Milyen képregényt vegyek a hétvégén?

A Bucó, Szetti, Tacsi várva várt folytatása, rögtön két új Asterix, egy magyar antológia macskákról és a Logan alapjául szolgáló hajmeresztő posztapokaliptikus történet - megannyi kincs a vasárnapi képregénybörzén!

Március 19-én, azaz e hét vasárnapján ismét megrendezik a Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban a képregényrajongók pénztárcájának egyik legveszedelmesebb rendezvényét, a Képregénybörzét.   Az igazi bolhapiaci nyalánkságok mellett ugyanis sokan már nem csupán a májusi Képregényfesztiválra és a decemberi, csak magyar szerzőjű kiadványokat felvonultató Hungarocomixra időzítenek friss megjelenéseket, hanem az évi két (budapesti) börzére is. Lássuk hát, hogy a Kandi Lapok, régi Füles-képregények mellett miért eszik zsíroskenyeret a hónap második felében minden jó ízlésű képregényrajongó!

A Móra megbízhatóan gondozza az Asterix-sorozatot, a közelmúltban két részét is kiadták a hepciáskodó kicsi és a bumburnyák nagy (nem kövér!) gall kalandjainak.

Asterix és Caesar ajándéka

A római légióban bevett szokás szerint a leszerelő veteránokat földbirtokhoz juttatják, ám amikor a húsz évi katonáskodás alatt folyamatosan részegeskedő Romeomontagusra kerül a sor, Julius Caesar mérgezett ajándékkal jutalmazza. Az iszákos obsitos egy gyanútlan vendéglősnél azonnal borra cseréli új birtokát, és amikor Ortopedix büszke tulajdonosként megérkezik az armoricai tengerpartra, kiderül, hogy Gallia egyetlen olyan területéről van szó, amelyet nem hódítottak meg a rómaiak: Asterixék falujáról. Hasarengazfix főnök jószívűen befogadja ugyan a pórul járt vendéglőst, de a furcsa helyzet nem mindenkinek van ínyére, és a rendíthetetlen gallok hamarosan egy vezérválasztási kampány közepén találják magukat.

 

Az eltűnt papirusz

A sorozat 21. részét követően jelenik meg itthon a 36. kötet. Tavalyelőtt ugyanis a legendás alkotópáros még élő tagja, Albert Uderzo átadta a stafétát, ami azt jelenti, hogy ezután sem fogunk újabb Asterix-kalandok nélkül maradni. Az Asterix és a piktek után Jean-Yves Ferri és Didier Conrad a nagy elődök rajzstílusát hűen utánozva elkészítették Az eltűnt papirusz című történetet, amely tavaly jelent meg Franciaországban. Mindkét kötetet Bayer Antal fordította.

Amikor Julius Caesar kiadni készül híres feljegyzéseit a galliai háborúkról, tanácsadója, Publius Superbonus javaslatára törli belőle a rendíthetetlen gall faluval kapcsolatos kudarcait. A kéziraton dolgozó írnokok egyike azonban eljuttatja a fejezetet tartalmazó papiruszt a szenzációkra mindig éhes Duplapolemix hírmondónak, aki Asterixék falujába siet vele, nyomában egy különleges római cenzoregységgel. Bár a gallok nem sokat adnak az írásbeliségre, úgy döntenek, hogy szóbeli hagyományaiknak megfelelően egy druida emlékezetére fogják bízni az igazság megőrzését. Hőseink el is indulnak a papirusszal a Carnutes erdőbe, ám modern kommunikációs eszközüknek, a galambpostának köszönhetően a rómaiak üldözőbe veszik őket.

