10 bizonyíték, hogy Barack Obama a popkultúra részévé vált

Amerika 44. elnöke nagyon értett ahhoz, hogy megnyerje a közönséget, és még a filmes ízlése is jó.

Ha az amerikai elnökre gondolunk, elsősorban valami gyászos dolog jut eszünkbe: a Kennedy ellen elkövetett, máig tisztázatlan merénylet; a Nixon lemondásához vezető Watergate-botrány; Bill Clinton és Monica Lewinsky afférja; vagy az egész Donald Trump-jelenség. Ezek az elnökök és a hozzájuk kapcsolódó események csak jóval később, a regnálásuk után ivódtak be igazán a popkultúrába, azóta képezik a részét.

Forrás: Getty Images

 

Az Amerikai Egyesült Államok 44. elnöke (2009-2017) viszont még a regnálása alatt a popkultúra részévé vált, és bár rengeteg energiát fektetett abba, hogy megkedveltesse magát az emberekkel, olyan természetesen csinálta mindezt, hogy cseppet sem tűnt izzadtságszagúnak. Obama igazi mainstream elnök volt, akinek politikai pályafutásához hozzátartozott a nyilvánosság lenyűgözése. Barack Obama augusztus 4-én lett 62 éves. Következzen 10 dolog, amivel az egykori elnök beírta magát a popkultúrába.

 

Csípőriszálós belépője az Ellen Show-ban

Kezdjük itt, mert ez már történelem. 2007-ben, még a választások előtt lépett fel Obama az Ellen DeGeneres által vezetett showműsorban. Ekkor még nem lehetett tudni, hogy valaha elnök lesz, de már ekkor nagy hatással volt a közönségre. Olyan lazán vonul be a Beyoncé Dangerously In Love című számára hogy, azt tanítani kéne. Még egy kis csípőriszálás is belefér, amikor táncra perdül a műsorvezetővel. Ráadásul az egész egy cseppet sem kínos, nem olyan, mint mikor Gy. Ferenc megpróbálta leutánozni Hugh Grant táncát az Igazából szerelem című filmből.

 

Elénekelte a Jingle Bells-t

 

Még egy emlékezetes fellépés, ám ezúttal nem táncosként, hanem énekesként láthatjuk Obamát. Az eset a 2016-os fehér házi karácsonyon történt, amikor

az elnök a Télapót is túlénekelve dalolta a színpadon a Jingle Bellst.

És valljuk be, nincs is rossz hangja! Annak ellenére, hogy úgy tűnik, mindenki felhőtlenül boldog, valószínűleg ez nem egészen volt így, hiszen ez volt Obama utolsó karácsonyi bulija a Fehér Házban.

 

Beyoncé-t jobban kedvelik, de ez nem zavarja

Történt egyszer, hogy Obama meglátogatta a gyerekeket az iskolában, és úgy lett beharangozva, mint egy meglepetésvendég. Ám az egyik iskolás lány egy másik ’B’-re számított: nem Barackra, hanem Beyoncé-re. Csalódottságának hangot is adott, és miközben a sajtó forgatott, közölte az elnökkel, hogy Beyoncé-nak jobban örült volna. Ám mikor leesett a lánynak, hogy ezzel talán megbántotta Obamát, gyorsan visszavonta a kijelentését. A „másik B” viszont nevetve így reagált:

„Értékelem, hogy ezt mondtad a sajtó előtt, de tudom, hogy nem igaz. De semmi gond.”

 

Imádta a pápának öltözött kölköt Halloweenkor

Na jó, valószínűleg nincs ember a Földön, aki ne ismerné el ezt a jelmezt:

egy pici gyerkőc a tologatós kiskocsijában tisztára olyan, mint a pápamobilban ülő szentatya.

A Fehér Ház éves halloweeni rendezvényén, mikor az elnök épp az édességeket osztotta a jelmezes gyerekeknek, egyszer csak jött ez a baromi ötletes minipápa, és Obama nem tudta türtőztetni magát, olyan hangosan és jóízűen kezdett kacagni, ahogy elnököt talán még nem hallottunk. Még hogy állam és egyház nem fér meg egymással?!

