Az angliai magyarok igaz története

– avagy próbáljunk-e szerencsét az Egyesült Királyságban?

Magyarországon szinte nincs olyan ember, akinek az ismeretségében ne lenne jelenleg is Angliában munkát vállaló vagy időközben hazatért polgárunk. 2004-ben jött létre az Európai Unió legnagyobb mértékű, 10 új tagországgal történő bővítése, főként Kelet-Európából, köztük Magyarországgal. Ezt követően több százezer, leginkább a 20-as éveiben, illetve a 30-as évei elején járó magyar fiatal határozott úgy, hogy Nagy Britanniába megy dolgozni, szerencsét próbálni. A 24 fejezetből álló könyv róluk, a kinti létről, a munkavállalás nehézségeiről, a kollégákról, a kirándulásokról, a nyelvtanulás nehézségeiről, nem utolsósorban pedig a lehetőségekről ad bővebb információt a szerző és barátai történetének megismerése által.

Az Egyesült Királyság a magyarok egyik legfontosabb célállomása, ha külföldi életről beszélünk. Azonban 2021. január 1-jével minden megváltozott, hiszen azóta az Egyesült Királyság, benne Angliával már nem az EU tagja. Ettől függetlenül továbbra is sok ezer (a hivatalos adatok alapján hozzávetőlegesen 80 ezer, azonban a számuk ennél jóval több lehet) magyar él ott, vagy tervezi, hogy szerencsét próbál a szigetország népszerű városainak valamelyikében. A célpont általában London, viszont mivel ott nagyon drága az élet, ezért sokan a külvárosokba vagy a környező agglomerációban szeretnének szerencsét próbálni. Az angliai magyarok igaz története c. kötetben a szerző kitér a külföldre költözés és a kinti élet nehézségeire, a nyelvtanulás fontosságára, és arra, hogy milyenek az angolok, illetve az ott élő – legfőképp – európaiak. Megtudhatjuk továbbá azt is, hogy milyen az élet egy kinti vállalatnál, hogyan viselkedjünk a munkahelyen és a kollégákkal, és ami talán a leglényegesebb: hogyan küzdjük le több hónap elteltével a rajtunk eluralkodó honvágyat.

Nagy Róbert külön fejezetet szentel a magyar társadalom angol nyelvtudásának, valamint kedvenc helyének, a világörökség részét képező Stonehenge-nek is.

Aki tehát úgy gondolja – főleg a hiánypótló könyv elolvasása után –, hogy most akar új életet kezdeni, az készüljön fel arra, hogy a jó nyelvtudás még semmire sem garancia. Mást jelent itthon jól beszélni angolul, és Angliában, angolul érvényesülni. Ez egy akadályokkal teli kaland, mely egyáltalán nem lehetetlen küldetés!