Babaróka: kistesó, új ovi és járvány - Megérkezett a népszerű sorozat legújabb része

Kiss Judit Ágnes sikersorozatának legújabb része, a hatodik Babaróka mesegyűjtemény a mostnagyon aktuális járvány téma mellett a testvérféltékenységgel és az óvodaváltás problémájával isfoglalkozik. A szerző a tőle megszokott érzékeny stílusban, hitelesen mesél a családon belülifeszültségekről és azok feloldásáról.

Kiss Judit Ágnes: Babaróka kövecskéi
(Egri Mónika rajzaival)

A Babaróka-mesék az ovis korosztálynak íródtak és feldolgozzák mindazokat az eseményeket, jellemző élethelyzeteket, amikkel egy óvodás gyerek találkozik. Ezekben a kötetekben valódi konfliktusok
vannak, amikre a szülők és a gyerekek sem mindig a legmegfelelőbb módon reagálnak, valódi nehézségek, amiket végül közösen old meg a család. Az érzékeny mesékben a gyermeki és a szülői nézőpont is érthető, hiszen senki sem tökéletes, mégis minden problémát meg tudnak oldani, hiszen nagyon szeretik egymást.

A Babarókában a gyerek szemével is látni a helyzeteket, miközben látni a magam szülői hibáit. Hiszen Mamaróka - bár nagyon igyekszik -  hibázik olykor: türelmetlen, dühös, értetlen, vagy csak elege van, és
a maga dolgát akarja csinálni. Nincs mindig igaza. Ő is csak egy ember. Azaz róka. Összevész a
gyerekével. Aztán kibékülnek. Fontos ezt megmutatni, de főleg megtanulni." Így foglalta össze Kiss Judit Ágnes a történetek esszenciáját.

A Babaróka-történetekben a gyerekek állatmese-köntösbe bújtatva hallgathatják a saját problémáikat feldolgozó esti mesét, és így lehetőség nyílik közös beszélgetések elindítására is. A családi mesék a kisgyerekes szülők mindennapjainak történéseit vegyítik a fantázia birodalmában játszódó varászlatos eseményekkel. Az igényes szövegbe bújtatott őszinte mesék szókimondó, erős, és fontos témákhoz is nyúlnak.

A Babaróka kövecskéi című új kötet négy fejezete olyan aktuális témákról mesél, mint a járvány
egy óvodás szemszögéből, és olyan örökérvényű problémákkal is foglalkozik, mint az óvodaváltás
nehézségei és egy kistestvér iránti felelősség.

Babaróka már hatéves, és főleg a nagytesóságot gyakorolja, hiszen Babarókáék immár négyesben, Aprókával együtt élik mindennapjaikat – ez egy nagytestvérnek bizony nem mindig könnyű. Néha ő is kicsi lenne, hogy Mamaróka a hordozókendőben cipelje, mint a kistestvérét. Időnként elege van abból, hogy Apróka még túl kicsi, és nem lehet vele értelmesen játszani. Vagy mégis? Mamaróka fantáziával, humorral és sok-sok empátiával oldja fel ezeket a helyzeteket. Ám Babarókának egy költözés miatt azonban még óvodát is kell váltani, és az új Kisdedóvó közel sem olyan barátságos, mint az előző részekből megismert Kölyökőrző, így Babarókának meg kell birkóznia az elválással, és meg kell szoknia az új óvoda szabályait.

Forrás: Pagony


Ráadásul a járvány is berobban, így a kisróka a saját bőrén kénytelen megtapasztalni, megtanulni,
mit jelentenek a járvány, karantén szavak. Szerencsére apa hómofiszba kerül – amiről kiderül,
hogy egyáltalán nem veszélyes, sőt! Egy darabig végre napközben is együtt lehet a család, így
apa végre belelát abba, milyen Mamarókának otthon a két kisrókával, és segít neki.
Mindennapi, valós élethelyzetek, sokszor nehéz témák, ugyanakkor sok-sok kedvesség, jóleső
melegség és biztonságot adó szeretet – ezt nyújtják Kiss Judit Ágnes okos és érzékeny meséi.
Egri Mónika varázslatos illusztrációi pedig biztosítják, hogy az is azonnal beleszeressen a
sorozatba, aki először találkozik babarókáékkal – legyen az bármelyik kötet. (3-6 éveseknek)

A könyv bemutatója a Pagony Farsangon lesz, február 26-án, ahol lesz Babaróka-kavicsfestés, és fergeteges Babaróka táncház is.