 

DiCaprióval közösen készített dokumentumfilmet a klímaváltozásról

Leonardo DiCaprio, aki nemcsak színész, de környezetvédelmi aktivista is, 2016-ban Özönvíz előtt címmel forgatott dokumentumfilmet a National Geographicnak az éghajlatváltozásról. A másfél órás filmnek DiCaprio a narrátora és a riportere is, és híres személyeket, valamint aktivistákat kérdez arról, hogyan lehetne fenntartható módon átalakítani a gazdasági rendszert. Az Özönvíz előtt-ben megszólal többek közt Bill Clinton, John Kerry, Pan Gimun, Ferenc pápa, a NASA vezető kutatói, és természetesen Barack Obama is.

 

Kalandozott Bear Gryllsszel

Aki valaha látott már műsort Bear Gryllsszel, azt tudja, a természetjáró fenegyerek imád túlélőtúrákon részt venni. Elhullt állatok hasfalában vészeli át az éjszakát, férgeket eszik, szóval nem riad vissza semmitől. Még attól sem, hogy híres embereket hívjon meg a műsorába. Így került sorra a vállalkozó kedvű elnök, Barack Obama is, aki a Sztárok a vadonban 2. évadjának 9. epizódjában szerepelt. A brit kalandor az alaszkai vadonba vitte el az elnököt, ahol még egy szelfit is lőttek egy hegy tetején.

 

Saját, nyilvános lejátszási listája van a Spotify-on

Amikor Obama saját nevén nyitott fiókot a Spotify-on, elsőre talán többen is azt gondolták, hogy ez elég kínosan fog elsülni, és olyan lesz, mint mikor egy cseppet sem menő idősebb rokon csatlakozik a közösségi médiához, és igyekszik ott beilleszkedni, de minél inkább erőlködik, annál kínosabb lesz. Ehelyett azonban Obama (vagy valamelyik kampányügynöke) összedobott egy faszányos lejátszási listát a 2012-es kampányhoz. 

Később több listát is közzétett, ami változatos zenei ízlésről tanúskodik, hiszen van itt country (Sugarland), R&B (Raphael Saadiq) és rock (Bruce Springsteen) is. Mostanra pedig már egyfajta hagyomány lett az Obama-féle lejátszási lista, melyből az idén nyári itt hallgatható meg: 

 

Kedvenc filmje A keresztapa és A keresztapa 2.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Elsőre fura lehet, hogy egy elnök egy maffiózó családról szóló filmeposzt tart a kedvencének, de jó oka van annak, hogy Coppola klasszikusa(i) az első helyen végeztek nála a filmes listán.

„A régi világ nemességének és hagyománytiszteletének a kombinációja, amely alatt mégis ott szunnyad a vadság. Ezek a nagyszerű filmek valójában az egész a családról szólnak.”

- indokolta választását az MTV-nek. Amikor viszont sokak által utált harmadik részről kérdezték, Obama kissé visszafogottan, de egyet értett a fanyalgókkal: „Azt nem annyira [szeretem].”

 

A Drótot tartja minden idők legjobb sorozatának

Forrás: Duna Tv

 

Az HBO kultikus szériáját sokan az egyik legjobb sorozatként tartják számon, nem véletlen, hogy Obama is így vélekedik. A Drót még a csatorna fénykorában készült, amikor olyan sorozatokkal jöttek elő, mint a Maffiózók, a Szex és New York‎ vagy a True Blood. A Drót összesen öt évadot, 60 epizódot élt, meg, és

különlegességét többek közt az adja, hogy minden évad Baltimore más-más arcát mutatja be.

Fogalakozott a drogkereskedelemmel, a városvetéssel, a kikötővel, az iskolarendszerrel és a nyomtatott sajtóval. Egy amerikai elnök számára egy ilyen sorozat igazi kincsesbánya.

 

Úgy távozott, mint egy sztár

Kétségtelen, hogy Obama annak is köszönheti jelenlétét a mainstream kultúrában, hogy szeretett színpadias lenni, de sosem csapott át ripacskodásba (lásd ellenpéldaként Trumpot) és előszeretettel parafrazeált másokat. Ilyen pillanat volt 2016-ban az utolsó vacsorával egybekötött sajtótájékoztatója is a Fehér Házban. A beszéd végén annyit mondott:

„Obama el”

, majd ledobta a mikrofont, és távozott. A gesztus egy az egyben a kosaras, Kobe Bryant utolsó beszédére utalt, aki a Fekete Mamba becenevet viselte, és aki szintén így távozott az utolsó meccse után tartott beszédről: letette a mikrofont és csak annyit mondott végszóként, hogy „Mamba el.”

(via The Week, Grazia, New York Times, Wikipedia)