Nem áprilisi tréfa: 1 milliárd forintért kelt el az első Amerika Kapitány képregény

Több mint 3,1 millió dollárt fizetett egy gyűjtő az 1940-ben megjelent füzetért.

Rekordáron, több mint 3 120 000 dollárért (azaz nagyjából 1 milliárd forintért) kelt el a Heritage Auctions árverésén az Amerika kapitány szinte újszerű állapotú legelső száma. A Captain America Comics No. 1. ezzel bekerült a valaha eladott öt legdrágább képregény közé. A füzet eredetileg 1940 decemberében jelent meg az újságárusoknál, egy évvel a Pearl Harbor elleni japán támadás előtt, amely az Egyesült Államokat végül belesodorta a második világháborúba. A füzet a képregényvilág egyik legikonikusabb borítójával büszkélkedhet: Amerika Kapitány ugyanis bepancsol rajta a náci vezérnek, Adolf Hitlernek.

A Captain America Comics No. 1 képregény borítója 1940 decemberéből (forrás: Marvel.com)

 

Joe Simon és Jack Kirby eredetileg még a Marvel Comics elődjének, a Timely Comics kiadónak találta ki a pajzsos hőst, és a Marvel-filmeknek köszönhetően ma már jól ismert történetet, melyben egy Steve Rogers nevű, nyápic bakába szuperkatona-szérumot fecskendeznek, hogy bevethessék a nácik ellen a második világháborúban. A füzetben bemutatkozott a Kapitány segítőtársa, Bucky is, aki a mai, modern időkben már a Tél Katonája néven püföli az ellent, és saját tévésorozatot is kapott a Disney+ streaming csatornán.

Amerika Kapitány azonnal óriási sikert aratott, és a nevével fémjelzett füzetek havonta több százezer példányban keltek el el. A most elárverezett füzet nagyon jó állapotú: 9,4-es CGC-osztályzatot kapott az értékbecslő szakértőktől. Ilyen szép példányból mindössze három van, és csak egyetlen alkalommal került közülük egy darab árverésre (a Certified Guaranty Company-lajstrom szerint egyébként létezik valakinél egy 9,8-asra taksált példány is, de az még soha nem bukkant fel aukción).

A szép állapotban megőrzött, régi képregények egy ideje egyre magasabb áron kelnek el. 2021 szeptemberében például az Amazing Fantasy 15. száma 3,6 millió dollárért kelt el (ebben bukkant fel először Pókember), és ezzel máig tartja a legdrágább képregény rekordját. Egy Action Comics No. 1 (benne Superman első kalandjával) pedig még 2014-ben kelt el 3,2 millió dollárért, jóval a képregényfilmek jelenleg tomboló őrülete előtt. A „2 millió dolláros klubba” egyébként ennél is több füzet került be: egy 1939-es Marvel Comics No. 1 a múlt hónapban 2,4 millió dollárért kelt el, ugyanennyit adtak az Action Comics két korai példányáért is, de nem sokkal maradt le egy Batman No. 1 sem, amelyért 2021 januárjában 2,2 millió dollárt fizetett egy lelkes gyűjtő.

(via The Hollywood Reportet)