verseket.



Madách Imre: Az ember tragédiája
Eredeti szöveg Nádasdy Ádám prózai fordításával

A Színház az egész sorozatban jelent meg Az ember tragédiájának eredeti szövege és Nádasdy Ádám prózai fordítása. „Csalóka mű Madách Tragédiája, mert a felszínen a cselekmény jól követhető: Lucifer pimaszsága, a rabszolga halála, Keplerné hűtlensége, az Eszkimó félelme. Az alapkérdés, a mélység is érthető: ha nem tudjuk, miért létezünk, akkor legalább küszködjünk derekasan. De a kettőt összefűző gondolatszövet már nehezen érthető, könnyen elsiklik fölötte olvasó is, rendező is. Mit mond pontosan az ironikus Lucifer, a hímsoviniszta Ádám, és végül az Úr, aki mellébeszél? Ezt kívánjuk kibogozni, az eddigi kiadásoknál jóval alaposabban. E célból Madách eredeti szövegével párhuzamosan, a szemközti könyvoldalon prózai fordítást adunk mai magyar nyelven” – írja a kötetről Nádasdy Ádám, akit Fenyő D. György kérdez majd október 1-jén, vasárnap 11 órakor az Osztovits Levente teremben.


Daróczi Ágnes: Hosszú az út előttem

A Tények és Tanúk sorozat legújabb kötete az elmúlt fél évszázad hazai és nemzetközi roma emancipációs törekvéseinek egyik legjelentősebb személyiségét, Daróczi Ágnest mutatja be Kóczé Angéla interjúsorozatára támaszkodva. Daróczi Ágnes személyes története összefonódik a roma politikai követelések mozgalmával.

Versmondó, népművelő, kultúraszervező, aktivista, újságíró-szerkesztő, kisebbségkutató és legfőképpen emberjogi harcos, aki gyengeségeivel és tévedéseivel együtt a különböző ideológiai rezsimeken keresztül következetesen küzdött a romák „nemzetiségi elnyomása” ellen. A Hosszú az út előttem című kötetről és az életmű fontos állomásairól faggatja Daróczi Ágnest és Kóczé Angélát Veiszer Alinda október 1-jén 14 órakor a Millenáris B épületének galériáján.


Természetesen lesz dedikálás is: a könyvbemutatók után a Líra standjánál lehet találkozni az újdonságok szerzővel. Szombaton Milbacher Róbert, Závada Pál, Darvasi László, Parti Nagy Lajos, Bodor Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Oravecz Imre és Krusovszky Dénes, vasárnap pedig Grecsó Krisztián, Nádasdy Ádám, Dragomán György, Szabó T. Anna, Spiró György, Bereményi Géza, Daróczi Ágnes, Szécsi Noémi, Vida Gábor és Boldizsár Ildikó várja az olvasókat a Millenárison a B épület 56. standjánál.

Vár a Magvető a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon!