Könyves karácsony

Lassan ideje beszerezni pár dolgot karácsonyra, és itt most elsősorban az ajándékokra gondolunk. Egy jó könyvvel nem nagyon lehet mellé lőni, legrosszabb esetben az ajándékozó olvassa el. Ajánlunk párat, ami mindenkinél sikert arathat.

Kezdjük mindjárt az egyik legfrissebbel: megjelent Quentin Tarantino első regénye, két Oscar-díjat nyert mozijának továbbgondolása, amely önálló irodalmi műként is kimagasló, és a filmet jól ismerőknek is megannyi izgalmat tartogat. Semmiképp ne hagyjátok a boltban.
A Volt egyszer egy… Hollywood című, eddigi talán legszemélyesebb filmjében Tarantino magával ragadó, humoros és kegyetlen korrajzot fest a ’60-as évek végének Amerikájáról, és mindenekelőtt a változásoknak egyre jobban kitett hollywoodi filmiparról, amely a vietnámi háború és a hippimozgalmak közepette is igyekszik fenntartani ragyogó látszatvilágát.

 

De itt van Irving Shulman regénye, a Leonard Bernstein zenéjével világsikerré vált musical alapján készült West Side Story könyves változata.  A mű  igazi örökzöld: ezt nemcsak a számtalan színházi bemutató és a 10 Oscar-díjjal kitüntetett, 1961-es film igazolja, hanem az is, hogy most, 60 évvel később a Steven Spielberg rendezésében készült újabb feldolgozást is hatalmas érdeklődés kíséri.

Az 1950-es években New Yorkban játszódó történet két egymással rivalizáló banda összetűzéseiről szól. S mint ahogy Shakespeare klasszikus szerelmi története is örök, az általa ihletett West Side Story témája sem látszik avulni: olyan társadalmi problémát ábrázol, amely újra és újra felbukkan mindenhol, gyakran még emigránsok sem kellenek hozzá.

 

S ha már zenei útra tértünk, akkor maradjunk is a muzsika ösvényén. Már az első könyv megjelenése előtt tudni lehetett: Presser Gábor önéletrajza 2021 őszén a második rész megjelenésével válik teljessé. Így is lett, megjött a  folytatás, nem szabad kihagyni. Ráadásul kitűnő ajándék, mert  különleges díszdobozban, limitált példányszámban a két kötet egyben is kapható.

A Presser könyve 2 a tavalyi év egyik nagy bestsellerének, Presser Gábor – remek illusztrációkkal színesített – memoárjának folytatása és befejezése. Amikor megjelent a Presser könyve 2020-ban, Presser Gábor, az elsőkötetes szerző rögtön folytatást is ígért, hiszen már akkor látni lehetett, nem mindennapi feladatra vállalkozik.

A páratlanul gazdag életút történetei most még messzebbre viszik az olvasót egy gondolkodó művész emlékeinek világába. Barátságok, anekdoták, korrajzok, világhírű zenészek, szakmai kulisszatitkok, minden, ami az első kötetben már nem fért el. A Presser könyve és a Presser könyve 2 így együtt lesz igazán – Parti Nagy Lajos szavaival élve – „Presser-kész, memoárpróza a javából”.

 

Még egy kicsit maradjunk a zenénél. Az eredeti angol kiadással egy időben magyarul is olvasható az új Beatles-filmhez kapcsolódó, exkluzív könyv.

A The Beatles: Get Back a zenekar által jóváhagyott kiadvány, amely az együttes tagjainak saját szavaival meséli el az 1970-ben megjelent Let It Be album készítését. A párbeszédeket több mint 120 órányi, eredeti hangfelvétel leiratából állították össze.

A kötetben Ethan A. Russell és Linda McCartney a stúdiófelvételek alkalmával készített kiváló, spontán fotói és az 55 órányi restaurált filmfelvételből összeválogatott filmkockák is helyet kaptak. Eljött az idő, hogy úgy meséljük el a sztorit, ahogy volt.


Zene kalandozásunk végén a Kossuth Kiadó kötetét ajánljuk szeretettel:  Falusi Mariann, Lang Györgyi
Pa-Dö-Dő – Emlékkönyve remek választás az ünnepekre. 

Ez nem egy átlagos könyv!

