Karácsonyi újdonságok a Pagonytól - Négy képeskönyv kicsiknek

A Pagony kiadó négy új, kicsiknek szóló meglepetéssel készül az idei karácsonyra: Kicsimackóékkal gyorsabban telik majd az adventi időszak, a Pitypang és Lili-sorozat legújabb részében az ovisok megismerhetik Diótörő klasszikus történetét, és az Agócs Írisz illusztrációival megjelent Ali király karácsonyi vacsorája című mesefüzér is egy igazi ünnepi kötet!Az Oscar-díjas Emma Thompson ízig-vérig angol meséje pedig valóban káprázatos karácsonyt varázsol az egész családnak.

Vadadi Adrienn: Kicsimackó karácsonya
Egri Mónika rajzaival

Újabb kötettel bővült a népszerű Kicsimackó-sorozat. Vadadi Adrienn ismerős, szívmelengető, mézeskalácsillatú története Egri Mónika rajzaival az óvodás korosztály kedvenc karácsonyi kötete lesz!

A meséken keresztül bekukkanthatunk Mackómama sütőjébe, ahol nem a legszebb, hanem a legfinomabb mézeskalácsok készülnek, kiderül, milyen adventi naptárat készít Mackómama és Mackópapa, míg a Mikulás ajándékot rejt Kicsimackó és Málnamaci csizmájába. Ráadásul még nagymama is meglátogatja a Mackócsaládot, hogy a kincseiből ajándékokat fabrikáljanak Kicsimackóval. Végül a kisharang felkelti a téli álomból a mackókat, hogy álmosan és boldogan megünnepeljék a karácsonyt.

Vadadi Adrienn kedves meséi mindenki számára segítenek megnyugodni a karácsonyi rohanásban, ráhangolódni az ünnepekre és valóban megérkezni az ünnepi pillanatokba. A mesét hallgató gyerekek és a felolvasó szülők együtt kuckózhatnak Kicsimackóékkal egy téli, olvasós vasárnap délután, közösen díszíthetnek karácsonyfát, és végül kiderül, hogy az ajándékoknál sokkal értékesebb a közösen, együtt töltött idő és a békés, lelassulós, pihentető karácsony - mindenkinek.

2-5 éveseknek
Beleolvasó a könyvbe

Pásztohy Panka: Pitypang és a Diótörő
A szerző rajzaival

Pásztohy Panka évek óta az egyik legnépszerűbb magyar illusztrátor, a kicsik kedvenc Pitypang és Lili-sorozata egy varázslatos karácsonyi résszel bővült, ahol pont szenteste leshetünk be Liliékhez. A tavaly megjelent Pitypang és a Mikulás című rész után a Pitypang és Lili- sorozat legújabb, karácsonyi része ismét segít ráhangolódni az ünnepekre.

Ahogy minden gyerek, úgy Lili és Lotti is nagyon várják a karácsonyestét. Ám az idő most sokkal lassabban telik, mint máskor. Szerencsére anya egy varázslatos mesével lepi meg őket a diós bejgli sütése közben, így a szerző lenyűgöző illusztrációi által is életre kel a Diótörő herceg története. Lehet, hogy a séta után a gyerekek a karácsonyfa alatt is viszontláthatják a kis fabábut az ajándékba kapott játék bábszínházban?
A gyerekek a kötetből megismerik E. T. A. Hoffmann Diótörő és Egérkirály klasszikus karácsonyi történetet, a felolvasó szülők pedig több hasznos és praktikus ötletek is találnak a mesében arra, hogyan tehetik még varázslatosabbá a karácsonyvárást.

3 éven felülieknek

Emma Thompson: Jim káprázatos karácsonya
Axel Scheffler illusztrációival

Az Oscar-díjas Emma Thompson zseniális és ízig-vérig angol meséjét Axel Scheffler ugyancsak angolosan humoros és kedves rajzai díszítik, és igazi karácsonyi kalandokra számíthatnak benne az olvasók! A kedves karácsonyi történet egy valós történeten alapuló mese az egész családnak.

