Apagyilkosság - Kádár és Grósz küzdelméről szól Medgyesi Konstantin új könyve

Kádár János és utódja, Grósz Károly izgalmas, mélységekkel és magasságokkal teli kapcsolatát mutatja be Medgyesi Konstantin új könyve. Az Apagyilkosság című kötetből kiderül, hogyan figyelt fel a fiatal, tehetséges Grószra az ország első embere, milyen úton választotta ki utódjául, majd miért utalhatott rá végül „Brutus”-ként.

Ritkán találunk példát arra, hogy egy meghatározó történelmi személyiség még életében kiválasztja és át is adja a hatalmat utódjának. Ez történt a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb alakjával, Kádár Jánossal: sok-sok vívódás, töprengés után jelölte ki utódjaként Grósz Károlyt. A döntéssel azonban túl sokáig várt: a történelem a késlekedést megbüntette, s Grósz Károly „eltűnt” a történelem viharaiban.

Erről az izgalmas, fordulatokkal teli kapcsolatról szól Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum történészének frissen megjelent kötete. Az Apagyilkosság című könyv már címében is felveti a kérdést: vajon politikai gyilkosságot követett-e el Grósz Károly elődje ellen? Hiszen Grósz volt az, aki a hatalmat birtokolta, amikor Kádár János súlyos egészségügyi problémákkal küzdve elmondta legendás beszédét, melyben kimondatlanul is Nagy Imrét emlegette.

Forrás: Open Books


A könyv végig követi Grósz Károly politikai felemelkedését, megismerjük életének és politikai tevékenységének kevésbé ismert oldalait. Visszaemlékezők segítségével, korábbi kutatások eredményeinek elemzésével derít fényt a szerző izgalmas összefüggésekre, a két főszereplő közötti néhol szinte baráti, néhol pedig elhidegült kapcsolatra.

A könyvből kiderül például, miként pogácsázott együtt a két főszereplő Grósz házában vagy milyen körülmények között hangzott el Kádár szájából a következő mondat: „A Brutusok megjelentek.” Vajon árulónak tartotta a saját maga által kijelölt utódot? Milyen terveket söpört el a történelem vihara Grósz Károly életében? A kiadvány rengeteg izgalmas történetet felvonultatva igyekszik megválaszolni többek között ezeket a kérdéseket is.

A kötetet kiadja az Open Books.