10 dolog, amit talán nem tudtál a Holt költők társaságáról

1989. június 2-án, 32 éve mutatták be Peter Weir hamar klasszikussá nemesedett filmjét, amiben Robin Williams élete egyik legnagyobb alakítását nyújtotta.

1. Hogy a tanulókat játszó ifjú színészek között minél erősebb legyen a kötődés, Peter Weir rendező közös hálótermekben altatta őket.

2. Robin Williams rajongott a szerepéért, ugyanis John Keating épp olyan tanár volt, amilyen ő is szeretett volna lenni, ha épp azt a pályát választja. Egyébként ez volt a színész kedvence a saját filmjei közül, és Peter Weirrel szeretett dolgozni a legjobban.

3. Egy filmforgatáshoz gondos szervezés és logisztika szükséges, így a jeleneteket a helyszíneknek, a jelen lévő színészeknek, díszleteknek, speciális eszközöknek, satöbbi megfelelően praktikusan, azaz össze-vissza veszik fel, és később, a vágóasztalon kerülnek a helyükre. Nagyon ritka, sőt, luxus, hogy egy filmet a cselekmény időrendjében rögzítsenek. A Holt költők társaságával így tettek, ugyanis Weir azt akarta, hogy a történet előrehaladtával egyre erősebb legyen a kötődés a diákok között, no meg Robin Williams és a srácok között.

4. A filmet eredetileg Jeff Kanew (Átlagemberek, A szökés - Eddie Macon futása) rendezte volna, John Keating szerepére pedig Liam Neesont kérték fel, sőt, Mel Gibsont is megkeresték, de ő túl sokat kért a munkáért. Miután Kanew távozása után Weir került a direktori székbe, menten lecserélte Neesont Robin Williamsre.

5. Még Kanew előtt majdnem Dustin Hoffman lett a rendező (ez lett volna az első rendezése), sőt, a főszerepet is ő játszotta volna, ám végül lemondott a lehetőségről.

6. Ethan Hawke első benyomása a rendezőről annyi volt, hogy "nagyon viccesen beszél". Az ifjú színész ekkor találkozott életében először ausztrállal.

7. Peter Weir eredetileg a Zöld kártyát akarta leforgatni, de a főszereplő Gerard Depardieu egy egész évig mással volt elfoglalva. Jeffrey Katzenberg, a Disney akkori elnöke (a Touchstone Pictures, a film gyártója a Disney-é volt) javasolta a rendezőnek, hogy míg a francia színészre vár, forgasson le egy másik filmet, és a kezébe nyomta a Holt költők társaságának forgatókönyvét.

8. Lara Flynn Boyle egy apró szerepet játszott a filmben, de végül kivágták a jeleneteit. Egyszer azonban lehet őt látni a háttérben, amint a padlón fekszik.

9. A jelenet, amelyben Todd (Ethan Hawke) a hóesésben sír, eredetileg zárt térben játszódott volna. Közben elkezdett havazni, és a rendező úgy vélte, sokkal hatásosabb lesz, ha kint a hóesésben forgatják le azt a részt. Csak egyszer vehették fel, mert már a felvétel közben ritkulni kezdett a hóesés.

10. Tom Schulman a forgatókönyvbe beleszőtte saját iskolás emlékeit, és Hollywoodban elég szokatlan módon rögtön felkarolták a legelső változatot, nem íratták át vele újra és újra. A produkció előkészítésének korai szakaszában azért megpróbálták terelgetni, hogy a fiúk inkább a táncért lelkesedjenek és ne a költészetért, de Schulman ellenállt. A film bemutatójának éve, 1989 egyébként elég sikeresen zárult számára: ő írta ugyanis a szintén abban az évben bemutatott Drágám, a kölykök összementek forgatókönyvét is.