11 kultfilm a múltból, amit a Z generációnak is látnia kell

Ezekre a kultfilmekre még a Z generációsok is azt mondják, hogy nagyon menők!

A kedvenc kultfilmjeink nem tűnhetnek el csak úgy a süllyesztőben, éppen ezért fontos, hogy
a Z és a még náluk is fiatalabb generációk is tudják, milyen nagyszerű alkotások születtek  annak idején. Ezek a filmek adtak valami pluszt a nézőknek, ami miatt egyszerűen elképzelhetetlen, hogy feledésbe merüljenek. Itt a lista.

Donnie Darko (2001)

Az amerikai pszicho-thriller főszerepére tökéletes választás volt Jake Gyllenhaal, nála jobb Donnie Darkót elképzelni sem tudunk, ennek ellenére nem győzte meg a nézőket a film annak idején. A 28 nap alatt leforgatott mozi költségvetése összesen 4,5 millió dollár volt, mégsem vált átütő kasszasikerré, világszerte 7,5 milliós bevételt produkált. Azonban később számos pozitív értékelést kapott a kritikusoktól és hatalmas kultusz alakult ki körülötte. Mi teszi különlegessé?

Ez a film egyszerre képregény és esettanulmány.

Ha végignézed a sztorit, megtudhatod, miért hitte azt Donnie, hogy 28 nap múlva vége a világnak.


A gyűlölet (1995)


Ezt a fekete-fehér francia klasszikust, Mathieu Kassovitz rendezését semmiképp sem hagyhatjuk ki a listából. A sötét, Párizsban játszódó városi thrillert sokan Franciaország válaszának tartják Spike Lee Do the Right Thing-jére, és

tökéletes választás annak, aki szívesen boncolgat olyan témákat, mint a rasszizmus, az erőszak és az elidegenedett ifjúság.

A film a negyedben élő három fiatal barát 24 óráját mutatja be.

 

Amerikai pszichó (2000)


Christian Bale híres arról, hogy bármilyen szerep kedvéért tökéletesen képes átalakulni, de ahogy pszichopatát játszik, az egészen más kategória. A színész a filmben Patrick Batemant alakítja, aki egy gazdag és befolyásos Wall Street-i befektető fia, és nem mellesleg sorozatgyilkos. A férfi különös kegyetlenséggel gyilkol, és van valami a Christian Bale által felvett vigyorban, amitől máig sokak hátán felállhat a szőr.

Az Amerikai pszichót az teszi különlegessé, hogy az ilyen sötét emberek valójában köztünk járnak, és bárhol találkozhatunk velük,

rejtőzhetnek akár a mindig kedves kollégánk vagy a segítőkész szomszédunk álcája mögött is. Z generációsoknak is kötelező! 

 

Mechanikus narancs (1971)


Stanley Kubrick megkerülhetetlen alkotása annyira elképesztőre sikerült, hogy Spanyolországban be is tiltották a Franco-kormány idején. Habár rendkívül tanulságos film, igazán csak azoknak ajánlott, akik be tudják fogadni az erőszakosabb jeleneteket is. A történet szerint Alex és bandája éjszakánként a város utcáit járja terrorizálva a lakókat. A megvadult fiatalok törnek, zúznak, rabolnak és gyilkolnak, mígnem a bandavezért föl nem nyomják a társai a zsaruknak. A börtönben Alex sorsfordító változáson megy keresztül.

Kubrick álmában sem gondolta volna, hogy filmjének akkora hatása lesz, hogy sokan utánozni kezdik a látottakat a való életben is.

Végül a filmes maga kérte, hogy vonják ki a Mechanikus narancsot a forgalmazásból. Angliában 30 éven keresztül nem is lehetett legálisan megnézni, ez csak a rendező halála után változott meg.

 

Harcosok klubja (1999)


A David Fincher-filmek nem mindenkihez szólnak, valamint fontos, hogy végig kitartsunk és odafigyeljünk, hogy megértsük a mondanivalóját. Így nem annyira meglepő, hogy az azóta kultikus státuszba emelkedett Harcosok klubja még Brad Pitt és Edward Norton főszereplésével sem volt hatalmas siker a megjelenésekor. Azonban a film egyedi és rendkívül ellentmondásos története miatt, amely egy földalatti harcklubról és a főszereplő saját életével, illetve a kapitalista világgal való elégedetlenségéről szól,

az évek múlásával, ahogy mind többen értették meg az üzenetét, egyre nagyobb rajongótáborra tett szert.

Jared Leto és a néhai énekes Meat Loaf mellékszerepei csak fokozzák a film örökségét, amelyet ma már Pitt, Norton és Fincher egyik legjobbjának tartanak.

 

Gyilkos játékok (1988)


Hogyan is jellemezhetnénk a Gyilkos játékok című filmet?

