Tavaszi könyvzápor

Köszöntsük a májust egy magvetős könyvcsokorral!

Rodrigo García: Búcsú Gabótól és Mercedestől
Egy fiú megható búcsúja szüleitől
Fordította: Totth Benedek

2014 tavaszán Gabriel García Márquezt ágynak döntötte egy megfázás. Felesége, Mercedes Barcha, aki több mint ötven éve mellette volt, érezte, hogy ez nem egy szokványos nátha, és aggodalmát gyermekeikkel is megosztotta.

A nagyobbik fiú, Rodrigo pedig dokumentálni kezdte édesapja utolsó napjait. A Búcsú Gabótól és Mercedestől egy végtelenül személyes memoár halálról, veszteségről, apai örökségről: közelebb hozza az olvasóhoz a világ egyik legnagyszerűbb íróját, és betekintést enged a kedves és fájdalmas családi emlékekbe. Rodrigo angol nyelven írta meg ezt a szöveget, ami szintén nem véletlen. A búcsúkönyv megmutatja azt is, hogyan és miért választott más művészeti ágat és más nyelvet egy világhírű ember fia.

Salman Rushdie szerint Rodrigo García könyve mindenkit lenyűgöz és megindít, aki egyszer belépett Gabriel García Márquez dicsőséges irodalmi világába. A könyvben néhány, idehaza még ismeretlen családi fotó is helyet kapott.
Megrendelhető


Karl Ove Knausgård: Tavasz. Évszakok
Egy nehéz nap Knausgård életéből
Fordította: A. Dobos Éva

Az Évszakok sorozat harmadik részében Knausgård egyetlen nap történetét meséli el lányának, az újszülött Annénak. Miközben felesége, Linda a kórházban lábadozik, ő otthon zsonglőrködik a házimunkával, a négy különböző korú gyerek napi rutinjával és régi-új szorongásaival. Knausgård semmit sem hallgat el Anne elől, mesél neki Linda depressziójáról és nehéz terhességéről, saját egészségi állapotáról, és arról is, hogy meg kellett jelennie a gyermekvédelem előtt.

Az Anna Bjerger illusztrációival megjelenő Tavasz az Évszakok legmegrendítőbb kötete, Knausgård eddigi egyik legjobb könyve.

Megrendelhető


Szemethy Orsi: A sikoltó. Rémnovellák
Meghökkentő mesék Pest megyéből

Az öreg grófnő kirepül az ablakon, egy fiatal férfi kutyává változik, különös lidércfények jelennek meg és rémisztő sikoltás hallatszik éjszaka a rakétasiló mellett. Sellők születnek, életre kel egy bábu, Lilith pénztárosnőként bukkan fel, a White Rabbit Rolls frontembere pedig mindenszentekkor a temetőben varázsolja el a falu lakóit. Megtörténhetett és megtörténhet ma is, többnyire észrevétlenül, valahol Magyarországon.

Szemethy Orsi szeretettel és humorral megírt meghökkentő meséiben bolygó lelkek nyernek nyugalomra, miközben és miután az élet megy tovább.

A sikoltó című kötetről beszélget Szemethy Orsi és Márton László május 17-én 17 órakor a Magvető Caféban. A könyvbemutatóról bővebb információ itt található.

Megjelenés: 2022. május 11.
Megrendelhető


Sztehlo Gábor: Háromszázhatvanöt nap
A Világ Igazának teljes visszaemlékezése

Sztehlo Gábor evangélikus lelkész, a Világ Igaza ebben a könyvben visszatekint 1944-es embermentő tevékenységére: a református Jó Pásztor Bizottság tagjaként a Nemzetközi Vöröskereszt támogatásával a nyilas uralom és Budapest ostroma idején csaknem 2000 üldözött gyereket és felnőttet mentett meg. A háború után az árván maradt gyerekek számára demokratikus alapon működő árvaházat hozott létre (Pax Gyermekotthonok, Gaudiopolis). Sztehlo munkásságának legfontosabb dokumentuma visszaemlékezése, amely jó másfél évtizeddel az események után, 1961–62-ben keletkezett svájci emigrációjában. Bár a szöveget életében nem adták ki, a svájci közeg jóval szabadabb emlékezési lehetőséget biztosított számára, mint a Kádár-kori Magyarország, ahol a zsidóüldözés története csak kellő ideológiai szigorral lett volna elbeszélhető nyilvánosan. A memoár az 1980-as évek elején jelentősen meghúzott, szerkesztett változatban jelent meg először: kötetünkben most a szöveg első teljes, csonkítatlan kiadása olvasható.

A szöveg a sajtó alá rendező Kunt Gergely jegyzeteivel és utószavával jelenik meg.

A Budapest100 hétvégéjén a Sztehlo-gyermekmentés helyszínein vezet végig Laborczi Dóra újságíró és Szegő János, a Magvető szerkesztője május 14-én, szombaton 15 órakor. A részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni itt lehet.