Rendhagyó, különleges "emlékkönyv" a legendás duóról sok-sok sztorival, fényképpel, rajzzal, és közel 100 QR-kódos videóval, ahol ismert és kevésbé ismert emberek mesélnek, mondják el véleményüket a Pa-Dö-Dőről. PA-DÖ-DŐ. Káosz, amit szeretet, elfogadás, hűség, barátság, szabadság, lojalitás tart össze. Amíg világ a világ.



Még maradjunk a muzsika oltárán és jöjjön a legendás dalszerző-énekes,   lenyűgöző, fotókkal teli képeskönyve, az Én, Billie Eilish,  mely kötet meghitt közelségbe engedi azokat, akik színpadi- és magánéletébe szeretnének bepillantani.

Billie Eilish jelenség. Kiragyog a többiek közül lángolóan egyedi megjelenésével és a szabványos 21. századi zenei ikonokkal szembe menő, páratlanul sötét és megrendítő dalszövegeivel. Megalkuvást nem tűrő, kíméletlen hozzáállása és rekordokat döntő, díjesőt hozó sikere révén rajongótábora hónapról hónapra milliókkal gyarapszik.
Kijelenthetjük, hogy ő az a szupersztár, akiből minden generációban legfeljebb egy akad: egyszerre örvend tömeges népszerűségnek és az átütő tehetségéért méltán járó megbecsülésnek.


Zene után főszerepet kap az illusztráció. Nemrég jelent meg a világirodalom két klasszikusa, a megszokottól eltérő formában, a Helikon kiadó gondozásában.

 

Az ötös számú vágóhíd Kurt Vonnegut ünnepelt kultuszkönyve először jelenik meg képregény formájában. A világirodalom legkülönösebb háborúellenes műve ezúttal Ryan North értő és szöveghű átdolgozásában, valamint Albert Monteys olykor apokaliptikusan komor, máskor pszichedelikusan harsány, de mindig lenyűgöző rajzain keresztül elevenedik meg.

 

Az 1984 mellett kétségkívül az Állatfarm az angol író legismertebb és legnagyobb hatású műve, amely szintén a totális diktatúrák működési mechanizmusát mutatja be – nem véletlen, hogy Magyarországon mindkét regény évtizedeken át csak szamizdat kiadásban volt olvasható.

A két mű közötti legfőbb különbség az, hogy míg az 1984 egy elképzelt – igencsak ijesztő – jövő krónikája, az Állatfarm a múlt, konkrétan a bolsevik forradalom és a sztálini diktatúra kiépülésének allegóriája. A szatirikus történet hőseiben könnyen felismerhetők a legjelentősebb szovjet politikusok (Lenin, Sztálin és Trockij), illetve a különböző állatok által szimbolizált szervezetek vagy társadalmi rétegek. George Orwell klasszikus művét új fordításban, Ralph Steadman pazar illusztrációival kínálja a kiadó az olvasóknak.

 

Az ünnep talán elmaradhatatlan szereplője Bödőcs Tibor. Harmadik regénye, az egy nap alatt játszódó

Mulat a Manézs Hettikánia cirkuszbirodalmába invitálja az olvasót, ahol a populizmus hamisítatlan zsenije uralkodik a fejszesuhanás egyszerűségével.

Jubileumra készülődik Hettikánia cirkuszbirodalma: Luigi King uralomra jutásának harmincadik évfordulóját ünneplik meg fenségesen.

Bödőcs Tibor első regénye, a Meg se kínáltak a magyar vidék iránt érzett szeretet (mondhatni realista) műve volt; a Mulat a Manézs a cirkuszi bravúrokra is képes magyar nyelv karneváli dicshimnusza, szertelen, barokkosan burjánzó szatíra egy országról, amelyben a populizmus hamisítatlan zsenije uralkodik a fejszesuhanás egyszerűségével.

 

Háy János minden szempontból különleges regénye, a Mamikám azok hangját juttatja el az olvasóhoz, akikről ugyan beszél a sajtó, ám a valódi szereplőket igazából soha nem képes megszólaltatni. Ők Csupán illusztrációként, a már eldöntött "üzenet" megszemélyesítőjeként bukkannak fel előttünk.

A regényben megszólaló cigány lány nap mint nap pletykákkal, rágalmakkal és ítéletekkel küzd. Egy olyan faluban, ahol a cigánytól nem fogadnak el semmit, még az általa sütött kenyeret is alig.

