Újdonságok

November közepén már sokat gondolunk a közelgő ünnepekre. Találgatunk, mit vehetnénk szeretteinknek, mit tehetnénk a fa alá. Ebben próbálunk segítséget nyújtani. "Könyvvel könnyebb!"

Bill Clegg: Volt valaha családod


Hogyan dolgozzuk fel a veszteséget, a hiányt, a kitöltetlenül hagyott űrt? Bill Clegg Volt valaha családod című regénye lebilincselő történet, aminek középpontjában a gyász és a család áll – a család, amelybe beleszületünk, és amelyet mi magunk hozunk létre.
A lánya esküvőjét megelőző éjszakán June Reid élete kártyavárként omlik össze, amikor egy borzalmas balesetben elveszíti lányát, leendő vejét, a volt férjét és jelenlegi szerelmét – egy pillanat alatt odalesz mindenki, akit szeret. Gyászától porig sújtva, tökéletesen magára maradva és céltalanná válva beül az autójába, és elindul nyugatnak.


Nyomában káprázatos, meghökkentő kapcsolati háló rajzolódik ki, amely azokat köti össze, akikben csupán a szívfájdalom, a bánat és a veszteségérzet közös. Egy óceánparti motel tulajdonosai, az esküvő rendezvényszervezője, akiket elfelejtettek kifizetni, a kisváros közösségéből kitaszított asszony – minden érintettnek megváltozik az élete, amikor lassan napvilágra kerülnek féltve őrzött titkaik.Bill Clegg sikeres irodalmi ügynök, aki két korábbi memoárjával már lenyűgözte a külföldi olvasókat. A kritikusok egyöntetű lelkesedéssel fogadták gyászról és gyógyulásról, az együttérzés erejéről szóló első regényét. A Volt valaha családod a Nemzeti Könyvdíj és a Man Booker-díj hosszúlistájára is felkerült.
„Bámulatosan felépített bemutatkozó regény egy iszonyatos veszteség utóhatásairól.” (A 2015-ös Man Booker-díj bírái)

A Volt valaha családod Elekes Dóra fordításában novemberben jelent meg az Európa Könyvkiadónál.


Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Celeste Ng hat éven át írta első regényét, amiben lenyűgöző érzékenységgel tárja fel egy kínai–amerikai vegyes család dinamikáját, a felszín alatt feszülő ellentéteket, és megindítóan vall a ki nem mondott szavak erejéről.
"Lydia halott. De ők még nem tudják"– így kezdődik az 1970-es években játszódó regény, amelynek középpontjában egy ohióbeli kisvárosban élő kínai–amerikai család áll. Marylin és James Leenek három gyereke van, és Lydia a kedvencük: a szülők az ő életére vetítik rá minden félbemaradt álmukat, reményüket és nagyravágyó tervüket. De amikor Lydia holttestére a házukhoz közeli tóban találnak rá, a család addig is törékeny egyensúlya végképp felborul. Titkok, elvágyódás és a múlt zsákutcái – az Amit sohase mondtam el megindító történet, finom megfigyelésekkel teli, érzékeny jellemrajz egy különös, de hallatlanul emberi és életteli családról, amelynek tagjai szüntelenül azért küzdenek, hogy jobban értsék egymást.


Celeste Ng kínai bevándorlók gyermekeként született Pittsburghben. Irodalmi folyóiratokban számos novellát publikált, 2014-ben pedig a kritikusok és olvasók körében is elsöprő sikert aratott első regénye, az Amit sohase mondtam el. A könyvet számos irodalmi díjjal jutalmazták, hosszú ideig szerepelt a bestsellerlisták élén, megjelenésének évében pedig „Az év könyve” lett az Amazonnál.

Az Amit sohase mondtam el novemberben jelent meg az Európa Könyvkiadónál Széky János fordításában.

 

Megjelent
Rubin Eszter: Bagel


Kohav Virág Bagel boltjában a törzsvendégek sorsát ismerjük meg a regénnyé összeálló novellafüzért olvasva, amely a zsidóság, az iszlám, az istenkeresés, a szex, a gasztronómia, a gasztrománia és a húsevés filozófiai kérdéseit járja körül, sokszor szatirikus vagy abszurd módon új nézőpontokat mutatva.

Könnyen magunkra ismerhetünk a szereplőkben, akik mind keresnek valamit, valakit, de leginkább válaszokat próbálnak találni, a megoldás azonban mindig kívül esik az általuk megismerhető eseményhorizonton.

