10 videojáték, amiből akár jó mozifilm is lehet

Reneszánszukat élik mostanában a játékadaptációk: mozikban az Angry Birds, és idén jön még mellé a Warcraft és az Assassins Creed is. Ez a műfaj ugyan évtizedeken át a hatalmas bukásokról szólt, gondoljunk csak Van Damme Street Fighterére, Cristopher Lambert Mortal Kombatjára vagy a Jake Gyllenhaal-féle Prince of Persiára, mégsem adják fel a hollywoodi stúdiók, kellenek a biztos brandek, amiket nem annyira kockázatos megfinanszírozni, mint egy új filmtervet. Össze is szedtünk 10 videojátékos filmet azok közül, amiket a következő néhány évben láthatunk a mozikban.

Sly Cooper (2016)

A Playstation konzolokon a 2000-es évek elején bukkant fel a címbéli, vagány mosómedve, aki foglalkozását tekintve besurranó tolvaj, és két cimborájával, egy teknőccel meg egy vízilóval rendszeresen meglopja a tolvajokat. A több folytatást is megélt játék eleve egy olyan rajzfilmre hasoníltott, ami a Hihetetlen család fergeteges stílusában keverte össze a film noirokat a szuperhőstörténetekkel, úgyhogy tényleg csak idő kérdése volt, hogy egy mókás, egész estés animációs film legyen belőle.

A moziváltozatot Kevin Munroe írta és rendezte (ő jegyzi a Ratchet & Clanket is, ami szintén egy vicces játékadaptáció). A trailer alapján abszolút profin sikerült adaptálnia a játékok jazzdallamokra verekedős, háztetőkön loholós stílusát, ahol két látványos akciójelenet között még valami vicces benyögésre is van ideje a szuperlaza főhősnek.

Resident Evil: The Final Chapter (2017)

Paul W. S. Anderson hatodszorra is eltapsol egy rakás pénzt egy olyan filmre, amiben a felesége, Milla Jovovich dominaszerkóban mészárolja a zombikat. A korábbi Resident Evil-filmek (vagy ahogy mi ismerjük őket: Kaptár-filmek) 2002 óta közel 1 milliárd dollárt kaszáltak a mozikban, ami egsész tisztességes haszon úgy, hogy egyik sem került többe 60 milliónál.

Maga a Resident Evil videojáték pedig épp idén 20 éves: a japán Capcom 1996 tavaszán jelentette meg Playstationre és Sega Saturnra. Érdekesség, hogy Milla Jovovich Alice nevű karaktere sem az alapjátékban, sem a folytatásaiban nem bukkant fel. A Capcom túlélőhorrorjaiban töbnyire Chris Redfieldet vagy Jill Valentine-t választhatta a játékos a zombidaráláshoz. Ők egyébként később a filmekbe is bekerültek: Christ Wentworth Miller, Jillt Sienna Guilroy játszotta. A hatodik mozifilm elvileg lezárja Milla Jovovich élőholtgyilkolós munkásságát, de persze mindig van az a pénz, amiért Kate Beckinsale-hez hasonlóan újra felhúzza a lakkszerkót.

Tomb Raider (2017)

A videojátékokból készült filmek közül egyértelműen az Angelina Jolie főszereplésével elkészült Tomb Raider 1-2 lett a legsikeresebb: 430 millió dollárt kaszált a két rész. A Sony évek óta le akarja forgatni a harmadik részt, csakhogy közben a médiafogyasztási szokások mellett a videojátékos szokások is megváltoztak, és ma már senkit sem érdekel, hogyan menti meg egy lehetetlenül nagy mellű csaj két pisztollyal sokadszorra a világot. 2013-ban ugyanis nyugdíjba küldték azt a rövidnadrágos női Terminátort, akit pont 20 éve, 1996-ban álmodott meg az Eidos és a lapozgatós könyvek atyja, Ian Livingstone, és a gémerek előzménysztorit kaptak, a korábbinál jóval kisebb keblű és jóval többször rossz helyre ugró és megsebesülő, kezdő kalandorcsajjal a főszerepben.   