Lényegében egy tinédzser szerelmi történetről van szó, csak éppen holttestekkel.

Ez a fekete komédia teljes mértékben beleillik a nyolcvanas évek iskolai kasztrendszerében játszódó tinifilmek sorába, amely megmutatja a gimisek életének árnyoldalát. Történetét ma már valószínűleg nem lehetne ugyanígy elmesélni, ennek ellenére Christian Slater renegát J.D.-je és Winona Ryder Veronica Sawyerje zseniálisan működik együtt, a filmet pedig joggal illeti meg a kultikus jelző.

 

A herceg menyasszonya (1987)

Azon kevés Rob Reiner-film egyike, amely nem lett kasszasiker, mégis az egyik
legkedveltebb vígjátéka, és megérdemelten kap helyet ezen a listán. Története, amelyben a jóképű kardforgató Westley (Cary Elwes) megpróbálja megmenteni igaz szerelmét, Buttercup hercegnőt (Robin Wright), a házi videók révén önálló életre kelt. Hazánkban talán kevésbé számít kultfilmnek, de külföldön hatalmas rajongótáborra tett szert az évek alatt, és

ha még nem láttad, mindenképpen érdemes adni neki egy esélyt!

Ennek a különleges gyöngyszemnek az egyik legjobb idézete így szól:

Az élet szenvedés. Aki mást állít, az eladni próbál valamit.”

 

Szárnyas fejvadász (1982)


Ridley Scott rendező filmje olyan tematikai komplexitást és látványvilágot teremtett a lassú tempó és az akció hiánya révén, amely kihívást jelentett a kor akciófilmjei számára. A nem is olyan távoli jövő art-house megközelítése és

az összetett kérdés, hogy mitől lesz valaki „ember”, azonnal igazi klasszikussá tette a Szárnyas fejvadászt.

Ezt a filmet a rajongók több mint 40 év után is boncolgatják. A Z generációsok figyelmébe pedig különösen ajánlott, hiszen ez Harrison Ford egyik legjobb filmje a fiatal éveiből.

 

Showgirls (1995)


Ez az amerikai-francia filmdráma sokak kedvence lett az elmúlt közel 30 évben, pedig igazi botrányfilmként tartják számon. A Showgirls sosem félt megmutatni az erkölcsileg romlott természetet, épp ezért szeretjük. A főszereplő Elizabeth Berkley tökéletesen alakítja Nomi karakterét, aki végre eljutott álmai városába, Las Vegasba. Érdekesség, hogy a film annak idején a tizenhárom jelölésből hét Arany Málna díjat el is nyert, annyira rossznak tartották az emberek. A Showgirlsben nincs visszafogottság, vagy diszkréten elforduló kamera, ha testiségről van szó. Némelyek szerint a film

lényegében tükröt tart Hollywoodnak, és ez lehet az oka, hogy annak idején próbálták ellehetetleníteni.


A nagy Lebowski (1998)


Ennek a filmnek a jelentőségét nem lehet alábecsülni.

Az igen kusza történet Töki körül forog, aki a nappalijában levizelt szőnyeget szeretné kicseréltetni.

E leírás alapján ugye nem is olyan meglepő, hogy a bemutatása évében ez a film is megbukott? A nagy  Lebowski a 15 millió dolláros büdzsé mellett alig 17 millió dollárt hozott az amerikai jegypénztáraknál, és a  külföldi mozikban sem volt a legnézettebb film. Azonban csodák csodájára, amint megjelent VHS-en, a nézettsége és a hírneve is felemelkedett. A filmben szereplő bizarr figurák egyértelműen hozzájárultak ahhoz, hogy A nagy Lebowski ne merüljön feledésbe. A főszereplők: Jeff Bridges, John Goodman és Julianne Moore

 

Bajos csajok (2004)


Hogyan kerülhetett fel a listára Lindsay Lohan és Rachel McAdams tinifilmje? A Bajos
csajokat a bemutatója óta eltelt húsz évben sokan kultikus státuszba emelték, és egyike
azon filmeknek, amelyek kiállták az idő próbáját. Igaz, ekkor még nem voltak okostelefonok és
a mesterséges intelligencia használata sem volt a mindennapok része, a filmben felmerülő problémákkal a Z generációsok és a náluk fiatalabbak is tudnak azonosulni. Habár vicces jelentekből nincs hiány,

a film egy valós problémát, a középiskolás lányok iskolai klikkesedését és annak lehetséges káros hatásait tárja elénk.

2011-ben egyébként elkészült a Bajos csajok 2., de közel sem lett akkora siker, mint az elődje, idén tavasszal pedig megérkezett a mozikba a Bajos csajok-remake musical formátumban, néhány eredeti szereplővel kiegészülve.