Sandwich grófja és a nápolyi pizza – Különleges új könyv a Pagonytól kedvenc ételeink történetéről

Azoknak az ételeknek, amik nap mint nap a tányérunkra kerülnek, mind történetük van. Valaki egyszer megsütötte az első pizzát, valaki kitalálta, hogy a szendvics remek eledel, és valaki rájött, hogy a kakaófa terméséből port lehet kinyerni, és abból isteni italt készíteni.

Az ételek hosszú és izgalmas utat tettek meg, mielőtt a mai formájukban a tányérunkra kerültek. Kalas Györgyi régóta foglalkozik gasztronómiával. Ebben a könyvben a gyerekek kedvenc ételeinek legérdekesebb történeteit gyűjtötte össze.

Kiderül, hogyan sütik a nápolyi pizzát, hányféle tészta van Olaszországban, mi köze a sült krumplinak a belga halászokhoz, milyen a kakaó termése, és miért készítettek először szusit. De a könyvben a csoki, a chips és a ketchup történetét is megismerhetjük! Sőt: a tradicionális magyar ételek kedvelőinek sem lesz hiányérzetük: a paprikás krumplinak a szerző külön fejezetet szentel; de sok más magyar fogásról is szót ejt.

Kalas alaposan beleásta magát az ételek történetébe, úgyhogy nagy mennyiségben kapunk történelmi információkat, természetesen teljesen érthető és gyerekek számára befogadható formában. Ráadásul olyan magától értetődően a könyv részét képezik ezek az információk, hogy fel sem tűnik, mennyi mindent tanulunk történelemről és földrajzról is lapozgatás közben.

A különleges kultúrtörténetet Horváth Ildi illusztrációi kísérik. Sőt, nem csak kísérik:
tökéletesen kiegészítik a szöveget, és rengeteg extra információt is tartogatnak. Horváth Ildi képei
nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a könyv akár a legkisebbeknek is izgalmas legyen, hiszen sok
apró felfedeznivalót találhatnak minden oldalon. A Sandwich grófja és a nápolyi pizza igazi csemege, és nem kell lelkes hobbiszakácsnak lenni ahhoz, hogy beszippantson minket: bőven elég, ha szeretünk jókat enni, és kíváncsiak vagyunk!


Belelapozó itt található.