10 éve még mindenki temette, ma a legnagyobb sztár

  • PORT.hu / PORT.hu

Robert Downey Jr. ma az egyik legtöbbet kereső és az egyik legismertebb színész az egész világon, egészen nehéz elhinni, hogy 10 évvel ezelőtt alig kapott szerepeket.

Robert Downey Jr. filmes családba született, apja, Robert Downey Sr. underground körökben kultikus rendező volt, így nem csoda, hogy a fia már gyerekként megkapta első szerepét. Aztán pár évvel később már egész Hollywood Robert Downey Jr. lába előtt hevert és az egyik legígéretesebb fiatal színészként tartották számon. De a szerencse igazán csak a kilencvenes évek elején mosolygott rá, amikor eljátszhatta a filmes legendát, Charlie Chaplint az életéről szóló Chaplin című filmben, amiért 1993-ban az akadémia Oscar-díjra is jelölte legjobb főszereplő kategóriában.

A következő évben pedig már Oliver Stone zseniális Született gyilkosokjában játszhatott el egy hálás szerepet. Ezen a ponton a karrierje olyan fényesen ívelt felfele, hogy nehéz lett volna tönkretenni. Neki mégis sikerült. A hirtelen jött sikert ugyanis nem igazán viselte jól. A kilencvenes évek végén folyamatosan meggyűlt a baja a törvénnyel és drogfüggősége is elharapózni látszott.

Miután sorra járta az elvonóklinikákat, és a stúdiók számára is kockázatossá vált a filmekben való szerepeltetése folyamatos drogügyeivel kapcsolatos letartóztatásai miatt, így eléggé megapadtak a lehetőségei. Szerepeket vesztett el balhés ügyei miatt, végül OJ Simpson ügyvédei sem tudták megmenteni attól, hogy eltöltsön némi időt a börtönben.

Ekkoriban történt meg vele az, hogy bár az Ally McBealben jót tett a nézettségnek, a sorozat alkotói úgy döntöttek, hogy megválnak tőle. Sokáig viszont apró szerepekkel, bukott filmek mellékszerepeivel kellett beérnie, ezen a ponton nem sokan tettek volna nagyobb pénzt, hogy valaha is visszatér a csúcsra. Aztán megismerte a producerként dolgozó feleségét, ami igencsak jó hatással volt mind a magánéletére, mind pedig a karrierjére.

2005-ben, amikor senki se igazán akarta őt főszerepre, viszont Shane Black, a Halálos fegyver forgatókönyvírója első rendezésére készült, a filmnek pedig Susan Downey volt a producere. Downey Jr és későbbi felesége kapcsolata akkor még viszonylag friss volt, ezért a színész elég sokat látogatta a barátnőjét az irodájában. Black pedig úgy gondolta, ha Downey amúgy is az egyik producer irodájában lófrál mindig, akár el is játszhatná a főszerepet. A Durr, durr és csók ugyan pénzügyileg bukás lett, de a filmet imádták a kritikusok.

Meg Jon Favreu is, akinek annyira tetszett RDJ játéka, hogy A Vasember címszerepére mindenképpen őt akarta. A Marvel rossz ötletnek tartotta, hisz akkor egy bukott színészről volt szó, de végül sikerült meggyőznie a stúdiót Favreu-nak, és végül igaza lett. Olyannyira, hogy ma már elképzelhetetlen lenne egy Bosszúllók-film nélküle, a nézők valósággal megvesznek érte, és az egyik legjobban fizetett színész. Jelenleg pedig boldog házasságban él Susan Downey-val, ráadásul botrányoktól is mentes a magánélete.

Terhes társaság: FILM+, Szombat (Május 21.) 21:30