A radikális reboot akkorát ütött, hogy a tavaly a Crystal Dynamics már a második játékot is kiadta az újrafazonírozott Lara Crofttal a főszerepben. Jelenleg úgy tűnik, ez a vonal fogja a norvég rendező, Roar Uthaug mozifilmjét is uralni, és a 40 éves Jolie helyett a sportosabb alkatú, huszonéves színésznőkből lehet a következő női Indiana Jones. Eddig a Star Wars 7 sztárja, Daisy Ridley volt a nagy esélyes, de nemrég Alicia Vikander kapta meg a fiatal Lara Croft szerepét. A forgatókönyvet a Hófehér és a vadászt (valamint a jégkirálynős előzményt) is jegyző Evan Daugherty írja.

Uncharted (2017)

Ha a Tomb Raider játéksorozat a szegény ember Indiana Jonesa, akkor az Uncharted a szegény ember Indyjének Indiana Jonesa, ahol a főszereplő, Nathan Drake nem más, mint Lara Croft férfiverziója. A karakter 2007-ben indult hódító útjára, amikor a Sony egy saját, kalandfilmes zsánert idéző akciójátékot hozott ki a Naughty Doggal karöltve Playstationre, főszerepben a lovaggá ütött brit kalóz, Francis Drake kapitány ük-ük-ük-ükunokájával. A legendás El Dorado után kutató főhős tényleg pont olyan vagány volt, mint Indiana Jones, de legalább annyiszor véres lett az atlétatrikója, mint Bruce Willisnek, így hamar a gémerek új kedvencévé vált.

Idén már a negyedik Uncharted játék jelenik meg A Thief's End alcímmel. Ebben Drake Madagaszkárra utazik, ahol állítólag a legendás Henry Avery kapitány alapított mesebeli kalózkirályságot, miután szögre akasztotta a tengerészkalapját. A filmszerű akciójelenetek, a szarkasztikus humor és a sok ősi titkok miatt a Sony már 2008 óta filmet akar forgatni az Unchartedből, de a mai napig sem döntötték el, hogy Mark Wahlberg vagy Chris Pratt legyen a főhős. A forgatókönyvet Mark Boal írja, aki két Oscar-díjat is kapott A bombák földjénért, a rendező pedig az új Baywatch-filmet jegyző Seth Gordon lesz.

The Witcher (2017)

10 évvel azután, hogy a játékosok először bújtak bele a Geralt nevű, marcona szörnyvadász bőrébe, mozifilm készül a lengyelek első számú exporttermékéből. A Witcher-trilógia ugyanis a varsói CD Projekt Red legnépszerűbb játéksorozata, ami a Trónok harcához hasonlóan mára a fél világot meghódította. Persze ez főleg annak köszönhető, hogy a cég az egyik legsikeresebb lengyel fantasy író, a helyi G.R.R. Martinnak számító Andrzej Sapkowski regényeit dolgozta fel, amiben a tolkieni törpés-orkos örökség helyett inkább az európai középkorból és a szláv folklórból épült fel a világ. 

A játékról tudni kell, hogy a látványos átvezető videókat a CGI animációs műfaj nagyágyúja, a magyarországi székhelyű Digic Pictures készítette hozzá. A filmváltozat jogait a Múmia 3-at és az új Múmia remake-et is jegyző Sean Daniel Company vette meg, a forgatókönyvet a sorozatveterán Thania St. John írja, a rendező pedig a 40 éves Tomasz Baginski lesz, aki már dolgozott hollywoodi produckiókon, a Katedra című animációs rövidfilmjéért pedig Oscar-díjra is jeölték.

Splinter Cell (2017)

Az Assassin's Creed mellett a Tom Clancy's Splinter Cell-sorozat a Ubisoft másik nagy sikerű, lopakodva gyilkolós játéka, amihez a 2002-es első rész óta, folyamatosan jönnek a folytatásaok. A főhős, Sam Fisher ikonikus, zöld fényű éjjellátóját állítólag Tom Hardy szeretné hordani a filmváltozatban, a rendező pedig A Bourne-rejtélyt és A holnap határát jegyző Doug Liman lett volna, de végül a videoklipeken edződött rendező-operatőr, Joseph Kahn lett a befutó. A forgatőkönyvön az X-Men - Az elsőket jegyző Sheldon Turner is dolgozott.

Érdekesség, hogy az átvezető videókat itt is a Digic Pictures készítette, a Splinter Cell: Blacklist előzetesében pedig a Trónok harca és a Skyfall egyik veterán magyar kaszkadőre kommandózott a zöld háttér előtt. Reméljük, a filmváltozatban is lesz tennivalójuk az akciójelenetekkel!

