Michel Roux, az ikonikus séf a francia konyha szakértője volt. Több mint 30 éve ő volt az első séf, akinek az étterme három Michelin csillagot érdemelt ki Nagy-Britanniában. Tojásvarázs című könyvében több mint 130 receptet kínál, közel 300 oldalon és 13 fejezetben, két csoportra osztva.
Az első 6 fejezet a tojást, mint önálló ételt mutatja be. A további fejezetek a tojás kulináris tulajdonságait és erejét használják fel különféle ételek, például előételek, rágcsálnivalók, desszertek és szószok kialakítására. Itt az ideje, hogy felfedezzétek a legjobb tojás szakácskönyvet, és elkészítsetek néhány csodálatos receptet!
A tojás a legegyszerűbb és egyben legteljesebb étel, rendkívül tápláló és kellően sokoldalú a leggyorsabb étkezéshez is. A tojás a cukrászat és desszertkészítés nélkülözhetetlen alapanyaga. Michael Roux – Michelin-csillagos séfként a világ konyhaművészetének szenvedélyes felfedezője – új megvilágításba helyezi az egyik legrégebbi alapanyagunkat.
A fejezetekben szó van többek között tojásfőzési stílusokról, sütésről, buggyantásról, a tökéletes omlett, palacsinta, szuflé, habcsók és puding elkészítéséről. Az olyan klasszikus receptek, mint a hollandi szósz, a Benedict tojás és a citromszuflé modern csavart kapnak, míg Michel eredeti receptjei új ízkombinációkkal vagy könnyedebb, egyszerűbb főzési stílussal készülnek.
Tudsz főzni? Óh, nekem a tojás gyerekjáték... - mondhatod. Pedig nem tudhatod, amíg nem próbáltad, és talán épp azért nem próbáltad, mert hiszed, hogy neked a tojás gyerekjáték. Ne hidd!
Nem tudsz főzni? Óh, én feltörni se merem, mert félek, hogy nem sikerül... - mondhatod. Pedig nem tudhatod, amíg nem próbáltad, és nyilván azért nem próbáltad, mert alaptalanul félsz tőle. Ne tedd!
Ebből a - több mint 100 pazar receptet magában foglaló - fantasztikus alapkönyvből úgy ismerheted meg a tojás valamennyi titkát, összes lehetséges felhasználási és elkészítési módját, hogy valóságos tojásprofesszorrá képezheted magad. Közben olyan ízharmóniákkal ismerkedhetsz meg, amikről eddig azt hitted, azok csak a hivatásos ínyencek kiváltságai. Gyerünk, láss neki! Menni fog!
Michel Roux, a 2020 márciusában, 81 évesen elhunyt, sokszoros Michelin-csillagos francia séfpápa világsikerű könyvsorozatának második kötete, a Tojásvarázs megismerteti a tojásimádókat az egyik legalapvetőbb, legkomplexebb táplálékunk minden gyönyörűségével.
Ha eddig azt hitted, tudsz rántottát készíteni, most szembesülhetsz vele, hogy tévedtél... Sőt: azzal is, hogy mit hagytál ki eddig, pedig a konyhádban mindvégig az orrod előtt hevert minden hozzávaló.
Ha eddig azt hitted, a tojás unalmas, egysíkú ennivaló, most szembesülhetsz azzal a páratlanul gazdag, szerteágazó sokszínűséggel, ami a tojásnak köszönhetően legtöbbször 5-10 perc alatt asztalra varázsolható. Legyen az reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, csak egy kis "úgy ennék valami finomat, de nincs itthon semmi, csak tojás", vagy akár sokfogásos, ötcsillagos gourmet vacsora előétele vagy főfogása.
Ha eddig azt hitted, a hűtődben árválkodó néhány tojás semmi ahhoz, hogy pazar vendéglátásban részesítsd a váratlanul betoppanó kedvesedet, barátaidat, családtagjaidat - hát nem is tévedhettél volna nagyobbat! Michel Roux Tojásvarázs című könyvével végigvezet azon az úton, aminek már az első lépései után is profi séfnek érezheted magad, hát még a végére!
A 150 lenyűgöző fényképpel illusztrált, modern és könnyed stílusú szakácskönyv, igazi klasszikus, ami nem hiányozhat a magyar konyhákból sem! Innentől kezdve sokan biztosan máshogyan fognak gondolni a tojásra, hiszen mint látjuk majd, kimeríthetetlen ötletforrás.
A szerzőről
Michel Roux (1941–2020) legendás séf volt, a francia konyha egyik legnagyobb képviselője. Híres éttermében, a The Waterside Inn at Bray-ben több mint három évtizeden át birtokolt három Michelin-csillagot.
Karrierje rendkívül sikeres volt, amióta 1967-ben bátyjával, Alberttel megnyitotta első éttermét, az elismert londoni Le Gavroche-t.
Számtalan gasztronómiai kitüntetésben részesült, 2002-ben OBE-t, valamint Chevalier de la Legion d'Honneur-díjat kapott. Számos sikeres könyvet írt, köztük a Tojásvarázs (2005 – magyarul 2022 márciusiában jelent meg a T.bálint Kiadó gondozásában), a Tésztavarázs (2007- magyarul 2011-ben jelent meg a T.bálint kiadó gondozásában), a Mártásvarázs (2009), a Desszertvarázs (2011) és a A francia konyha lényege (2014). Több televíziós sorozatban szerepelt. A 2012-ben készült The Roux Legacy című filmben vezető ételkritikusok és híres szakácsok úgy nyilatkoztak, hogy a Roux család meghatározó volt az Egyesült Királyság kulináris életében.