10 dolog, amit nem tudtál az Amerika Kapitány: Polgárháborúról

A Marvel moziuniverzumának immáron tizenharmadik filmje meglepően jóra sikerült, de még mindig nem tudni, hogy mennyi pénzzel dolgoztak készítői, az viszont nyilvános, mivel állt elő Robert Downey Jr. és mi inspirálta a történetet.

1. Mennyi az annyi?

Egy interjú során a titokzatos kelet-európai Zemót alakító német színész, Daniel Brühl azt nyilatkozta, hogy a filmnek olyan óriási a költségvetése, hogy ő abból 20 másik filmet is el tudna készíteni. Marvelék egyelőre csak a bevétel pontos adatait hozták nyilvánosságra – ami már most rengeteg -, de a költségvetés még nem nyilvános. Annyit tudni, hogy a Bosszúállók filmek nagyjából 220 millió dollárnyi pénzből készültek, plusz a marketing költségek, az előző Amerika kapitány film, A Tél katonája viszont csak 170 millió volt. Ezt a pénzt már a mostani tengerentúli bevételek visszahozták, Amerikában pedig csak a hétvégén mutatják be a filmet. Akármekkora is volt az Amerika Kapitány: Polgárháború költségvetése, abból rengeteg pénz ment el egyetlen emberre, és ez Robert Downey Jr. volt.

2. Robert Downes Jr. diktált

A hírek szerint rá ment el a színészekre szánt összeg kereken fele, pedig eredetileg csak kis szerep jutott a történetben. Downey Jr. azonban másként látta a dolgokat, nagyobb szerepet kért, méghozzá rengeteg pénzért, ami hatalmas vihart váltott ki a Marvelnél, mivel a Marvel Entertainment elnöke, Ike Perlmutter azonnal nemet mondott, sőt, arra utasította a forgatókönyvírókat, hogy teljesen írják ki Tony Starkot a történetből, míg a Marvel Studios feltörekvő főnöke, Kevin Feige ragaszkodott a színészhez, és a gyártó Sony Pictures neki adott igazat, Robert Downey Jr. pedig extra pénzt is kap, ha a film bevétele túlszárnyalja az előző rész, az Amerika Kapitány - A tél katonája bevételét, amire elég nagy esély van. Akik már látták a filmet, azért szokták dicsérni, mert jó arányban keveri a komoly témákat és a könnyed szórakoztatást – ellentétben a teljesen humortalan Batman Szuperman ellennel -, és Joe Russo rendező szerint, aki testvérével, Anthony Russóval készítette a filmet, elsősorban az az oka, hogy a történetet két elég véres film, a Coen tetvérek Fargója (1996) és David Fincher Hetedikje (1995) inspirálta. Két rendkívüli alkotásról van szó, ami azért elég jó ajánlás egy képregényfeldolgozáshoz.

3. Miért pont Tom Holland?

Tom Holland a legfiatalabb színész, aki valaha is a Pókember bőrébe bújt, hiszen a forgatáskor még csak 19 éves volt – igaz, egy 15 éves tinit alakított. Peter Parker szerepére egyébként több fiatal színészt is felkértek, és a finalisták között ott volt Asa Butterfield, Judah Lewis, Matt Lintz, Charlie Plummer és Charlie Rowe is, akiknek külön-külön meghallgatáson kellett részt venniük Chris Evans és Robert Downey Jr. jelenlétében, hogy a filmkészítők láthassák, kikkel menne a legjobban a közös munka - írja az IMDB. A filmben debütál az első afrikai szuperhős, T'Challa, vagyis a Fekete Párduc, akit Chadwick Boseman alakít, és akinek legfőbb fegyvere a hegyes karma.

4. Milliárd dolláros folytatás

A folytatás nem egy Amerika Kapitány-film, hanem az Avengers: Infinity War Part 1 lesz, aminek tervezett bemutatója 2018. május, az Infinity War Part 2 pedig 2019. május 3-ra van beütemezve, és a Russo fívérek pont most jelentették be, hogy ezek csak munkacímek, és a végleges elnevezésen most ötletelnek. A két filmet állítólag egyszerre veszik fel, és kombinált költségvetésük elérheti az egymilliárd dollárt, ami még Hollywoodban is csillagászati összeg. Robert Downey Jr. és Chris Evans úgy írta le a Vasember/Tony Stark és Amerika Kapitány/Steve Rogers kapcsolatát, mint egy házasságot: „Szeretjük egymást, de az egész rendkívül robbanékony. Ugyanazt a célt akarjuk elérni, de más megközelítéssel. Nem tiszták a vonalak, és ez teszi izgalmassá az egészet: senkinek sincs igaza, de senki sem téved. Ennél fogva még nehezebb lesz számukra bármiféle kiegyezés."

5. Evans és ScarJo

Érdekes módon ez már a hatodik közös munkája Chris Evansnek és Scarlett Johanssonnak összesen 12 év alatt. Eddig a következő filmeket forgatták együtt: Halálbiztos vizsga (2004), Egy bébiszitter naplója (2007), Bosszúállók (2012), Amerika Kapitány: A tél katonája (2014) és legutóbb a Bosszúállók: Ultron kora (2015).

6. Kiesők - visszatérők

A forgatáson többször is feltűnt Mark Ruffalo, ezért hamar elterjedt a pletyka, hogy a hírekkel ellentétben mégis feltűnik a Polgáháborúban, ha csak egy rövid jelenet erejéig is Bruce Bannerként, vagyis Hulkként. Ha volt is szó erről, a szerepét mégis kivágták a végső verzióból. Szintén sokáig nem lehetett tudni, hogy visszatér-e Hugo Weaving, mint a Vörös Koponya, hiszen a színész ugyan utálta a szerepet a macerás maszk és rengeteg make-up miatt, de két további Marvel-filmre szól a szerződése.

A Pókember majdnem kimaradt a filmből, mivel a Sony Picturesnek eredetileg más tervei voltak, és nemet mondtak a Marvel felvetésére, pedig nagylelkű ajánlatot tettek, ami alapján a Sonynak a bevételből is jutott volna részesedés. Csakhogy menet közben kiderült, hogy a saját rebootjuk, A csodálatos Pókember mind anyagilag, mind kritikailag megbukott, és végül mégis belementek az egyezségbe, de Andrew Garfieldnek mennie kellett, és jött a helyére a tejfölös szájú Tom Holland.

7. Szent szar!

Ez az első film, amelyben a Pókember káromkodik: miközben az egymással haragban álló Bosszúállók szépen szétverik a lipcsei repülőteret, komoly meglepetés éri, mire kicsúszik a száján az, hogy Szent szar! – az eredetiben Holy shit!

8. 64 millió letöltés 24 óra alatt

A film első előzetese megtörte a Star Wars: Az ébredő Erő (2015) által korábban tartott rekordot, mivel az első 24 órában több mint 64 millióan nézték meg – pedig nem is volt olyan nagy szám és az Ébredő erővel ellentétben nem árult el igazán új dolgokat.

9. Modern sólyom

A filmben a Sólyom egy kis drónt használ felderítésre és egyebekre, amit Redwingnek, vagyis Vörösszárnynak hív – az eredeti képregényben ez még egy igazi sólyom volt, a szuperhős állandó kísérője, de változnak az idők, és ma a drónok korát éljük - derült ki az IMDB-ről.

10. Kígyók társasága?

Amikor a film elkészítését bejelentették, a cím még Captain America: Serpent Society, vagyis Amerika Kapitány: Kígyók Társasága volt, de később kiderült, hogy ezt csak viccnek szánták.