Milyen könyvet vegyek a gyereknek?

Karácsonyra jobbnál-jobb gyerekkönyvekkel árasztottak el minket a kiadók, most kiválasztottunk egy tucatnyi újdonságot - igazi ínyencségeket!

Képeskönyvek

 

Torben Kuhlmann: Armstrong - Egy egér kalandos utazása a Holdra
(Partvonal Kiadó)

 

Két éve jelent meg Torben Kuhlmann Lindberg - Egy repülő egér kalandos története című elképesztően gyönyörű képeskönyve. Kuhlmannak eredetileg a diplomunkája volt, ám később elnyerte érte a legszebb (német) gyerekkönyv díját is. Következő munkájával a repülés egy másik hőse, Neil Armstrong és az Apollo-11 történelmi küldetése előtt tiszteleg: az Armstrongban egy kisegér űrhajót épít magának, pici szkafandert varr, majd felrepül a Holdra. Talán mondani sem kell, hogy ez a könyv is lenyűgöző, de ajándékba venni veszélyes, mert esélyes, hogy az ajándékozó inkább megtartja magának. 

A könyvhöz egy aranyos trailer is készült:

 

Kim Smith: Reszkessetek, betörők!
(Naphegy)

Hát ez a pillanat is eljött. Természetesen nem létezhet karácsony Kevin nélkül, és akinek elvonási tünetei lennének, most már képeskönyvben is élvezheti a balfék betörők szívatását. A nagy alakú, pazar kiállású kötet kivonatolja a film cselekményét, és Kevin szadistább csapdáit is szemérmesen kihagyja. A neveket leszámítva a szöveg egyszerű, kisebbek akár már önállóan is olvashatják, az illusztrációk pedig nagyon viccesek, a karakterek felismerhetők, a betörők látványosan esnek-kelnek és még a Hólapátos Hentes is megjelenik!

 

Aleksandra Mizielinska-Daniel Mizielinski: Föld alatt/Víz alatt
(Manó Könyvek)

A tavasszal megjelent Világlátó szerzőpárosának újabb óriási, fantasztikus albuma a föld és a vizek mélyét mutatja be hasonló alapossággal és igazi kalandot nyújtó, sokáig böngészhető rajzokkal. A keresztmetszet igazán alapos: a metróalagúttól egészen a Föld magjáig, a vízfelszíntől a mélytengerben úszkáló rusnyaságokig, nagyjából mindent felfedezhetünk, ami a talpunk alatt van.

Giulia Malerba-Febe Sillani: Ízes bolygó
(Manó Könyvek)
 

Az előzőhöz hasonló, nagyméretű kiadvány afféle atlasz: a világ népeinek ételeit, étkezési szokásait mutatja be, sok-sok érdekességgel. A térképeken kis rajzok jelzik, arrafelé mit termesztenek, mit esznek, vagy milyen jellegzetes állatok élnek ott.

Satoe Tone: Ahol a szív dobban
(Kisgombos Kiadó)

A japán író-illusztrátor, Satoe Tone 2013-ban megnyerte a világ legrangosabb gyerekkönyv fesztiváljának, a Bolognai Nemzetközi Gyerekkönyvásár Illusztrációs Fődíját. (Ugyanitt szokták kihirdetni a gyerekönyvesek Nobeljének számító Astrid Lindgren-díj nyertesét is.) Megérdemelten: Tone munkái káprázatosak és ami egy gyerekkönyv esetében a legideálisabb, teljességgel kortalanok. A tavaly megjelent Pipó utazása után idén az Ahol a szív dobban című szépséget vehetjük kezünkbe. “Ében, a fekete macskafiú valami különleges ajándékot szeretne adni Hajnának, a fehér cicalánynak: ki akarja fogni a tó tükrén csillogó, ragyogó fénypontokat. Ám az ajándéknak szánt gyönyörű fényekről végül kiderül, hogy megragadásukhoz nem épp ügyes macskamancsokra, sokkal inkább értő, szerető szívre van szükség.” - írja a fülszöveg. Bizonyos ízlés számára talán túl érzelmesen hangzik, de Tone nyugalmat sugárzó képeivel a mese egészen különleges élményt nyújt.

 

Tittel Kinga: Mesélő Budapest
(Kolibri Kiadó)

Budapest utcáit járva nem is hinnénk, hogy mennyi érdekesség vesz körbe minket és azokhoz mennyi nagyszerű történet fűződik. Ez a közösségi finanszírozással létrejött, nagyszerű családi útikönyv sok-sok fotóval és illusztrációval mutatja be a főváros nevezetességeit, a város legendáiról, régi foglalkozásokról és egy letűnt Budapestről is mesél. A szerző idegenvezető, rutinosan és alaposan avat be a titkokba, ezért a könyv nem csak a szülőknek, hanem pedagógusoknak is jó szívvel ajánlható, akár az osztálykirándulás levezényléséhez is.