S bár a történet elbeszélője nem ártatlan, hiszen lopásba keveredett (emiatt két évet tölt intézetben), mégis igyekszik megfelelni a falu közösségének, igyekszik feltűnésmentes, normális életet élni. Ebben nyújt neki nagy segítséget a Mamika, akit a saját anyjánál is jobban szeret, akire felnéz, és aki igazodási pontot jelent az életében.



A kulinária kedvelőit se felejthetjük ki egy ünnepi könyvajánlóból. Nekik álljon itt Beczkóyné Kner Piroska szakácskönyve, Parti Nagy Lajossal fűszerezve.

Kner Piroska a Gyomai Kner Nyomda alapítójának, Kner Izidornak volt a legfiatalabb húga. 1877-ben született Gyomán, élete nagyobb részében háziasszonyként élt Rákosligeten. 1915-ben, a kor divatjának megfelelően, ő is írt egy szakácskönyvet, ám hiába remélte, hogy a családi kiadónál megjelenik, valahogy mindig hátrébb sorolódott az ő könyve.

Az első világháború és az azt követő válságos időszak aztán végképp elsodorta, hisz addigra a spórolós szakácskönyvek ideje jött el. Kner Piroska kézirata a rákosligeti ház padlására került sok más holmival együtt, míg évtizedekkel később a ház új tulajdonosa ráakadt. A gyomai Határ Győző Városi Könyvtár és a Magvető közös vállalkozásában most végre megjelent az annak idején gondosan összeállított szakácskönyv, amely ma is tökéletesen használható, a levesektől vezet végig a desszertekig és a befőzésig. Hogy "igazságot szolgáltassunk" Kner Piroskának, Parti Nagy Lajos egy kísérő könyvben idézi meg élete fontosabb mozzanatait a családi levelezés és más dokumentumok alapján. Az "emlékmondatok" varázslatos bepillantást adnak az ismeretlenség homályából éppcsak kiemelkedő nőalak és családja, a nagy múltú nyomdász- és művészdinasztia küzdelmes sorsába. A két könyvet Kner Antikva betűkből, Kozma Lajos díszítőelemeit felhasználva tervezte Pintér József, és a Gyomai Kner Nyomda nyomtatja, ahogy annak idején történhetett volna.

 

Aki szereti Szerb Antalt, töltsön egy évet Szerb Antallal! A napok iszkolása 2022 - Magvető könyvnotesz zsebre vágható, a legkisebb női retikülben is elfér, és minden fontosat beleírhatsz. Afféle zsebirodalom. 

A Magvető immár hagyományos könyvnoteszének e darabja Szerb Antal emléke és életműve előtt tisztelegve ad válogatást, a szövegeket pedig Pintér József rajzai illusztrálják gazdagon. A kiadvány így egyszerre irodalmi útitárs és hasznos tervező. A könyvnoteszt ebben az évben is Farkas Anna tervezi.

Szuper ajándék az irodalmat, olvasást kedvelő, időhiányban szenvedő típusnak.

 

Cikkünk a fotelből pár klikkel vásárlásban is segít, a könyvcímekre kattintva azoknak, akik fázósabbak, vagy nem szeretnek könyvesboltba menni, esetleg utálják az ilyenkorra már kialakult áruházi tömegjeleneteket. Bár a könyvesbolt látogatás nagyon jó dolog! Főleg azért, mert történetesen idén karácsonykor a Libri az olvasás által teremtett nyugalmat helyezi a középpontba. A könyvesboltokban, valamint a bevásárlóközpontokban otthonosan berendezett olvasósarkokat alakítottak ki annak érdekében, hogy a közönség egy időre kiszakadhasson a bevásárlás forgatagából. Az igazi otthonülőknek, kanapéfanatikusoknak azt ajánljuk, hogy látogassanak el a Libri weboldalára, ahol beleolvashatnak, illetve belehallgathatnak a friss megjelenésű kötetekbe. A könyvek részleteit maguk a szerzők olvassák fel. 

Jó vásárlást, jó olvasást, boldog ünnepeket!

Forrás: Pixabay

 

A SZESSÖN legújabb részében kiderül, mennyire van a vérében Lady Szomjasnak a kubai ritmus és a latin lüktetés.