November a Magvetővel

A mostani helyzet senkinek sem könnyű. A száraznovemberes, otthonülős időszakra ajánlunk pár könyvet, kicsiknek és nagyoknak.

Darvasi László: Pálcika, a detektív – A nagy Gerbera-nyomozás
(Pálcika nyomoz, Illusztrálta: Koncz Timea)

Gerbera Erzsébet és Fűrész úr a Nagyvarázs vándorcirkusz művészpárja. Szerelmük igen erős, még azt is kibírja, hogy Fűrész úr minden este kettéfűrészeli társát. Egyik este azonban szokatlan dolog történik: a mutatvány közben egy titokzatos alak elrabolja Gerbera Erzsébet virágszirmait. Vajon ki vetemedhet ilyesmire? Mindenki tanácstalan.
Szerencsére a nézőtéren ott ül Pálcika, aki mindenre figyel.

Barátaival együtt nyomozni kezd, hogy kiderítse, ki a rejtélyes elkövető. Alig Jenő, a ragasztóárus? Pedró Kegyetlen, a szalonnarabló? Boszorkány Orchidea? Mindenki gyanús, de Pálcika eszén nem lehet túljárni.
Darvasi László regénye egy igazi krimi eszköztárával meséli el a gyerekeknek az izgalmas történetet. A nyomozást Koncz Tímea rajzai teszik teljessé.

Megrendelhető itt

 



Grecsó Krisztián: Belefér egy pici szívbe
(„Aki megnő, az mindig nagy, / Vagy egy kicsit kicsi marad.” Illusztrálta: Baranyai (b) András)

Grecsó Krisztián rendhagyó könyvében gyerekversek olvashatók. A szerző kislánya, Hanna ihlette ezeket a szövegeket, de minden kisgyerek és szülő örömét lelheti bennük. Hétköznapok és ünnepnapok, az élet csecsemő-szemmagaságból: Grecsó Krisztián gyerekverseit a világra való rácsodálkozás, a dolgok megnevezése fölötti öröm mozgatja.


A könyvet Baranyai (b) András nagyszerű rajzai teszik még elevenebbé.

Megrendelhető itt.

 

 

Valeria Luiselli: Elveszett gyerekek archívuma
(Kinek hiányoznak az elveszett gyerekek? Fordította: Mesterházi Mónika)

Valeria Luiselli: Elveszett gyerekek archívumaEgy négytagú család elindul New Yorkból dél felé, keresztül az Egyesült Államokon. A férj anyagot akar gyűjteni az apacsokról szóló kutatásához, a feleség pedig a mexikói-amerikai határon illegálisan átkelő gyerekek sorsát és történetét szeretné dokumentálni. Az egyedül vagy embercsempészeknek kiszolgáltatva érkező gyerekek legtöbbje sosem jut át a sivatagon, és sosem találkozik a már korábban az Államokba szökött rokonaival. Miközben a család motelről motelre járva beautózza Virginiát, Tennesseet, Oklahomát és Texast, a szülők egyre többet veszekednek. A feszültség a férfi tízéves fia és a nő ötéves lánya számára is nyilvánvalóvá válik. Bár a szülők mindent megtesznek, hogy szórakoztassák a gyerekeket a hosszú út során, nem tudják kizárni a külvilágot, és amikor a rádióban a migrációs válságról esik szó, a gyerekek kérdezősködni kezdenek – kérdéseik pedig nem várt következményekkel járnak. Luiselli első magyarul megjelenő könyve virtuóz módon mutatja be egy család széthullását, a dél-amerikai bevándorlók és az amerikai őslakosok iránti teljes társadalmi közönyt, és felteszi a kérdést: szabad-e művészetet csinálni mások szenvedéseiből? Mindeközben a történetben nemcsak Geronimo, hanem David Bowie is fontos szerepet kap.

Megrendelhető itt.