Rubin Eszter második kötete, a Bagel ott kezdődik, ahol Barhesz című első regénye véget ért. A korábban megismert családtagok azonban háttérbe vonulnak és új karakterek lépnek színre, így a Bagel önálló történetként is olvasható.
(Athenaeum Kiadó)


Mark Frost: Twin Peaks titkos története
LEHET, HOGY A BAGLYOK NEM AZOK, AMIKNEK LÁTSZANAK…


A Twin Peaks egy legenda. David Lynch és Mark Frost tévétörténeti jelentőségű sorozata (25 évvel ezelőtt) arról szólt, hogy egy amerikai, középkorú, kisvárosi apa évekig szexuálisan molesztálja, majd megöli gimnazista korú lányát. Vagy mégis valami más volt a lényeg?

Talán arról mesélt a Twin Peaks, hogy mindenkinek vannak súlyos titkai, amelyek annyira torzíthatják a személyiségét, hogy végül szörnyeteggé válik? Vagy arról szól, hogyan küzdjünk meg a bennünk élő gonosszal? Esetleg arról, hogy az amerikai őslakosok istenségei és démonai ma is uralják a Sziklás-hegységtől nyugatra fekvő hatalmas, sűrű erdőségeket?

A harmadik évad előtt az olvasók kézbe vehetik a sorozat hivatalos könyvét, egy lebilincselő, színes illusztrációkkal kiegészített titokfeltáró regényt, amely egyrészt választ ad az első két évad nyitott kérdéseire, másrészt elmeséli az elmúlt huszonöt év fontos Twin Peaks-i eseményeit, harmadrészt pedig bevezeti az új évad alapkonfliktusait. Miközben megismerhetjük az amerikai miszticizmus titkos történetét.

…DE MÉGIS KÉNYSZERÍTŐ SZEREPÜK VAN:
ŐK EMLÉKEZTETNEK RÁ, HOGY NÉZZÜNK BELE A SÖTÉTBE!
(Atheneum Kiadó)

Nyáry Krisztián: Festői szerelmek


Így szerettek ők – mára kevés magyar olvasó számára ismeretlen ez a cím. Nyáry Krisztián nagy íróink, költőink szerelmi életét megörökítő kötetei töretlen sikernek örvendenek. Az Igazi hősök és a Merész magyarok című könyvekben bemutatott példaértékű életek után a szerző ismét a szerelemről, annak nemcsak sors- és személyiségformáló, hanem életpályákat, alkotói korszakokat meghatározó erejéről ír. Ezúttal azonban a képzőművészeté a főszerep: hogyan éltek híres festőink, kiket látunk a vásznaikon, s kik voltak azok, akiket modellként sosem örökített meg az alkotó, mégis életre szóló hatással voltak a magyar művészetre? Mennyi féle szerelem létezik? Hogyan állít annak emléket egy festő? Megörökíti-e egyáltalán? Még pontosabban tehát: Hogy szerettek ők?

- Czóbel Béla csak felesége, Modok Mária halála után vette észre, hogy az asszony titokban festett képei remekművek.
- Czigány Dezső négy embert gyilkolt meg, köztük második feleségét, első felesége és két másik nő a környezetében pedig gyanús körülmények között lett öngyilkos.
- Rippl-Rónai József 37 évvel fiatalabb modellje, Bányai Zorka egyben a festő utolsó szerelme is volt.
-Amrita Sher-Gil indiai-magyar festőnő halála után nem tudták eldönteni, hogy egy véletlen mérgezés vezetett-e a halálához, vagy féltékeny férje ölte meg.
- Munkácsy Mihály felesége, Cécile Papier a világ első női festészeti menedzsere volt, aki gondosan megtervezte férje szereplését a társasági eseményeken.
- Mednyánszky László hosszú évekig minden naplóbejegyzését halott szerelmének, a paraszti sorból származó Kurdi Bálintnak ajánlotta.
- Lotz Károly nevelt lányába volt szerelmes, róla festette híres aktképeit.
- Berény Róbert zeneművész felesége, a Csellózó nő modellje a festővel kötött házassága után képtelen volt kezébe venni a hangszerét.
- Zichy Mihály Magyarországon hagyta családját és orosz feleségét, miközben ő tanítványából lett szeretőjével Európában utazgatott.
- Egry József katonakórházi ápolónője elhagyta ezredes férjét, hogy hozzámehessen a közkatonaként szolgáló, szegény, tüdőbeteg festőhöz.
- Szinyei Merse Pált gyermekeik halála után elhagyta felesége, a Lilaruhás nő modellje.
- Vajda Júlia férje, Vajda Lajos halála után újra férjhez ment, de egész életében első férjébe volt szerelmes.
- Márffy Ödön mindenki meglepetésére vette el feleségül Ady Csinszkáját, Boncza Bertát.
(Corvina Kiadó)

