Meghalt Milan Kundera

A világhírű cseh regényíró, drámaíró, költő és esszéista, A lét elviselhetetlen könnyűsége szerzője 94 éves volt.

94 éves korában meghalt Milan Kundera cseh regényíró, drámaíró, költő és esszéista, akit a legtöbben 1982-es regénye, A lét elviselhetetlen könnyűsége, valamint az abból készült 1988-as film révén ismernek.

 

Milan Kundera (forrás: Louis MONIER/Gamma-Rapho via Getty Images)

 

A világhírű cseh szerző Brnóban született 1929-ben, később a prágai Károly Egyetem hallgatója lett, ahol irodalmat, filmművészetet, zenetudományt és esztétikát tanult. A zene sok szempontból átszőtte életét, munkáit, ami nem véletlen, mert apja, Ludvík Kundera híres zongorista és zenetudós volt. Kafka és Heidegger hatása regényein közvetlenül is kimutatható volt, de több interjúban is beszélt arról, milyen hatással voltak rá már fiatalon is Kafka művei.

Bár tagja volt a kommunista pártnak, az 1968-as prágai tavaszban való részvétele miatt kizárták onnan, és eltiltották az írástól valamint a tanítástól is. 1975-től Franciaországban élt, 1993 után már csak franciául írt. 1985-ben megkapta a rangos Jeruzsálem-díjat, amelyet 1963 óta kétévente osztanak ki olyan íróknak, akik az emberi szabadságról, társadalomról, politikáról és környezetről írtak.

 

Milan Kundera (forrás: Francois LOCHON/Gamma-Rapho via Getty Images)

 

Legismertebb regényei A lét elviselhetetlen könnyűsége mellett a Tréfa (1965), Az élet máshol van (1969), a Búcsúkeringő (1970), A nevetés és felejtés könyve (1978) valamint az Azonosság (1996) voltak. Utoljára 2022-ben jelent meg tőle magyarul Az elrabolt Nyugat avagy Közép-Európa tragédiája című kötet, amely a Débat 1983 novemberi számában megjelent, és rövid időn belül a legtöbb európai nyelvre lefordított védőbeszéd volt Magyarország, Lengyelország és Csehszlovákia mellett, felhívva a figyelmet arra, hogy a térség a tragédiája valójában magának Európának a tragédiája.

Kundera 2020-ban adományozta a szülővárosában, Brnóban működő Morva Tartományi Könyvtárnak könyveit, cikkei, levelei archívumát és más dokumentumokat.