Megjelenés: 2022. május 19.
Megrendelhető


Szabó T. Anna: Vagyok
Összegyűjtött és új versek az 50. születésnapra

Szabó T. Anna a kezdetektől a vers hatására és működésére, a szó és a forma kapcsolatára, a titok elevenségére figyel. Hogy csend és hallgatás között miképpen lehet érvényes a lírai beszéd, hogy az a bizonyos létige (vagyok) mit, illetve kit jelent. Kit takar, és kit mutat?

Ez a költészet nem önmagába zárt, hanem dialogikus. Egyrészt sokszor szólítja meg önmagát és az olvasót, másrészt beszélget a magyar líratörténettel, az irodalmi hagyományokkal, korábbi alkotókkal és műveikkel. Nyolc önálló verseskötet után a Vagyok a szerző összegyűjtött és új verseit tartalmazza, és ezzel más dimenzióban folytatja a párbeszédet: a könyvet olvasva kirajzolódnak a kötetek és ciklusok belső irányai, alakzatváltozásai, hangsúlyeltolódásai. Fénytörések és formálódások, regiszterek és metaforák, mozgások és választások. Alanyi és analitikus; objektív és metafizikus; archaikus és posztmodern: Szabó T. Anna sok hangszeren szeret játszani, és ebben a könyvben éppen az összhangzat lesz a legérdekesebb.

Szabó T. Anna Vagyok című kötetét a Margó Irodalmi Fesztiválon mutatja be a Magvető június 11-én, szombaton 19 órakor a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Megjelenés: 2022. május 30.
Megrendelhető


Szőcs Petra: A gonosz falu legszebb lakói
Egy szürreális tabló vágóképei

Babonák és rémálmok keverednek családi emlékekkel és mindennapi megfigyelésekkel Szőcs Petra régóta várt új verseskötetének lapjain. Intimitás és idegenség, honvágy és otthontalanság egyszerre témája a filmrendezőként is ismert Szőcs Petra verseinek. Ez a líra a legváratlanabbul vált az áttetszően tárgyias nézőpontból a radikálisan személyes perspektívájába; fokozások és ellenpontozások gyarapítják újabb lehetséges jelentésekkel a verseket. Így kerül eleven kapcsolatba a kötetben a középkor tapasztalata jelenünk apokaliptikus morajával; a falvak a városokkal, tengerpartok a hegyoldalakkal. Naplójellegű feljegyzések, megrendítő gyászversek, szürreális balladák, abszurd rövidversek mellett az elmúlt éveinket meghatározó, korábbi életünket alapvetően megváltoztató járványkorszakot bemutató művekkel is találkozhatunk az új kötetben. Mintha Szőcs szürreális kameráján keresztül szemlélnénk a világot: abból a szögből mások lesznek fontos összefüggések.

A gonosz falu legszebb lakói című kötetéről Szegő János beszélget Szőcs Petrával beszélget június elsején 17 órakor a Magvető Caféban. A könyvbemutatóról bővebb információ itt található.

Megjelenés: 2022. május 30.
Megrendelhető


Mán-Várhegyi Réka: Vázlat valami máshoz
Variációk egy önéletrajzra

Magdinak dührohamai vannak, Áginak tízezer követője, Györgyi férjének politikai karrierje, Anikónak alig-alig íródó regénye. Mán-Várhegyi Réka könyve négy mai nő hétköznapjaiba enged betekintést. A négy történet egyfajta panorámát nyújt arról, hogyan határoz meg bennünket a hozzánk közelállók sorsa, saját szorongásaink és a világjárvány tapasztalata.

A Vázlat valami máshoz fanyar iróniával és mély együttérzéssel jeleníti meg szereplői csak töredékekben megismerhető életét, döntési helyzeteit és folyton elodázott választásaikat.

A Vázlat valami máshoz című kötetéről beszélget Mán-Várhegyi Réka és Turi Tímea június 7-én 17 órakor a Magvető Caféban. A könyvbemutatóról bővebb információ itt található.

Megjelenés: 2022. május 31.
Megrendelhető


Kun Árpád: Takarító férfi
Álom és valóság a boldog Északon

Medárdus, a takarító férfi a boldog Északon él feleségével és három gyerekével, a negyediket várva. A dolgos és zsúfolt hétköznapok akkor billennek ki először a helyükből, amikor Medárdus két kislányával együtt karambolozik: bár senki sem sérül meg, az események mégis láncreakcióként indítanak el változásokat a külvilágban éppúgy, mint a szereplők lelkében. Ki a titokzatos színes bőrű idegen, aki feltűnik Kakashalmon, és akit Medárdus kislánya rögtön a bizalmába fogad? Hogyan és miért jutunk el Norvégiából Haitire, és miféle titkokat rejt a hőseink családi háza alatt húzódó barlangrendszer?

Kun Árpád regénye öntörvényű szépséggel ötvözi a valóságot és a fantáziát, és bár önállóan is olvasható, sok szállal kötődik a Boldog Észak és a Megint hazavárunk című regényekhez.

Kun Árpád Takarító férfi című regényét a Margó Irodalmi Fesztiválon mutatja be a Magvető június 11-én, szombaton 17 órakor a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Megjelenés: 2022. május 31.
Megrendelhető

Forrás: Magvető