Nem csak édesszájúaknak! - Megjelent a Pavlova kisasszony és a dobostorta

Kalas Györgyi és Horváth Ildikó ismét ínycsiklandozó kalandokra hívják a nagycsoportos-alsós gyerekeket és szüleiket. A népszerű Sandwich grófja és a nápolyi pizza - Kedvenc ételeink története című kötetük után a szerző-illusztrátor páros most kedvenc süteményeink történetét meséli el. A gyönyörű képeskönyvből kiderül, hogyan ismerte meg az ember a mézet és a cukrot, és az olvasó megtudhat mindent a legkülönlegesebb torták, sütik eredetéről is.

Mindenki szereti a mézeskalácsot, a csokitortát vagy almás pitét, de nem gondolunk bele, hogy vajon ki találta ki, miből és hogyan lehet ilyen finomságokat sütni? Vajon miért kerek a torta, és kiről nevezték el a Sacher-tortát? Hogyan került Amerikába a méz? Vajon milyen sütit ettek a fáraók? Mitől volt édes a torta, amikor még nem volt cukor? Hol terem a cukornád? Mi az a mocsi és a baklava? A képeskönyv segítségével kicsik és nagyok izgalmas időbeli és térbeli utazáson vehetnek részt a sütemények és torták világába, így még számos más izgalmas édességes kérdésre megkapják a választ.
Kalas Györgyi a Street Kitchen gasztrobloggereként szakavatottan kísér végig egy képzeletbeli cukrászdában, hogy megismerjük étkezési kultúránk egyik legédesebb részét.

Forrás: Pagony


Sok érdekes történet olvasható például arról, hogy ki sütött először születésnapi tortát, miért félhold alakú a croissant, mi köze a francia forradalomnak a macaronhoz, miért tettek a fáraók sírjába süteményeket, vagy hogy miért van dió és gyömbér a karácsonyi süteményekben. Megismerjük a világ leghíresebb tortáit, a karácsonyi, gyümölcsös és csokis édességeket, szó esik a sütemények alapjáról, azaz a lisztről, és persze nem marad ki a tojás sem. A kultúrtörténeti érdekességet Horváth Ildi részletgazdag és színes, ellenállhatatlan illusztrációi teszik teljessé.

A különleges kötet végén három könnyen elkészíthető édesség receptjét találja az az olvasó, aki a könyv végére érve semmi másra nem vágyik majd, csak egy finom desszertre.

6 éven felülieknek
Belelapozó

A könyv bemutatója 2022. május 6-án 18:00 órakor lesz a Babka Deli Kávézóban lesz, ahol Mautner Zsófi és a szerző, Kalas Györgyi segítségével a sütemények történetének nyomába eredünk.

A beszélgetésen túl sütidíszítő foglalkozás és tortanyaklánc készítés is várja az érdeklődőket.
A 6-10 éveseknek szóló program ingyenes, de regisztrációhoz kötött!