 

Mega Marvel: Logan

 A Kingpin kiadó egyre bátrabban igazi különlegességet is kihoz magyarul. Néhány éve lehetetlennek tűnt, hogy az Old Man Logan megjelenjen itthon, és az sem tűnt magától értetődőnek, hogy a Logan bemutatója kapcsán megjelenjen az ihletforrásként szolgáló képregény is. Azért csupán ihlet, mert Mark Millar története egy őrületes utazás a senki földjévé vált Amerikán keresztül. A szuperhősök kiirtása után az önmagával meghasonlott Rozsomák régi énjét megtagadva Loganként éldegél egy farmon feleségével és két gyerekével, és fogalma sincs, hogyan fogja kifizetni a bérleti díjat az elfajzott Hulk redneck, emberevő ivadékainak.  A szintén megöregedett, vak Sólyomszem azonban egy veszélyes, ám jó pénzt hozó üzletet ajánl a megtört Rozsomáknak, így elindulnak a dinoszauruszoktól hemzsegő, posztapokaliptikus Amerikán keresztül a kontinens túlsó felére. A béna magyar cím felett hunyjunk szemet, mert az Old Man Logan egy kiváló képregény: helyenként tragikus, helyenként brutális, telis-tele meghökkentő ötletekkel - 212 oldalon. Feltétlenül ajánlott, nem csupán keményvonalas képregényrajongóknak.

 

Bucó, Szetti, Tacsi és Micike: Drónok harca

Korábban már írtunk róla, hogy 30 év után feltámasztják a legendás képregénysorozatot. A kiadvány azóta már megjelent, el is olvastuk és bátran elmondható, hogy méltó a klasszikus részekhez. A kalamajka ezúttal egy drónverseny körül forog, némi szerelemmel megspékelve, sok-sok vizuális geggel és utalással, és természetesen az összes szereplő visszatér. Kiss Ferenc forgatókönyve vicces és fordulatos, Haui József rajzai fantasztikusak. Várjuk a következő részt, és remélem, sikeres lesz, hogy megmutassa, igenis szükség van gyerekeknek szóló képregényekre is.

 

Lucky Luke: Az ígéret földje

A Blacksadet is kiadó Pesti Könyv évek óta lelkiismeretesen gondozza a cigarettát fűszálra cserélő, vagány cowboy kalandjait. Noha az Az ígéret földje már nem a klasszikus történetek sorából való, a szerzők Achdé és Jul, de a kiadó biztos ízléssel válogatja meg a történeteket, így természetesen ez sem maradhat ki a gyűjteményből. Limitált példányszámban keményfedeles változat is készül a kiadványból.

 

Dampyr: Transylvania Expressz

Három éve még vakmerő vállalkozásnak tűnt, hogy a kultikus Dylan Dog magyarul is megjelenjen, ám a fanyar humorú horrorsorozat sikert aratott, így egy másik olasz fumettit, a z itthon korábban sajnos megbukott Dampyr-t is felkarolták. A börzére jelenik meg a második kötet, a magyar vonatkozású Transylvania Expressz. A félvámpír Harlan Draka és társai Erdélybe látogatnak, hogy egy fanatikus szektával a nyomukban felkutassanak egy ősi fegyvert, amelynek köze lehet a teuton lovagrendhez, a történelmi Drakulához és talán még Dzsingisz kánhoz is.

 

CSKA

A nehezen kimondható cím nem egy mozaikszó, hanem a macska szóból kiragadott három betű - a 144 oldalas antológia ugyanis őket állítja a középpontba. A magyar szerzők a saját szájuk íze szerint kanyarítottak történeteket a jószágok köré, így a horror, krimi, fantasy mellett posztapokaliptikus és vicces történetek is helyet kaptak az 5Panels alkotócsoport kötetében.  Íme néhány oldalnyi ízelítő:

 

És aki netán lemaradt volna róla, a börzén megvásárolhatja a közelmúlt egyik legnépszerűbb, posztapokaliptikus képregényét, a Totalcar 15 éves jubileumára kiadott csöcsös-autós-lövöldözős Café Postnucleart és hasonló témájú testvérkötetét, a remek Világvégi mesék című antológiát!