 

Bertók László: Együtt forog
„amire nincs idő, az örökké meglesz”

Bertók László: Együtt forogBertók László utolsó, befejezett kötete az Együtt forog, benne összesen 243 darab firkával. A könyv szerkezetét, a versek együtt-forgását teljes egészében a költő alakította ki. Bertók utolsó korszakának meghatározó formája a firka. Kétsoros megfigyelések, reflexiók, leírások, lételméleti tréfák egyetlen rím akkordjában. Az Együtt forog - akár egy lírai napló - a betegség, az öregség, a közérzet és a közélet gondolati-érzelmi körében, gyűrűjében született. Bertók bölcsessége, életszeretete azonban mindenen átragyog, így tud ezekbe az aforisztikus minimumformákba ennyi maximát és poézist belesűríteni. A "firka" Bertók László műveinek esetében tekinthető az epigramma változatának is, amely az időskori líra nagy témáit és apró megfigyeléseit mutatja emberközelből egyetlen metszetben, kimerevített pillanatban, amelynek kontrasztja az örökkévalóság vagy az elmúlás.

Előrendelhető

Online könyvbemutató: november 12. 18:00 – A kötetről Ágoston Zoltánnal és Parti Nagy Lajossal Szegő János, a Magvető szerkesztője beszélget.

 

Boldizsár Ildikó: Hogyan szerzett vizet a kiszáradt kút
(Mese az egyensúly megtalálásáról / Illusztrálta: Rofusz Kinga)

Boldizsár Ildikó: Hogyan szerzett vizet a kiszáradt kútBékében és szótlanul él egymás mellett a kút és a tölgyfa. A kút inni ad az állatoknak és a vándoroknak, a tölgyfa árnyékában pedig mindnyájan megpihenhetnek. De egy napon a kút vize apadni kezd, ami a mező lakóit és a tölgyfát is veszélybe sodorja: a kút és a tölgyfa így beszélgetni kezd, hogy együtt megtalálják a megoldást.
Boldizsár Ildikó meséje a belső erőforrások megtalálásáról szól. A költői szépségű történetet Rofusz Kinga rajzai teszik teljessé.

Előrendelhető
Megjelenés: 2020.november 9.

Online könyvbemutató: november 17. 18:00 – Boldizsár Ildikóval Dávid Anna, a Magvető igazgatója beszélget.

 

Szabó T. Anna: Szabadulógyakorlat
A szerelem és a halál könyve

Szabó T. Anna: SzabadulógyakorlatEz a szerelem és a halál könyve: Szabó T. Anna harmadik novelláskötetében testről és lélekről, sóvárgásról és rajongásról, örömről és hiányról beszél, az emberben lakó gyönyörű és iszonyú erőkről, arról, hogyan engedjük el vagy zabolázzuk meg a vágyainkat. A legjobban az érdekli, hogyan működik jól megkomponált életünk mélyén az ösztönvilág, hogy civilizálható-e a szenvedély, és lehet-e, érdemes-e másképpen szeretni, mint életre-halálra. A kötetben a vad felfokozottság és a túlvilági szenvedély hangjai vegyülnek a józan hétköznapok közeledési kísérleteinek szólamába, váltja egymást múlt és jelen, valóságos és képtelen.
A történetek hullámzása, intenzitása és lecsendesedő pillanatai úgy hatnak ránk, mintha zenét hallgatnánk. A Szabadulógyakorlat olyan titkokat tár fel az identitásról és a kapcsolatokról, amelyeket – bár talán még nem vettük észre - minden ember ismer.

Előrendelhető
Megjelenés: 2020. november 13.

Online könyvbemutató: november 19. 18:00 – Szabó T. Annával Orvos-Tóth Noémi beszélget a Szabadulógyakorlat című novelláskötetről.

Rakovszky Zsuzsa: Állapotváltozások – Válogatott versek
Rakovszky Zsuzsa 70. születésnapjára

Rakovszky Zsuzsa: Állapotváltozások – Válogatott versekA kiváló költőt, írót és műfordítót, Rakovszky Zsuzsát 70. születésnapja alkalmából arra kértük, válogassa ki életművéből a legkedvesebb verseit. Az Állapotváltozások, miközben felvonultatja kedves témáit és figuráit, egyszerre mutatja e hatalmas költészet változásait és állandóságát.

Előrendelhető
Megjelenés: 2020. november 18.