A karácsonyi képeslap feltalálójáról szóló könyv címszerepelője, Jim egy múzeumi kutya, aki gazdájával, a múzeumigazgatóval sétálgat naphosszat a múzeumban, és leveleket szállít ide-oda, munka után pedig olvasgat. Sajnos egyre rosszabbul lát…

Egy nap, nem sokkal karácsony előtt Sir Henry feltalálja a nyomtatott, előre megírt karácsonyi üdvözlőlapot és Jimmel küld belőle Viktória királynőnek, aki el van bűvölve a laptól és Jimtől is. Jim pedig a palotában talál valamit, amiről nem is remélte, hogy létezik: egy fél szemüveget... Hogy hogyan jut vissza a szemüveg jogos tulajdonosához, a királynő palotájába, és milyen ajándékot kap végül Jim, az kiderül a könyvből. Jim, aki kezdetben a Dickens-regények szomorú sorsú hősét idéző szerethető kutyaként jelenik meg a történetben, valóban múzeumi kutya volt és emlékét a mai Viktória és Albert múzeumban tábla is őrzi. A különleges kötet ideális téli olvasmány az egész család számára, a hiszen Jimet követve vele együtt idézhetjük fel a régi idők karácsonyait. A viktoriánus Angliát idéző mese bensőségesen otthonos hangulata és Axel Scheffler zseniális, és apró részletetekig kidolgozott színes rajzai segítenek még meghittebbé varázsolni a karácsonyt.

Emma Thompson elsősorban színésznőként ismert, de színészi munkái mellett írással is foglalkozik, ő a Nanny McPhee A varázsdada c. film forgatókönyvírója, valamint Angliában több mesés kötete jelent meg már Nyúl Péter kalandjairól is. Magyarul a Tündéri Lonka sorozat olvasható még tőle.

3 éven felülieknek
Beleolvasó a könyvbe


Simonfalvi Ancsa: Ali király karácsonyi vacsorája
Agócs Írisz rajzaival

Ez a kalandos, téli történet az elsőkönyves Simonfalvi Ancsa tollából Agócs Írisz illusztrációival tökéletes választás, hiszen az izgalmakkal teli mese segíthet abban, hogy felnőttként más szemmel tekintsünk a karácsonyi rohangálásra.

Ali király birodalmában soha senki nem főz, mert tudják, hogy a legfinomabb fogásokat maga a király készíti. Sőt, van egy varázserejű merőkanala, aminek köszönhetően sosem fogy el az étel addig, amíg minden alattvaló jól nem lakik. A király pedig úgy szereti a népét, hogy minden nap boldogan eteti őket. A csodálatos merőkanál azonban - éppen karácsony előtt egy nappal - eltűnik! Ali király két kisunokáján, és a királyi corgin múlik, vajon előkerül-e, és így megmenekül-e a karácsonyi lakoma. A gyerekek és a kutya - akiről út közben kiderül, hogy nem csak beszélni, de olvasni is tud -, végig vándorolják Óbuda hegyeit, meglátogatják az ott élő varázslényeket, míg le nem leplezik, ki volt a valódi tolvaj, és vissza nem szerzik a fenséges merőkanalat. A hegyen-völgyön át tartó nyomozás közben feltűnik a remete, a jeti, a sárkány és a Lápi Rittyó is. Vajon ki követte el a gaztettet?
A varázslatos mese szereplőinek izgalmas utat kell végigjárniuk és sok kihívást kell leküzdeniük, hogy végül megérkezzenek a boldog karácsonyestéhez. A kötetet Agócs Írisz gyönyörű, sok apró, elrejtett humoros részlettel kiegészített akvarell festményei teszik teljessé.

3 éven felülieknek
Beleolvasó a könyvbe
Interjú a szerzővel