Kecskés Judit rajzai

 

Ifjúsági regények és regényes okosságok

 

Dóka Péter: Viharlovag - Fekete eső
(Móra)

Az ellopott zsiráf és A kék hajú lány szerzőjének új kötete fantasy lovagregény, egyben egy tervezett trilógia első kötete. (A borítón ott virít az egyes, muszáj lesz folytatnia!) Azovil, a rettenetes erejű kisfiú és Vasfog, a sárkánylovas kislány kalandjában felbukkannak bukott lovagok, történetíró törpék és egy jámbor sárkány is. Mindez a szerzőre jellemző remek humorral és érzelmességgel, és abban is biztosak lehetünk, hogy a főszereplő kislánnyal bizony nem lehet kukoricázni! A könyv borítója is figyelemre méltó, ami - csakúgy, mint a fejezetkezdő illusztrációk - Baranyai (b) András munkája.

 

Jon Scieszka: Frank Einstein és az antianyag-meghajtó
(Könyvmolyképző)

Az eredetileg már a negyedik köteténél járó sorozat egyes részeiben Frank Einstein, a fiatalkorú (értsd: gyerek) zseni és feltaláló Klink és Klank, a két robot segédjével mindenféle okos dolgokat épít, az első részben a címben is megnevezett antianyag-meghajtót. Ahogy az ilyen könyvektől már megszokhattuk, sok-sok izgalommal, vicces rajzokkal és remek humorral, de Scieszka nagy erénye, hogy nem (mindenben) rugaszkodik el a valóságtól és igyekszik megmutatni az őrült kísérletek természettudományos hátterét is.

 

Majoros Nóra: Bolygóvadászok
(Kolibri Kiadó)

A szerző A Torony című kötete igazán különleges, költői mese volt, afféle ínyencség, ami egyaránt szólt gyerekhez és felnőtthöz. A furcsa műfajú, fantasztikus történet után Majoros Nóra most egy vérbeli sci-fit írt, hiszen van benne robot, földönkívüli, távoli galaxis, űrhajó és féregjárat is - no meg egy különc csilliárdos, aki a fejébe veszi, hogy égitesteket fog gyűjteni!

 

Roald Dahl: Matilda, A barátságos óriás
(Kolibri Kiadó)
 

A Charlie és a csokigyár szerzőjét  talán senkinek sem kell bemutatni, groteszk humorú és hatalmas szívű meséi még a zombiapokalipszis után is ott lesznek majd a világ legnagyobb történetei között. A közelmúltban jelent meg ismét két klasszikusa, a boszorkány kislányról szóló Matilda, a zseniális Totth Benedek új fordításában és a korábban Szofi és a HABÓ címen ismert A barátságos óriás, a Spielberg-mozi kapcsán filmes borítóval. Mindkét kötetet a szintén zseniális Quentin Blake illusztrálta.

 

Tuutikki Tolonen: Mumusdadus színre lép
(Babilon Könyvkiadó)

 

Na jó, ez olyan könyv, aminek annyira vicces borítója van, hogy muszáj elolvasni. Egy háromgyerekes anyuka titokzatos lappföldi utazást nyer, és egyszer csak beállít egy nagylábú, gülüszemű, kolbászujjú és pinceszagú szőrös szörnyeteg, hogy majd ő vigyáz a gyerekekre. A szörnyeket szeretjük, csakúgy, mint a skandinávokat, de akinek ez sem lenne elég meggyőző: a regény 2015-ben elnyerte a legjobb finn gyerekkönyv díját.

 

Glenn Murphy: Gusztustalan tudomány
(Ventus Libro Kiadó)

 

Sok szülő nem mer, vagy nem akar arról tudomást venni, hogy a gusztustalan dolgok márpedig viccesek. A Meghökkentő tudomány sorozat legújabb darabjának az alcíme nem árul zsákbamacskát: Gyomorforgató körkép a legundorítóbb dolgokról. Ez így is van. A könyv tele van hányással, takonnyal, széklettel és vizelettel, gennyel és egyéb váladékokkal, azaz mindennel, mi szem-szájnak (hány)ingere. Felnőttes álszemérem nélkül valljuk be: minden gyerek ilyen könyvre vágyik, hogy a sarokba bújva szörnyülködjön és nevetgéljen ezeken a tényleg vicces dolgokon. És nem utolsósorban, sokat tanulhasson belőle, hiszen ez mégis csak egy ismeretterjesztő könyv.