Ugron Zsolna: Hollóasszony

Ugron Zsolna új regényében megkapó érzékenységgel ábrázolja Szilágyi Erzsébetet, a „nagy dolgokra hivatott, isteni küldetéssel felruházott lelket”. A meggyötört és különc lányt, aki képtelen közel engedni bárkit is magához. A határozott és okos nőt, aki megtanul érvényesülni egy férfiak uralta világban. Az anyát, aki bármire képes, hogy megvédje gyermekeit. Az asszonyt, aki naggyá válni segítette a Hunyadiakat.

 
Megjött a másik Hunyadi János, és engem csak az érdekelt, megvéd-e, ígéri-e, hogy erős falak között tart, míg élek. Azt felelte, megvéd. Azt mondta, hogy csak az nem fél, aki másokért cselekszik. Nem értettem, de mindent odaadtam volna azért, hogy megértsem, hogyan lehet félelem nélkül élni. Az öccsét kedvesebbnek találtam. Kedvesebb is lett a lelkemnek. Ha voltam szerelmes, a fiatalabb Hunyadiba voltam. Szükségem az idősebbre volt. A testem egyiket sem vágyta, soha férfit nem akart. Csak fiúkat, gyermeket, azt akartam. Magamnak.

Puszi, Erzsi! - A világ macskaszemmel
 
Erzsébet Fenevadova minden idők legnagyobb celebritása. Egy igazi bundás királynő, szőrös fülű, bajszos díva, szupermodell, politikai szakkommentátor asszony… Sokoldalúsága szinte felsorolhatatlan, bölcsessége káprázatos – többek között ezért is teljesen jogos várományosa az elnök asszonyi posztnak.


Hívei tudják, hogy életük Erzsébet útmutatásai nélkül mit sem érne. Nagyságát gyakorta versben is megéneklik, az írástudatlanok pedig Erzsébet kifinomult ízlésének eleget téve tonhalban fejezik ki mélységes tiszteletüket.

Erzsébet jelenleg Budán, a Hotel Wardrobe Wellness Superior Elnöki Lakosztályában él. Sajnos szingli. Pillanatnyilag csak egyetlen, hozzá méltatlan udvari szolgálója, Gergely, próbálja megteremteni a kivételes nagyságához illő körülményeket.

Fiala Borcsa: Egy cirkuszigazgató mindennapjai - Anyaság rocks!
 
Neked ajánlom ezt a könyvet…
Ha már az anyák napja említésétől is kiborulsz.
Ha a legvonalasabb időnácinak érzed magad, akinek soha, semmire, semennyi ideje sincs.
Ha augusztus végén már alig várod, hogy drágalátos gyermekeidre ismét hét lakattal zárják rá az iskolakaput.
Ha a srácok remekül legóznak az apjukkal, miközben te a kisemmizett, kiközösített és száműzött csúnya anyu szerepet gyakorlod az esti fellépésre.
Ha egyszer az életben nem szeretnéd tudni, hogy mi lesz ma a vacsora.
Ha fogtündértagadó vagy.
Ha a meditáció-jóga-fitness tevékenységi kört nálad a kanapén-döglök-öt-percig-egy-sörrel-és- bambulok is kimeríti.
Ha a gyerekeid wikipédiának néznek, és századszorra is felteszik a Hol van a…? kezdetű kérdést.
Ha még elhiszed, hogy tudsz kedves, vonzó, vicces és szexi lenni, de mindezek ellentétét mutatod.
Ha kezded belátni, hogy a lányod és a fiad felvilágosításával egy időben, az életből rád jutó szexmennyiség exponenciálisan csökken. 

És ha a fentiek ellenére mégis úgy érzed, hogy szíved mélyéről szereted ezt a cirkuszt, ami a családod, és az önsajnálat üveghegyén túl csak neked ragyog fel a csillámpónis szivárvány, akkor ez a könyv neked és rólad is szól.

Fiala Borcsa a WMN (woman.hu) internetes magazin főszerkesztő-helyettese, újságíró és blogger. Éveken át A cirkuszigazgató hétköznapjai címen futó nagy sikerű blogban jegyezte fel „porondmesteri” tevékenységét; ötleteket adva a többi cirkuszigazgató anyukának, hogy miként őrizzék meg fejüket a gyereknevelés oroszlánszájában.