Sonic the Hedgehog (2018)

A Sega kultikus kabalafigurájára bizonyára mindenki emlékszik a '90-es évekből. Persze valószínűleg nem volt mindenkinek Genesis konzolja otthon, hiszen idehaza inkább a munkahelyről hazavitt Commodore 64-esek, az 1001 játékot hirdető (valójában csak Mario-, Contra- és World of Tanks-klónokat tartalmazó), hamisított Nintendók hódítottak. Viszont az MTV gyerekműsorai szokatlanul gyorsan felkarolták ezt az újfajta digitális őrületet: Dvényi Tibor telefonon keresztül Nintendózott a nézőkkel, az 576 Kbyte-os Martin pedig a legendás Segasztok! című Sega-promóműsort vezette.

Helyesebben csak azt láthattuk adásokon keresztül átívelően, hogyan próbálja végiggyűrni a magyar fejlesztésű Ecco című játékot, a kamerának háttal ülve. A Sega aranykarikákat kergető, tubómeghajtásos kék sündisznójának főszereplésével 1991 óta több videojáték és rajzfilmsorozat is készült, 2014 óta egész estés mozifilmet is terveznek belőle, amit a névhasonlóság miatt a Sony stúdió karolt fel. Ebben vegyesen lennének hús-vér karakterek és CGI-figurák, mint az Alvin és a mókusokban. A forgatókönyvet Van Robichaux és Evan Susser írják, akiktől jövőre láthatjuk a Fist Fight című vígjátékot, főszerepben Ice Cube-bal, a verekedős tanárral.

Tekken

A japán Namco vállalat 1994-ben jelentette meg az első verekedős játékát Tekken címmel, de ebből sosem lett akkora klasszikus, mint a Capcom Street Fighteréből vagy a Midway Mortal Kombatjából. Moziváltozat persze ehhez a franchise-hoz is készült 2010-ben, aztán egy előzményfilm is, 2014-ben.

Az újabb folytatásról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy valószínűleg ebben is Kane Kosugi alakítja majd a Kazuya nevű főhőst.

Rampage

Idén 30 éves a Rampage nevű játéktermi gép, amiben egy King Kong-szerű óriásgorillát, egy Godzilla-szerű dinoszauruszt vagy egy gigantikus vérfarkast irányítva rombolhattuk le egy amerikai nagyváros toronyházait. A játéknak Dwayne Johnson is nagy rajongója lehetett annak idején, mivel évek óta arról ábrándozik, hogy egyszer látványos világvégemozit forgat belőle. A Non-stop című Liam Neeson akciófilm sztoriját jegyző Ryan Engle már írt is egy forgatókönyvet, ezt pofozgatja most Carlton Cuse és Ryan Condal.

Mostanában elég zsúfolt a Szikla naptára: készül a Baywatch és a Jumanji 2, bevállalta a Halálos iramban 8-at, a Shazam! című szuperhősfilmet, az Utazás a Föld középpontjába 3-at és a Nagypályások tévésorozat új évadát. Ha az expankrátor mégis tud egy kis időt szakítani egy jó kis városrombolásra, akkor azt Brad Peyton rendezővel fogja összehozni, mert már a Törésvonalat és az Utazás a rejtélyes szigetre című Verne-filmet is együtt forgatták.

Metro 2033

Ami a lengyelenknek a Witcher, az az oroszoknak a Metro 2033. Dmitry Glukhovsky 2002-ben tette fel az internetre a moszkvai metróalagutakban játszódó, posztapokaliptikus sci-fi írásait, ami akkora siker lett, hogy 2005-ben könyv alakban is megjelent, és azonnal bestsellerré vált, és több foyltatást is kapott (Magyarországon az Európa adta ki). 2010-ben videojáték is készült belőle, egyfajta posztszovjet Falloutként.

A sztori 20 évvel játszódik a nukleáris háború után. Az emberek a moszkvai metróhálózat különböző állomásain próbálják túlélni az egymással rivalizáló frakciók és a mutánsok támadásait egy oylan kegyetlen világban, ahol a pénz a lőszer lett - vagyis ha fegyverrel véded meg magad, éhenhalsz, ha kaját veszel, jóllakottan ölnek meg a legközelebbi lövöldözésben. Glukhovsky disztópikus regényének sikerére Hollywood is felfigyelt: Vin Diesel új xXx-mozifilmjének forgatókönyvírója, F. Scott Frazier adaptálja vászonra.