Houdini és Pix pilóta

Két újdonságot ajánlunk olvasóinknak. Június utolsó napjaiban jelent meg a Helikon kiadó gondozásában az életrajzi könyveiről ismert Larry Sloman és szerzőtársa William Kalusch egyedülálló munkája a magyar származású Harry Houdini titkos életéről. A másik kötet a lengyel sci-fi legenda, Stanislaw Lem a magyar olvasókban bizonyára szép emlékeket ébresztő klasszikusa, a Pirx pilóta kalandjai. Jó olvasást!

A legendás – és nem mellesleg magyar származású – Harry Houdini minden idők legnagyobb szabadulóművésze. Zárak, csomók és bilincsek felnyitásának elsajátításával kezdte pályáját a XX. század legelején, és két évtized alatt minden elképzelhető gúzsból és zárt térből kiszabadult. Láncokkal, vizes lepedőkkel, kötelekkel éppúgy megbirkózott, mint vízzel teli tejeskannával, kényszerzubbonnyal (felhőkarcoló tetejéről lelógatva) vagy épp tengerbe süllyesztett, lelakatolt ládával. És persze a halálos izgalmakra éhes közönséggel is. Sikerét nemcsak látványos mutatványainak, hanem legalább annyira személyes kisugárzásának is köszönhette.

Houdini szuperhős volt – így természetesen számos könyv született már róla, és szerepel a XX. századi amerikai irodalom egyik nagy klasszikus regényében, Doctorow Ragtime-jában is.
Kalush és Sloman nemcsak Houdini pályájának minden fontos részletét és sikerének titkát igyekszik feltárni ebben a minden korábbinál alaposabb (és egyben olvasmányosabb) könyvben, hanem egy izgalmas új cselekményszállal is szolgál: a szerzőpáros szerint a szabadulóművész az európai nagyhatalmak és az Egyesült Államok titkosszolgálatai számára is dolgozott…

William Kalusch amerikai író, producer, bűvész. A bűvészmutatványok történetének szakértője.

Larry Sloman amerikai író, több önéletrajz társszerzője. Bob Dylantől a jéghokiig a legkülönbözőbb témákról jegyzett könyveket. Két magyarul is megjelent sztárönéletrajz – Mike Tyson Kendőzetlen igazsága és Anthony Kiedis (a Red Hot Chili Peppers frontembere) Scar Tissue című  könyve – részben az ő írói munkásságának köszönheti óriási sikerét.

 

A nem túl távoli jövőben Lem víziója szerint az emberiség lassanként meghódítja a Naprendszert – a Holdon telepek vannak, egy Mars-utazás már rutinmunka –, de maga az ember ugyanolyan esendő és törékeny lény, mint volt mindig a történelemben.

Pirxnek, a remek pilótának így aztán nemcsak a kozmosz irdatlan távolságaival és az időnként rendetlenkedő űrhajókkal kell megbirkóznia kalandjai során, hanem azzal is, amikor saját tudata űz gonosz tréfát vele. Vagy egy elromlott robottal, melynek áramköreiben rég halott űrhajósok személyiségének töredékei élnek tovább, s az éjszakánként felhangzó titokzatos morzejelekben újra meg újra végigélik tragédiájukat… És azokkal a tökéletesen emberi külsejű robotűrhajósokkal, melyek (vagy akik?) hideg terveket szövögetnek próbaútjukon, ahol senki sem tudhatja a másikról, robot-e vagy ember…

Az izgalmas kalandok főszereplőjére, Pirxre sokan nosztalgiával emlékeznek az 1973-ban bemutatott, első magyar
tudományos-fantasztikus filmsorozatból (1979-ben szovjet–lengyel film is készült Lem művéből); s maga a könyv ma is remek olvasmányélményt kínál – az ember ugyan egészen más irányban „fejlődött”, mint ahogy azt a XX. század egyik legnagyszerűbb sci-fi-szerzője elképzelte, de a bolygók közt kalandozni a megejtően botladozó, kíváncsi és olykor valóban hősies Pirxszel így is nagyszerű kaland.

Légkondi bekapcs, limonádé bekészít. Jó olvasást kívánunk mindenkinek!